Maciej 1 Napisano 9 Lipca 2022 1 minutę temu, Heavy Lung napisał: @Maciej Światło na pewno pomoże ale swoją drogą też ostrożnie dawkuj nawozy, bo łatwo o przenawożenie zwłaszcza mineralnymi nawozami, ja bym ci proponował organiczne nawozy na początku. Ja osobiście korzystam z ziemi. Od BioBizz light mix i nawozy BioBizz Try Pack, i to polecił bym ci również na początek niedrogo cię to wyjdzie. No to dzięki za radę, skorzystam. Tyle że to już chyba w przyszłym sezonie do wysiewu i sadzenia. A czy dobrze myślę że jestem w stanie trochę przyblokować absorpcję nawozów jeśli podleję wodą z kredą albo dolomitem podnosząc nieco ph ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 9 Lipca 2022 (edytowane) @Maciej Nie rozumiem o co ci dokładnie chodzi ale powiem co wiem, dolomit to ogl rodzaj nawozu wapniowego polecany do odkwaszania gleb w uprawach, jest raczej naturalny i skuteczny w działaniu. Wzbogaca glebę w ważne makro i mikroskładniki, znacząco poprawiając wzrost i plonowanie roślin. Dolomit dla roślin poprawia też dostarczanie niezbędnych dla prawidłowego wzrostu roślin składników, przede wszystkim magnezu i wapnia. Jest to nawóz magnezowo, wapniowy odkwasza glebę i równocześnie uzupełnia ją w potrzebne mikroelementy. Edytowane 9 Lipca 2022 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej 1 Napisano 10 Lipca 2022 (edytowane) 8 godzin temu, Szwagrom napisał: @Maciej Nie rozumiem o co ci dokładnie chodzi ale powiem co wiem, dolomit to ogl rodzaj nawozu wapniowego polecany do odkwaszania gleb w uprawach, jest raczej naturalny i skuteczny w działaniu. Wzbogaca glebę w ważne makro i mikroskładniki, znacząco poprawiając wzrost i plonowanie roślin. Dolomit dla roślin poprawia też dostarczanie niezbędnych dla prawidłowego wzrostu roślin składników, przede wszystkim magnezu i wapnia. Jest to nawóz magnezowo, wapniowy odkwasza glebę i równocześnie uzupełnia ją w potrzebne mikroelementy. No właśnie myślałem o podniesieniu odczynu gleby poprzez dolomit, podobno podniesione pH powoduje że absorpcja składników mineralnych jest słabsza. Oczywiście mogę się mylić i nic to nie da. Postaram się doświetlić tak jak mi radzono no i spróbuję przesadzić i przepłukać roślinę choć nie wiem czy w tej fazie wzrostu to wskazane... Ponadto wszystkie liście szczytowe również te które startują z kątów liści są właśnie takie żółte lub jasnozielone. To widać na jednym ze zdjęć. Więc pytanie czy wierzchołki wzrostu dają radę jeszcze się zregenerować i zaczną rosnąć. Zobaczymy, czas pokaże. Edytowane 10 Lipca 2022 przez Maciej @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 10 Lipca 2022 @Maciej Chodzi o to, że roślina jest wyciągnieta mocno, to długi badyl, co wskazuje na spore braki światła, a bez odpowiedniej ilości światła, roślina nie może pobierać pokarmu z ziemi i go odpowiednio wykorzystywać , by dzięki temu rosnąć i rozwijać się. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej 1 Napisano 10 Lipca 2022 1 godzinę temu, Zielone krainy napisał: @Maciej Chodzi o to, że roślina jest wyciągnieta mocno, to długi badyl, co wskazuje na spore braki światła, a bez odpowiedniej ilości światła, roślina nie może pobierać pokarmu z ziemi i go odpowiednio wykorzystywać , by dzięki temu rosnąć i rozwijać się. Ok, wyrobię więcej roślin dookoła, tym samym zwiększe ilość światła i miejmy nadzieję że będzie ok. Rozumiem że płukania celem pozbycie się nadmiaru nawozów nie muszę robić? Dzięki za pomoc @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 10 Lipca 2022 @Maciej Lej po prostu czystą wodę z odpowiednim ph i daj jej lepszy dostęp do światła. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach