Luigi 78 Napisano 9 Marca 2022 Cześć wszystkim. Chciałbym zaopatrzyć się w drugi set w postaci namiotu z oświetleniem. Aktualnie posiadam 90x90x200 na 2x Mars ts600. Myślałem tym razem o czymś tańszym, ale też ponoć dobrym i tu bym chciał poznać opinie. Chciałbym set z HPSem i celuje w jakieś 400W. Niestety LED o takiej mocy to już dla mnie większy wydatek, na który budżetu zwyczajnie nie mam. Co więc z tym HPSem. Dalej się używa, czy już odchodzi do lamusa? Jest to warte uwagi? Z czym się to wiązać może, jeśli chodzi o pozytywy i negatywy. A może jakieś CFL zamiast tego? Box jaki był chciał wykorzystać to albo 100x100x200, albo 120x120x200. Co możecie doradzić? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 9 Marca 2022 @Luigi jak najbardziej się używa, w porównaniu do LED to trochę większe zużycie energii i większe wydzielanie ciepła, ale plony też dobre można zebrać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luigi 78 Napisano 9 Marca 2022 @Tester no tak, ale 400W hps jest porównywalny ze zużyciem energii do Leda 400W czy to inna liga zupełnie? I drugie pytanie chyba bardziej cooltube połączony z wentylacją niż odbłyśnik i wentylacja normalnie z góry boxa? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 9 Marca 2022 @Luigi balast elektroniczny i porównywalne zużycie. Napewno mniejsze niż na starym typie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luigi 78 Napisano 9 Marca 2022 @Udyr balast mam rozumieć ten zasilacz do tego? Czy to jeszcze co innego? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 9 Marca 2022 Tak, elektroniczny układ zasilający. Nie podłączałbym prosto pod prąd. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luigi 78 Napisano 9 Marca 2022 @Udyr Nie no jasne jasne, obowiązkowo takie coś. A co z cooltubem? Bo widzę, że dużo rozwiązań jest z samym odbłyśnikiem, co tracę na tym, co zyskuje przy tym? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 9 Marca 2022 @Luigi nie używałem hpsa ale dużo dobrego się czyta o nim. W zimie nie dość że świeci światłem to i grzeje jak piecyk. W lato cooltube też może nie wyrobić. A te wingi i inne odbłyśniki lepiej rozpraszają światło po powierzchni. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach