Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, noszę się z chęcią podjęcia pierwszej uprawy indoor w mojej karierze. Mam odłożone trochę pesos, choć wiadomo - jeżeli nie musze nie chciałbym przepłacać.

w tym miejscu rodzi mi się kilka pytań: (forum na tyle na ile mogłem, przewertowałem)
jaka jest waszym zdaniem odpowiednia ilość roślinek na pierwsza uprawę (stosunek ilość zbioru/czas pielęgnacji ogólnie obsługa krzaków)

myślałem wstępnie nad boxem 80x80x180  +4/5 roślinek sezonowych fem. w materiałowych donicach 11 lub 15L, lampa Lumatek Atis 200w (warto dopłacać do pro?)
do tego pełen osprzęt typu: stacja pogody, programator, wentylator z filtrem itp.

nawóz + ziemia: biobizz light + biotabs albo terra professional plus + jakieś organiczne, skłaniam się ku pierwszej opcji

czy ten box jest akceptowalny czy lepiej dopłacić do czegoś z wyższej polki?
czy ma ktoś doświadczenie z criticalem od rqs?
warto używać też sprzętu do uprawy od nich jak Easy Boost czy Easy Grow? czy raczej odpuścić sobie takie tematy i pozostać przy biotabsach

czy faktycznie sam zestaw tabsów wystarczy?
co jeszcze muszę ogarnąć przed założeniem zielnika?

za wszelkie rady z góry dziękuję

wrzucam zdjęcie zestawu:

12344.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, interesujacy_plon napisał:

jaka jest waszym zdaniem odpowiednia ilość roślinek na pierwsza uprawę

kilka

myślałem wstępnie nad boxem 80x80x180  +4/5 roślinek sezonowych fem. w materiałowych donicach 11 lub 15L, lampa Lumatek Atis 200w

to dobrze myślisz

czy ten box jest akceptowalny czy lepiej dopłacić do czegoś z wyższej polki?

dobry jest

czy faktycznie sam zestaw tabsów wystarczy?

powinien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, konopny_janusz napisał:

ja bym tylko light mixa zamienił na allmixa, po co mieć mniej składników odżywczych jak można mieć więcej w podobnej cenie

będę stosować biotabsy,  z tego co wyczytałem wynika, że lepiej do nich użyć lekkiej ziemi

słyszałem też o popalonych roślinkach na allmixie, wolałbym uniknąć i w razie czego ewentualnie dokupić np. trypack od biobizza i dolewać w razie braków

Edytowane przez interesujacy_plon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@interesujacy_plon nie miałem ani razu popalonej rośliny na allmixie a już 5 roślin na nim uprawiałem, gdzie mój rekord to skromne 114g z 1 planta. Miałem raczej głodne rośliny na allmixie, ale dopiero na flo, wega dzięki temu masz z głowy, ale jak uważasz, na flo zobaczysz jak żreją

Edytowane przez konopny_janusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no sam nie wiem, większość wypowiedzi ludzi jakie czytałem, którzy używali biotabsow w większości lecieli na lightmixie, ewentualnie wezmę mały worek allmixa do jednej bo i tak będę musiał 70l kupić

Edytowane przez interesujacy_plon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@interesujacy_plon biotabsów nie używałem więc nie mogę się wypowiedzieć na ich temat, ale w sumie jak tak polecają to rób tak jak polecają, ja wtedy eksperymentowałem i w sumie na allmixie się jeszcze nie zawiodłem, zawiodłem się na ziemiach z marketów typu westland, target, biovita i inne gówna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@interesujacy_plon nie kupuj trypacka, lepiej osobno.

Pro od lumateka to 100W wiecej.

Tabsy, mikoryza, pk 13/14, calmag się przyda.

Jak pisze konopny allmix jest bezpieczny.Ja w niej kiełkuję...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Lasir napisał:

@interesujacy_plon nie kupuj trypacka, lepiej osobno.

Pro od lumateka to 100W wiecej.

okej, rozumiem - to i tak ewentualność w razie gdyby tabsy nie wystarczyły, co podobno rzadko się zdarza

a co do lampy, są wersje pro zarówno 200W i 300W stąd pytanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 300w w mniejszej szafie...

Nie nie biore.Do zrobienia.Ja uprawiam 2 raz a za pierwszym razem zdjąłem prawie 200g z 3 roślin.

Bedzie sie działo bo planty beda mialy duzo miejsca.

Możesz sie fajnie prowadzic

Leciałes na out skoro piszesz ze 1 raz i indoor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Lasir napisał:

Ja mam 300w w mniejszej szafie...

Nie nie biore.Do zrobienia.Ja uprawiam 2 raz a za pierwszym razem zdjąłem prawie 200g z 3 roślin.

posiłkuję się wiedzą również z fotologów tego forum, ludzie na podobnych wymiarach i tej lampie robili ładne wyniki przekraczające 1g/w, w necie też same pozytywne opinie

a między 200 a 300 wattów jest prawie tysiąc złotych różnicy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi