lysy 13 Napisano 8 Maja 2022 Witam, jest to mój pierwszy sezon. Zakupiłem kilkanaście automatów. 4 maja wrzuciłem osiem pestek do szklanek z wodą z kranu, które przez około godzinę stały na parapecie, aby trochę nagrzać wodę. Następnie schowałem je w ciemne miejsce. Temperatura powietrza wynosiła 20-22 stopnie. Po 20 godzinach, 5 maja pestki opadły na dno, co było dla mnie oznaką na przeniesienie ich na waciki do demakijażu, wcześniej nasączone wodą. Następnie ułożyłem waciki na talerzu, a kolejnym talerzem je zakryłem, temperatura 20-22 stopnie. Przez następne 24h pestki sobie leżakowały w ciemnym miejscu, po czym się otworzyły i przełożyłem je do doniczek w piątek 6 maja, podlałem i odstawiłem, temperatura 21-23 stopnie. Dziś rano 8 maja, po 41 godzinach od wrzucenia do ziemi, pojawiły się pierwsze, hipnotyzująco zielone listki, temperatura 23-24 stopnie. Doniczki, z których wyszły pierwsze maluchy przełożyłem od razu na parapet, co by się na słońcu mogły wygrzewać. Temperatura w pomieszczeniu wynosi 24-25 stopni, wiadomo, do słoneczka znacznie więcej. Pierwotnie zamiar miałem, aby przez pierwsze tygodnie(sam nie wiem dokładnie jak długo) roślinki stały sobie w pokoju na parapecie, ponieważ mam możliwość, aby cały czas stały na słońcu(mogę je swobodnie przestawiać, a okna mam skierowane w trzech kierunkach geograficznych). Następnie miałem zamiar przełożyć wszystkie doniczki do ogrodu. W związku z brakami w wiedzy, doświadczeniu i umiejętnościach, przez cały sezon będę miał wiele pytań, a oto pierwsze z nich. Pytanie 1. Roślinki trzymać na parapecie przez pewien okres, czy od razu przenieść je na ogród? Pytanie 2. W załącznikach przesyłam zdjęcia. Ziemię kupiłem w biedronce, a nawóz jest firmy Azofoska. Czy nawozić roślinki po pewnym czasie od pojawienia się pierwszych listków, na okres wegetacji, czy też będzie to zbędne w związku z jakością ziemi? Pytanie 3. Co mogę poprawić i czy wszystko robię dobrze? Pozdrawiam i życzę owocnych plonów. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kupa kupalski 37 Napisano 8 Maja 2022 28 minut temu, lysy napisał: W załącznikach przesyłam zdjęcia. Ziemię kupiłem w biedronce, a nawóz jest firmy Azofoska. Czy nawozić roślinki po pewnym czasie od pojawienia się pierwszych listków, na okres wegetacji, czy też będzie to zbędne w związku z jakością ziemi? Możesz nawozić sadzonkę, ale nie tym co masz. Testowałem BIO-Grow i Star Up Plagronu. Osobiście polecam lanie Start UPu Plagrony, 7 ml raz na tydzień daje konkretnego kopa. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy 13 Napisano 8 Maja 2022 @Kupa kupalski Rozumiem. A to, co mam, do czego może mi się przydać, biorąc pod uwagę cały sezon? Od kiedy powinienem zacząć nawozić Plagronem Start Up? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzykrzysztof 12 Napisano 8 Maja 2022 polecałbym zakupić dolomit do zbijania ph gleby ( nigdy się nie przejmuje ph wody/gleby ^^) Ja robie sobie naturalne naowzy ( gnojówka z pokrzyw na wzrost roślinki i gnojóka z bananów na kwitnienie) ale nie wiem, jakie dają efekty w porównaniu ze sklepowymi :P @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 8 Maja 2022 6 godzin temu, lysy napisał: Roślinki trzymać na parapecie przez pewien okres, czy od razu przenieść je na ogród? jak jest światło to możesz przetrzymać aż podrosną 6 godzin temu, lysy napisał: W załącznikach przesyłam zdjęcia. Ziemię kupiłem w biedronce, a nawóz jest firmy Azofoska. Czy nawozić roślinki po pewnym czasie od pojawienia się pierwszych listków, na okres wegetacji, czy też będzie to zbędne w związku z jakością ziemi? ziemia ma jakieś pierwiastki na starcie, jak roślina podrośnie to wtedy można nawozić jeśli będzie tego potrzebować 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kupa kupalski 37 Napisano 8 Maja 2022 (edytowane) 6 godzin temu, lysy napisał: Od kiedy powinienem zacząć nawozić Plagronem Start Up? Pierwszą dawkę daję po 7 dniach od wyjścia z ziemi. Ty masz automaty, a więc pamiętaj, aby lać połowe zalecanej dawki, czyli ok. 3 ml na litr wody raz na 7 dni. Po przejściu rosliny na kwitnienie, czyli ok. od 4 tygodnia dajesz 2x pełną dawkę (7 ml na litr wody), a potem już przechodzisz na nawozy przeznaczone na kwitnienie. Musisz pamiętać, aby ph wody sprawdzać po dolaniu Start upu, bo ten nawóz zbija PH od 0.5 - 1 na litr wody. Edytowane 8 Maja 2022 przez Kupa kupalski @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy 13 Napisano 9 Maja 2022 (edytowane) @Kupa kupalski Po przejściu rośliny na kwitnienie, czyli od około czwartego-piątego tygodnia od wyjścia z ziemi rozpocznę pełne dawkowanie plagronem, zgodnie z zaleceniami producenta, lecz do którego momentu, aż do ścinki? W którym dniu lub tygodniu od przejścia z fazy wegetacji do kwitnięcia powinienem zacząć nawozić roślinki nawozem przeznaczonym na kwitnienie? Ile powinno wynosić PH wody po zmieszaniu jej z Plagronem? Jeśli PH będzie nieodpowiednie, co powinienem zrobić? Czy wartość PH w wodzie podczas każdego podlewania ma istotne znaczenie dla roślinki? Czy jesteś w stanie polecić mi nawóz przeznaczony na kwitnienie, który osobiście testowałeś i jesteś z niego zadowolony? 22 godziny temu, Krzykrzysztof napisał: Pierwszą dawkę daję po 7 dniach od wyjścia z ziemi. Ty masz automaty, a więc pamiętaj, aby lać połowe zalecanej dawki, czyli ok. 3 ml na litr wody raz na 7 dni. Po przejściu rosliny na kwitnienie, czyli ok. od 4 tygodnia dajesz 2x pełną dawkę (7 ml na litr wody), a potem już przechodzisz na nawozy przeznaczone na kwitnienie. Musisz pamiętać, aby ph wody sprawdzać po dolaniu Start upu, bo ten nawóz zbija PH od 0.5 - 1 na litr wody. Edytowane 9 Maja 2022 przez lysy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 9 Maja 2022 @lysy ja lałem nawóz na kwitnienie jak się zaczeły topki większe pojawiać i z tydzień przed ścinką odstawiałem Co do pH dodawaj dolomitu do wody i będzie wszystko ok @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kupa kupalski 37 Napisano 10 Maja 2022 20 godzin temu, lysy napisał: Czy jesteś w stanie polecić mi nawóz przeznaczony na kwitnienie, który osobiście testowałeś i jesteś z niego zadowolony? Obecnie testuję Plagronu Green sensation, a na innych roslinach Bio- Bizz Bloom i BioBizz - Topmax. Nie widzę różnicy, czyli najlepiej jest korzystać z zestawu Bio- Bizz Bloom i BioBizz - Topmax, bo wychodzi taniej. Jeżeli chodzi o uprawę oraz o nawozy, to tutaj są dużo bardziej doświadczone osoby, a więc może ktoś coś doda jeszcze od siebie. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach