Prorokus 0 Napisano 28 Marca 2022 Witam wszystkich. Mam pytanko, a mianowicie, mieszkam w Skandynawii i jest problem ze znalezieniem regulatorów ph ( nawet w ogrodniczym sklepie jest tylko preparat do zakwaszania gleby np. do rododendrona itp.) moje pytanie brzmi : czy tabletki lub proszek do basenów można stosować do roślinek? Dzięki i pozdrawiam @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,951 Napisano 28 Marca 2022 @Prorokus nie daje ręki uciąć, ale ten środek do basenów zabije Ci całą mikroflorę, bakterie etc. Nie sądzę, że to dobry pomysł. W ziemi chcesz uprawiać? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prorokus 0 Napisano 28 Marca 2022 @grolsch3 Już są w ziemi (indoor) i na razie nic się nie dzieje ale tak z ciekawości pytam bo jak coś to będę musiał zamawiać z zagranicy albo stosować jakieś domowe sposoby. Dziś z ciekawości sprawdziłem ph metrem ziemię i pokazywało ok 7,5, ale wiem że jest do kitu ten sprzęt co kupiłem bo zrobiłem później test z ziemią nasączoną tylko kwaskiem cytrynowym i pokazywało tyle samo 😂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,951 Napisano 29 Marca 2022 @Prorokus to jak to dobra ziemia, mieszanka torfów, powinna sama buforować ph. Warto sypnąć dolomit lub mączkę bazaltową, albo guano -np plagron lub guanokalong (może w znajdziesz gdzieś u siebie takie produkty) to wszystko buforuje ph. Jak będziesz używał nawozów organicznych (różne firmy) to raczej o ph nie masz się co martwić. Tylko nie przelewaj tej ziemi, żeby było bagno, a lej na podstawie ciężaru donicy. I powinno być wszystko git. Powodzenia 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 29 Marca 2022 @Prorokus a nie ma tam growshopów ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ważniak 191 Napisano 29 Marca 2022 @Prorokus Na obniżenie pH jest sól Epsom. Nie podążaj za mitem że uprawa w ziemi wymaga regulacji ph. Jak zaczniesz regulować to będziesz musiał regulować 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prorokus 0 Napisano 29 Marca 2022 @Tester Growshopów takich strikte to nie ma, ale pogrzebałem trochę więcej na internecie i znalazłem sklep z bio bizzem +/- ph także jest alternatywa. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach