Kuban 0 Napisano 15 Kwietnia 2022 (edytowane) Witam. Szukałem podobnego tematu w google i u Was na forum, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, dlatego założyłem nowy temat. Pierwszy raz pichcilem ciasteczka (na maśle 82% 100g na ok 3g substancji czynnej 😆), ale pominąłem proces dekarboksylacji suszu zaraz po zmieleniu. Niestety efekt nie wyszedł do końca zadowalający, mimo że całość z ciastem piekła się jakieś 50min. Całość piekła się w temperaturze ~110°C Teraz pytanie, da się to jakoś jeszcze uratować? Myślałem nad wygotowaniem ciastek w worku do gotowania w wodzie albo zmieleniu i wrzuceniu do mleka, i do ugotowania. Jak myślicie, będzie cos jeszcze z tego? 🤣 Edytowane 15 Kwietnia 2022 przez Kuban @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 15 Kwietnia 2022 @Kuban zrób od nowa bo to raczej nie wyjdzie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuban 0 Napisano 15 Kwietnia 2022 (edytowane) Wygotowalem w wodzie w woreczku, ale niestety nic to nie dało. Mam rozumieć, że jeśli zrobię poprawnie proces dekarboksylacji i już zmielone "wygrzane" topy dodam np do ciasta to zadziałają tak jak powinny? #edit, Macie jakieś swoje proporcje co do suszu i masła? Tak żeby znów nie zmarnować tematu Edytowane 15 Kwietnia 2022 przez Kuban @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 15 Kwietnia 2022 @Kuban nie jestem pewien czy to kwestia dekarboksylacji, czy prostu za mało surowca roślinnego... ile tych ciasteczek Ci wyszło z tych 3g? tak na oko ja dawałem z 15-20g na 250g masła @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuban 0 Napisano 15 Kwietnia 2022 @bingobum mi z 100g masła wyszło 12, może dlatego. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Growerseed 496 Napisano 16 Kwietnia 2022 @Kuban a ile gotowaleś samo masło ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach