interesujacy_plon 2 Napisano 25 Kwietnia 2022 Witam, noszę się z chęcią podjęcia pierwszej uprawy indoor w mojej karierze. Mam odłożone trochę pesos, choć wiadomo - jeżeli nie musze nie chciałbym przepłacać. w tym miejscu rodzi mi się kilka pytań: (forum na tyle na ile mogłem, przewertowałem) jaka jest waszym zdaniem odpowiednia ilość roślinek na pierwsza uprawę (stosunek ilość zbioru/czas pielęgnacji ogólnie obsługa krzaków) myślałem wstępnie nad boxem 80x80x180 +4/5 roślinek sezonowych fem. w materiałowych donicach 11 lub 15L, lampa Lumatek Atis 200w (warto dopłacać do pro?) do tego pełen osprzęt typu: stacja pogody, programator, wentylator z filtrem itp. nawóz + ziemia: biobizz light + biotabs albo terra professional plus + jakieś organiczne, skłaniam się ku pierwszej opcji czy ten box jest akceptowalny czy lepiej dopłacić do czegoś z wyższej polki? czy ma ktoś doświadczenie z criticalem od rqs? warto używać też sprzętu do uprawy od nich jak Easy Boost czy Easy Grow? czy raczej odpuścić sobie takie tematy i pozostać przy biotabsach czy faktycznie sam zestaw tabsów wystarczy? co jeszcze muszę ogarnąć przed założeniem zielnika? za wszelkie rady z góry dziękuję wrzucam zdjęcie zestawu: @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiesiu 80 Napisano 25 Kwietnia 2022 2 godziny temu, interesujacy_plon napisał: jaka jest waszym zdaniem odpowiednia ilość roślinek na pierwsza uprawę kilka 2 godziny temu, interesujacy_plon napisał: myślałem wstępnie nad boxem 80x80x180 +4/5 roślinek sezonowych fem. w materiałowych donicach 11 lub 15L, lampa Lumatek Atis 200w to dobrze myślisz 2 godziny temu, interesujacy_plon napisał: czy ten box jest akceptowalny czy lepiej dopłacić do czegoś z wyższej polki? dobry jest 2 godziny temu, interesujacy_plon napisał: czy faktycznie sam zestaw tabsów wystarczy? powinien 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 25 Kwietnia 2022 (edytowane) ja bym tylko light mixa zamienił na allmixa, po co mieć mniej składników odżywczych jak można mieć więcej w podobnej cenie, niektóre odmiany naprawdę dużo jedzą Edytowane 25 Kwietnia 2022 przez konopny_janusz 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
interesujacy_plon 2 Napisano 25 Kwietnia 2022 (edytowane) 2 minuty temu, konopny_janusz napisał: ja bym tylko light mixa zamienił na allmixa, po co mieć mniej składników odżywczych jak można mieć więcej w podobnej cenie będę stosować biotabsy, z tego co wyczytałem wynika, że lepiej do nich użyć lekkiej ziemi słyszałem też o popalonych roślinkach na allmixie, wolałbym uniknąć i w razie czego ewentualnie dokupić np. trypack od biobizza i dolewać w razie braków Edytowane 25 Kwietnia 2022 przez interesujacy_plon 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 25 Kwietnia 2022 (edytowane) @interesujacy_plon nie miałem ani razu popalonej rośliny na allmixie a już 5 roślin na nim uprawiałem, gdzie mój rekord to skromne 114g z 1 planta. Miałem raczej głodne rośliny na allmixie, ale dopiero na flo, wega dzięki temu masz z głowy, ale jak uważasz, na flo zobaczysz jak żreją Edytowane 25 Kwietnia 2022 przez konopny_janusz 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
interesujacy_plon 2 Napisano 25 Kwietnia 2022 (edytowane) no sam nie wiem, większość wypowiedzi ludzi jakie czytałem, którzy używali biotabsow w większości lecieli na lightmixie, ewentualnie wezmę mały worek allmixa do jednej bo i tak będę musiał 70l kupić Edytowane 25 Kwietnia 2022 przez interesujacy_plon @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 25 Kwietnia 2022 @interesujacy_plon biotabsów nie używałem więc nie mogę się wypowiedzieć na ich temat, ale w sumie jak tak polecają to rób tak jak polecają, ja wtedy eksperymentowałem i w sumie na allmixie się jeszcze nie zawiodłem, zawiodłem się na ziemiach z marketów typu westland, target, biovita i inne gówna 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 640 Napisano 25 Kwietnia 2022 @interesujacy_plon nie kupuj trypacka, lepiej osobno. Pro od lumateka to 100W wiecej. Tabsy, mikoryza, pk 13/14, calmag się przyda. Jak pisze konopny allmix jest bezpieczny.Ja w niej kiełkuję... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
interesujacy_plon 2 Napisano 25 Kwietnia 2022 3 minuty temu, Lasir napisał: @interesujacy_plon nie kupuj trypacka, lepiej osobno. Pro od lumateka to 100W wiecej. okej, rozumiem - to i tak ewentualność w razie gdyby tabsy nie wystarczyły, co podobno rzadko się zdarza a co do lampy, są wersje pro zarówno 200W i 300W stąd pytanie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 640 Napisano 25 Kwietnia 2022 80×80 i 4 rośliny.Będzie się działo :))) Ja bym brał lepszą lampę... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
interesujacy_plon 2 Napisano 25 Kwietnia 2022 Teraz, Lasir napisał: 80×80 i 4 rośliny.Będzie się działo :))) celuję w 0.5g/w, myślę, że nawet na pierwszy raz nie będzie ciężko przebić, chyba, że pod chuja mnie bierzesz xD @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 640 Napisano 25 Kwietnia 2022 Ja mam 300w w mniejszej szafie... Nie nie biore.Do zrobienia.Ja uprawiam 2 raz a za pierwszym razem zdjąłem prawie 200g z 3 roślin. Bedzie sie działo bo planty beda mialy duzo miejsca. Możesz sie fajnie prowadzic Leciałes na out skoro piszesz ze 1 raz i indoor? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
interesujacy_plon 2 Napisano 25 Kwietnia 2022 1 minutę temu, Lasir napisał: Ja mam 300w w mniejszej szafie... Nie nie biore.Do zrobienia.Ja uprawiam 2 raz a za pierwszym razem zdjąłem prawie 200g z 3 roślin. posiłkuję się wiedzą również z fotologów tego forum, ludzie na podobnych wymiarach i tej lampie robili ładne wyniki przekraczające 1g/w, w necie też same pozytywne opinie a między 200 a 300 wattów jest prawie tysiąc złotych różnicy... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 640 Napisano 25 Kwietnia 2022 Może wystarczy.liczyłes zapotrzebowanie na lm?zawsze można doświetlić na flo. P.s uprawiałem 3 criticale, teraz mam jedną z tej odmiany. Od rqs... @interesujacy_plon @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
interesujacy_plon 2 Napisano 25 Kwietnia 2022 producent pisze, że 200w na 80x80 a 300w na 1x1, więc mu zaufam - tak jak mówię, w necie aż spuszczają się nad tym lampami, najwyżej dołożę tak jak mówisz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 640 Napisano 25 Kwietnia 2022 Pewnie :) dobrze bedzie.Dużo rzeczy wyniknie w trakcie.@interesujacy_plon 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach