Newbeegrow 0 Napisano 25 Kwietnia 2022 (edytowane) Witam, to moje pierwsze próby wychowania roślinki. Ak Royal Auto około 18 dzień od wyjścia z gleby. Gleba Canna Terra Professional. Lampa CFL 200w dual. 4 dni temu delikatnie zroszyłem wierzchnią warstwę gleby roztworem z plagron grow gdzie na 1l użyłem 0,4ml nawozu. Od tego czasu mam wrażenie, że zaczyna się dziać coś niedobrego. Od dwóch podlań zacząłem regulować PH wody. Wcześniej tylko odstana woda kranowa. Badanie pH wykonuje za pomocą testera kropelkowego. Problemem są przebarwienia liści postępujące od czubka. Edytowane 25 Kwietnia 2022 przez Newbeegrow @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 25 Kwietnia 2022 @Newbeegrow skoro pH wody teraz dopiero regulujesz to sprawdź pH ziemi. Woda z kranu potrafi być fest zasadowa. Nawet do 8ph . Czym regulujesz ? Ph-/+ czy domowe sposoby ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Newbeegrow 0 Napisano 25 Kwietnia 2022 (edytowane) @Udyr ok w takim razie jutro poszukam jakiegoś środka do badania ph gleby. Które z testów są najbardziej wiarygodne? Co do regulacji ph stosuję Plagron PH-, jeżeli o wodę kranową chodzi było jak mówisz ph wynosiło ponad 8!. Posiadam stację uzdatniania wody, od którego momentu można zacząć bezpiecznie stosować np. cal-mag? Rośliny zostały dziś przesadzone do docelowych donic ok 11l. Otrzymały świeżą ziemię- mam nadzieje, że dojdą do siebie. Czyli nie panikować i tylko woda z prawidłowym ph? Edytowane 25 Kwietnia 2022 przez Newbeegrow @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 25 Kwietnia 2022 @Newbeegrow płyn heliga. Uzdatniania wody czyli filtr RO ? Jeśli tak to można dosyć wcześnie używać cal-mag, filtrem usuwasz te składniki z wody. Lej 6.3-6.5 i powinno być ok. W nowej ziemi powinny się normalnie ruszyć. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Newbeegrow 0 Napisano 6 Maja 2022 (edytowane) Niestety, po przesadzeniu nie wyglądają lepiej. Rośliny w 29 dniu zycia. Podlewane wodą z wyregulowany pH. 4 dni temu dostały calmag nie widać poprawy. Flush pomoże? Edytowane 6 Maja 2022 przez Newbeegrow Edycja zdjęć @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 6 Maja 2022 @Newbeegrow coś je popalilo i to fest. Tak jakby ta ziemia była dosyć mocno nawożona. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Newbeegrow 0 Napisano 6 Maja 2022 Ziemia to Canna Terra Professional ponoć posiada sporo składników odżywczych, pytanie czy na tyle dużo aby niszczyła młode sadzonki? Dziś sprawdzę pH gleby ale raczej nie powinno odbiegać od normy. Co robić? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 6 Maja 2022 @Newbeegrow jedynie co możesz to przelać ziemię większą ilością wody. Ale one powinny już kwitnąć i nie wiem czy będzie coś z tego konkretnego w tej sytuacji. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach