MatiMati98 0 Napisano 19 Lutego 2022 Siemano mam problem z przebarwieniami na liściach. Automat dzień 45 Gdzieś z tydzień temu wykonałem leaf tucking, co drugie podlanie biobizz bio bloom 0,5ml na 500ml (Podlane w ten sposób 3x Mam problem z ziemią gdyż udało mi się trochę zbić jej pH z 7.3 do 6,9-7,0 i nie wiem jak mam dalej sobie radzić. pH wody kontrolowane przez ph- i miernik pH (okolice 6.5, czasem 0,1 w górę bądź w dół) Najgorzej wyglądają liście najdalej od szczytu, te dość blisko szczytu są ładne zielone. Czego to wina? Myślę że może być to skutek nawozu+leaf tuckingu Jeden liść bliżej szczytu który był po leaf tucking jest poczarniały Jak oceniacie rozwój topów? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 19 Lutego 2022 @MatiMati98 ile litrow masz doniczkę/doniczki. 500ml to jest bardzo mało, może dlatego oklapnięte. pH 7.0 to nadal wysoko, plus calmag by się przydał bo żyłki aż wydatne na liściach są. Będą puchnąć bardzo powoli dopóki nie ogarniesz tego, w dół jest łatwiej zjechac z pH niż do góry. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MatiMati98 0 Napisano 19 Lutego 2022 One od początku wariują i pod wieczór liście opadają z rana ładnie wszystko "stoi". Doniczka 7-8l, po podlaniu 500ml woda wypływa z dołu, myślisz że calmag może być już wdrożony? Ostatnio jeszcze zalecano mi się wstrzymać z nim. pH ziemi zmniejszyć podlewając wodą o pH 6.2-6.0? Woda ze studni może mieć coś do gadania? Co zalecasz zrobić? Pozdro @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 19 Lutego 2022 @MatiMati98 ja osobiście dodaje calmag od 2 tyg życia, bo mam akurat z azotem. Podlanie wodą o niższym pH wydaje się ok, tylko bez nawozów. Czyli takie oklapłe bo im się transpiracja (pobieranie wody) zablokowała i nie może korzystać z tego co jej dajesz. A jak z wilgotnością w boxie ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MatiMati98 0 Napisano 19 Lutego 2022 46-50%, 23° dzień, 19° noc @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 19 Lutego 2022 @MatiMati98 ogarnij na początek to ph do 6.4-6.5 jak się poprawi to to calmag+ fosfor żarcia dopiero. Bo tak to się tylko będzie odkładać w ziemi a nie wykorzysta tego roślina. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MatiMati98 0 Napisano 19 Lutego 2022 Czyli tylko przyłożyć się do zmniejszenia pH ziemi a później calmag? A jak ty zbijasz pH ziemi? Dzięki za rady mordo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 19 Lutego 2022 @MatiMati98 nie zbijam, staram się trzymać 6.3-6.5 od początku, wtedy nie ma takich akcji że się podnosi. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MatiMati98 0 Napisano 19 Lutego 2022 A jak je utrzymujesz? Od początku odpowiednie pH wody? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach