Pepsiz5 2 Napisano 3 Października 2021 Witam wszystkich, Planuje wyekstraktować CBD z dekarboksylowanego suszu za pomocą alkoholu izopropylowego. Chcę to zrobić w ramach eksperymentu, nie mam absolutnie żadnego sprzętu ani oczekiwań. Po oddzieleniu alkoholu od suszu odłożę miskę z cieczą żeby sama odparowała w temperaturze pokojowej. Macie może jakieś rady jak przeprowadzić cały proces żeby miało to najwięcej sensu? myślałem o dodaniu oliwy z oliwek pod sam koniec odparowywania, oraz o lekkim podgrzaniu aby upewnić się że cały alkohol zniknie z produktu końcowego. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 3 Października 2021 @Pepsiz5 dużo tego robisz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pepsiz5 2 Napisano 3 Października 2021 jednorazowo chce użyć 100g suszu 3%cbd @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 3 Października 2021 tego nigdy nie robiłem, zrób instrukcje może na forum @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pepsiz5 2 Napisano 4 Października 2021 (edytowane) Zastanawia mnie kwestia izopropanolu, posiada on 99,9proc czystości, ale jak wiadomo nie nadaje się do spożycia. Czy po odparowaniu nie pozostawi resztek trujących substancji? Jeśli chodzi o zwykły spożywczy spirytus to cena produkcji takiego olejku zrównałaby się z ceną gotowych produktów cbd dostępnych na rynku, także cały eksperyment nie miałby sensu. @Szym Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to jak najbardziej, mogę zamieścić instrukcję 🙂 Edytowane 4 Października 2021 przez Pepsiz5 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 4 Października 2021 @Pepsiz5 jeżeli zainwestujesz w CZDA to nie powinno być ryzyka, aczkolwiek ja chyba bym wolał zastosować spirytus spożywczy, jeżeli bym robił na swój użytek tak sobie myślę, że roztwór olejowy CBD można by dodatkowo wytrząsnąć z wodą aby się pozbyć niepożądanych zanieczyszczeń @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pepsiz5 2 Napisano 4 Października 2021 @bingobum Wodę później odparować czy myślałeś o innym sposobie oddzielenia od ekstraktu? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 4 Października 2021 @Pepsiz5 nie ma potrzeby odparowywać, zlewasz jedynie olej który się osadzi na wierzchu; najwygodniej wykorzystać do tego rozdzielacz laboratoryjny 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pepsiz5 2 Napisano 4 Października 2021 @bingobum Dobra, dzięki za odpowiedzi, pod koniec miesiąca postaram się zamieścić relacje na forum. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie/rady, chętnie zapoznam się z każdą odpowiedzią 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach