bober345 0 Napisano 17 Listopada 2021 (edytowane) potrzebuje pomocy i już nie wiem co zrobić box (80x80x160) jest w pomieszczeniu i przez aluminiowa rude (przez okno) dostaje tlenu ale jest za zimno bo temperatura spada do 15 jak lampa hps działa a w nocy jeszcze mnie co jest za zimnym otoczeniem próbowałem już wentylator włączony na 15 min i wyłączony na 15 min i tak cały czas ale to za mało daje myślałem nad: matą grzewczą która jest bardzo energo chłona 200-500W więc mogę ale naprawdę w ostateczności i wolał bym nie torba generującą CO2 grzybnia ale zupełnie nic o niej nie wiem np czy to potrzebuje powietrza czy coś (bo w tedy nie potrzebowała by tyle powietrza zimno i było by ciepłej) ale bardzo chętnie usłyszę wasze rady P.S. są 2 rośliny ale bardzo chciałbym 3 (inna odmiana) jakby miało to zniszczyć wszystko to jasne że tego nie zrobię ale za cenę trochę mniejszych plonów z tych 2 mogę zaryzykować P.P.S chciałbym żebyście tutaj dawali pomysły nawet jak ktoś powiedział już o tym bo w tedy widzę ile osób co by zrobiło Edytowane 17 Listopada 2021 przez bober345 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 17 Listopada 2021 (edytowane) @bober345 zmień wlot na wylot w oknie, szczerze nie bardzo rozumiem tego posta, proponuje pod wentylator podpiąć potencjometr jesli nir masz regulacji w nim, i próbuj wentylatorem robic C° Edytowane 17 Listopada 2021 przez ArteK @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober345 0 Napisano 17 Listopada 2021 @ArteK chodzi o to że nie mam jak regulować bo jeżeli teraz wentylator pracuje polowe czasu to i tak jest za zimno @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 17 Listopada 2021 @bober345 są takie przejściówki coś jak timer analogowy i tam masz potencjometr. , wentylacja musi pracować caly czas. Skropli Ci sie para gdzieś na lampie albo wilgoć wbije zrobi sie jasno i nastanie ciemnia i cisza. @bober345 w garazu czy w piwnicy to trzymasz ze taki niski temp przy hps? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ważniak 191 Napisano 17 Listopada 2021 Wylot powinien iść tą rurą, wlot normalnie z pomieszczenia. Tęperatura 15C i powyżej nie będzie mieć widocznego wpływu na roślinę. Dopiero poniżej 10 roślina pokazuje niezadowolenie. Nie wiem czy taka torba CO2 generuje ciepło, na pewno nie zwiększysz tym stężenia CO2 w powietrzu, przy włączonym przewierzaniu. @ArteK Słusznie podsyła ci pomysł zastosowania prostego użądzenia z pokrętłem do regulacji które wpinasz w gniazdko. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober345 0 Napisano 17 Listopada 2021 (edytowane) 21 minut temu, Ważniak napisał: Nie wiem czy taka torba CO2 generuje ciepło, na pewno nie zwiększysz tym stężenia CO2 w powietrzu, przy włączonym przewierzaniu. jeżeli nie będę potrzebował wentylatora który bierze powietrze z dworu to będzie cieplej przez to że nie będzie zimnego powietrza Godzinę temu, ArteK napisał: w garazu czy w piwnicy to trzymasz ze taki niski temp przy hps? bardziej ma wpływ gdzie mieszkam bo miejsce jest w miarę ciepłe ale powietrze z dworu dzisiaj było średnio 2 stopnie a schodziło do -4 21 minut temu, Ważniak napisał: Tęperatura 15C i powyżej nie będzie mieć widocznego wpływu na roślinę. Dopiero poniżej 10 roślina pokazuje niezadowolenie. czytałem że minimum to 16 ale zaufam i zobaczę czy nic im nie będzie Edytowane 17 Listopada 2021 przez bober345 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 17 Listopada 2021 @bober345 duzo zalezy od genetyki rosliny niektore lubią ciepło.widze sensowne rozwiązania. Pierwsze, potencjometr Drugie wyjmij rure wlotową z okna jeśli tak wentylator Ci pracuje ostro to i z pokojową temperaturą sobie poradzi. Zrobisz jak uważasz. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober345 0 Napisano 17 Listopada 2021 1 minutę temu, ArteK napisał: duzo zalezy od genetyki rosliny niektore lubią ciepło.widze sensowne rozwiązania wcześniej pomyślałem już o tym i wziąłem to jak najzimniejszego klimatu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 17 Listopada 2021 @bober345 ziomal w Nl sprzedał mi jeszcze patent na dwie gliniane doniczki i w środek podgrzewacz ten taki mały "mini swieczka" jedyny minus ze wysusza powietrze ale temperaturke ładnie trzyma @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober345 0 Napisano 17 Listopada 2021 @ArteK mam taką matę ale jak już mówiłem bardzo dużo prądu bierze bo nawet 500W @ArteK jest jeszcze 200W ale i tak to dużo dlatego szukam innego rozwiązania @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 17 Listopada 2021 @bober345 500 w to za duzo. Jaką temperature osiągniesz jak wyjmiesz wlot powietrza z okna? Jakiego masz tego hpsa? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ważniak 191 Napisano 17 Listopada 2021 (edytowane) 57 minut temu, bober345 napisał: czytałem że minimum to 16 ale zaufam i zobaczę czy nic im nie będzie Każdej zimy miałem poniżej 10 zauważyłem niewielki spadek plonów i osłabienie roślin. Niską temperaturę musisz brać pod uwagę podczas podlewania. Edytowane 17 Listopada 2021 przez Ważniak 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,977 Napisano 17 Listopada 2021 @bober345Ty rurą dostarczasz tlenu bezpośrednio do boxa? Czy chodzi o pomieszczenie gdzie stoi box? 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 17 Listopada 2021 @grolsch3 dobre pytanie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ważniak 191 Napisano 17 Listopada 2021 Napisał że tak. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 17 Listopada 2021 @Ważniak no i wszysyko wiadomo, masz moze jeszcze troche tych gumijagód od wilka z lasu? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ważniak 191 Napisano 17 Listopada 2021 Tak róźne, papa smerf umie je przerobić żeby miały inne działanie. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 17 Listopada 2021 @Ważniak o, to nie wiedzialem. Ja poprostu wrzucam dwie do buzi i lotom😁 zapytasz Papesmerfa o przepis ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober345 0 Napisano 18 Listopada 2021 10 godzin temu, ArteK napisał: Jaką temperature osiągniesz jak wyjmiesz wlot powietrza z okna? ok. 26°C 10 godzin temu, ArteK napisał: Jakiego masz tego hpsa? 150W @grolsch3 bezpośrednio do box'a @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,977 Napisano 18 Listopada 2021 A to czemu tak robisz? masz idealną temperaturę bez wprowadzania sztucznie powietrza. Ma to coś na celu? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach