bingobum 125 Napisano 8 Września 2021 Ponieważ za pierwszym razem miałem problemy z kiełkowaniem, to za drugim włożyłem do ziemi dwa nasionka aby zwiększyć szansę na powodzenie i oczywiście zgodnie z prawami Murphiego tym razem wykiełkowały pięknie obie. 😉 Początkowo miałem plan aby urządzić im "głodowe igrzyska" tj. po prostu usunąć sadzonkę, która będzie rosła wolnie,j ale jakoś tak mi się żal zrobiło i teraz kombinuje czy jedną przesadzić do nowej doniczki. Czy może lepiej już je tak zostawić? Doniczka 11l. Jeżeli przesadzić to jak się do tego zabrać aby nie uszkodzić korzonków. Sadzonka ma ok. 10cm, obie sadzonki są po przeciwległej stronie doniczki. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 8 Września 2021 @bingobum to są automaty czy sezony? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 8 Września 2021 @onyx auto @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 8 Września 2021 @bingobum no to już zostaw je bo przesadzając to możesz uszkodzić korzenie i dupa z tego będzie ewentualnie wywal jedną bo mając dwie jedna może zdominować drugą i różnie będą pobierały składniki przez co jedna może być głodna a druga najedzona 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 8 Września 2021 ok, poczekam więc jeszcze z tydzień i zdecyduje 😒 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 86 Napisano 8 Września 2021 Jak masz ja wyjebać to spróbuj przesadzić jedna, niczym nie ryzykujesz, jak poczekasz to się splatają korzeniami i będziesz musiał jedna killim 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 8 Września 2021 @Bubble co prawda to prawda... 🙄 co mi tam, zaryzykuje macie jakieś wskazówki jak się zabrać do tego, aby najmniej szkód narobić? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 86 Napisano 8 Września 2021 (edytowane) @bingobum jak sa w różnych końcach doniczki to odkop ja dookoła i z ziemia przełóż do drugiej w tej pierwszej uzupełnij ziemie 🙂 Tak jak sobie o tym myśle to czekanie z eutanazja tez nie jest dobrym pomysłem bo martwe korzenie w ziemi tez mogą problem stanowić. Edytowane 8 Września 2021 przez Bubble 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 8 Września 2021 @bingobum a który one mają dzień od kiełka? Bo rośliny bardzo szybko rozwijają system korzeniowy mimo że na zewnątrz wyglądają na małe 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 8 Września 2021 @onyx tydzień, więc to jeszcze maluchy 🙂 może przesadziłem z tymi 10 cm nawet @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach