Skocz do zawartości
Kuban

Dekarboksylacja w wodzie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Szukałem podobnego tematu w google i u Was na forum, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, dlatego założyłem nowy temat.

Pierwszy raz pichcilem ciasteczka (na maśle 82% 100g na ok 3g substancji czynnej 😆), ale pominąłem proces dekarboksylacji suszu zaraz po zmieleniu. Niestety efekt nie wyszedł do końca zadowalający, mimo że całość z ciastem piekła się jakieś 50min. Całość piekła się w temperaturze ~110°C

Teraz pytanie, da się to jakoś jeszcze uratować? Myślałem nad wygotowaniem ciastek w worku do gotowania w wodzie albo zmieleniu i wrzuceniu do mleka, i do ugotowania. Jak myślicie, będzie cos jeszcze z tego? 🤣

Edytowane przez Kuban

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wygotowalem w wodzie w woreczku, ale niestety nic to nie dało.

Mam rozumieć, że jeśli zrobię poprawnie proces dekarboksylacji i już zmielone "wygrzane" topy dodam np do ciasta to zadziałają tak jak powinny?

#edit, 

Macie jakieś swoje proporcje co do suszu i masła? Tak żeby znów nie zmarnować tematu 

Edytowane przez Kuban

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Kuban nie jestem pewien czy to kwestia dekarboksylacji, czy  prostu za mało surowca roślinnego... ile tych ciasteczek Ci wyszło z tych 3g? tak na oko ja dawałem z 15-20g na 250g masła

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...