Sarkastrosz 0 Napisano 30 Sierpnia 2021 Witam Zastanawiam się na zakupem 2 naświetlaczy takich jak poniżej: https://www.luxmarket.pl/product/naswietlacz-pila-bvp007-led-50w-85lm-w-3000k Zastanawiam się czy wybrać 3000k czy 4000k Box ma 0,5metraK Obecnie uprawę truskawek prowadziłem na jednym naświetlaczu 4000K 50W i dwóch mniejszych 10W i 4000k Pierwsza truskawka pod tym światłem odmiany Auto Nothern Lights po wielu przejściach złym traktowaniu (zbyt wysokie PH, przelewanie, przenawożenie i lekkim przypaleniu po upadku lampy ) dała owoce o wadze 23g ( ważone po suszeniu i curowaniu (wilgotność w słoiku 56% ). Druga która obecnie tam dochodzi ( też źle traktowana woda o zbyt wysokim PH ) "owoce" ma o wiele ładniejsze i większe na oko będzie ich 2 razy więcej. Wiem że wielu z Was uważa ze naświetlacze to kiepski wybór, jednak chciałem dopytać czy skoro zbiór początkującego na pierwszy raz wygląda jak wygląda to czy naprawdę jest to tak złe rozwiązanie? No i finalne pytanie czy lepiej kupić dwa dodatkowe 3000k czy 4000k czy kolor światła z dwóch źródeł miesza się dając barwę pośrednią idealna do wzrostu i kwitnienia 3500K? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zielarka 271 Napisano 30 Sierpnia 2021 @Sarkastrosz daruj sobie ten naświetlacz. Lepiej zakupić porządne światło i mieć spokój @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sarkastrosz 0 Napisano 30 Sierpnia 2021 Dzięki @Zielarka ale to nie jest wyjście dla mnie. Jednak będę bardzo wdzięczny jeśli napiszesz coś więcej, np że wyniki w gramach są mierne i w porównaniu do normalnego COB'a wyhodowałbyś 3 razy tyle albo że rachunek za prąd będzie niższy przy użyciu COB'ów albo napisz coś na temat mieszania światła. Chętnie wchłonę wiedzę 🙂 ale od naświetlaczy odchodzić nie chce (przynajmniej na razie) 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 30 Sierpnia 2021 @Sarkastrosz ile z boxa wyciągnełeś palenia ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zielarka 271 Napisano 30 Sierpnia 2021 1 godzinę temu, Sarkastrosz napisał: Jednak będę bardzo wdzięczny jeśli napiszesz coś więcej, np że wyniki w gramach są mierne i w porównaniu do normalnego COB'a wyhodowałbyś 3 razy tyle albo że rachunek za prąd będzie niższy przy użyciu COB'ów sam już to napisałeś 😄 Może nie 3 razy, ale na pewno miałbyś więcej. Nie wiadomo na ile taki naświetlacz jest wydajny i bezpieczny świecąc 18h 2 godziny temu, Sarkastrosz napisał: No i finalne pytanie czy lepiej kupić dwa dodatkowe 3000k czy 4000k czy kolor światła z dwóch źródeł miesza się dając barwę pośrednią idealna do wzrostu i kwitnienia 3500K? @konopny_janusz @KryspieK @Ważniak @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) Albo odejdziesz od naświetlaczy albo ci nie pomogę, bo nigdy ich nie miałem w uprawie. Miałem żarówki, chińskiego leda, i wyszło gówno z tego. Coś było jarania ale mało. Pozniej własny panel i wyszło 50g, ale na pewno dało się więcej wyciągnąć gdyby nie moje inne błędy Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 30 Sierpnia 2021 tutaj ładnie pokazane, dlaczego to kiepski pomysł @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KryspieK 92 Napisano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) @Sarkastrosz Ja bym brał 2 dodatkowe 3000K 🙂 @Edit. Tak, światło się miesza, to normalne, ale też bezsensowne. Weź sobie 2 takie co mają około 3000K, 4000K to juz ciut inny zakres. @Zielarka Są bezpieczne, nawet kiedy świecą 24h. Do tego są stworzone, zeby długo i intensywnie świecić, ale rachunek za prąd będzie ogromny (Większy niz przy "normalnych" lampach o podobnych parametrach) Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez KryspieK 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sarkastrosz 0 Napisano 31 Sierpnia 2021 @Andi z jednej roślinki Auto Nothern lights 23 gramy ale druga która jeszcze dochodzi będzie 2 razy więcej. W dniu 30/08/2021 o 19:25, Zielarka napisał: sam już to napisałeś 😄 Może nie 3 razy, ale na pewno miałbyś więcej. Nie wiadomo na ile taki naświetlacz jest wydajny i bezpieczny świecąc 18h @konopny_janusz @KryspieK @Ważniak Ogólnie używam tych naświetlaczy marki piła już od 4 miesięcy były okresy kiedy nie wyłączałem ich przez 4 dni nie ma problemu z przegrzewaniem można dotknąć je ręką i się nie oparzyć mają mocno wystające zęby radiatora pewnie dlatego nie ma problemu z przegrzewaniem. Czyli rozumiem @Zielarka @konopny_janusz że po prostu jeszcze z tym rodzajem oświetlenia nie kombinowaliście. Czy może wiecie kto z forum z tym eksperymentował? @bingobum czy osoby które do oświetlenia boxa żarówek ledowych o barwie 3500k również popełniają taki błąd z nietrafieniem spektrum światła dla roślinek.? 8 godzin temu, KryspieK napisał: @Sarkastrosz Ja bym brał 2 dodatkowe 3000K 🙂 @Edit. Tak, światło się miesza, to normalne, ale też bezsensowne. Weź sobie 2 takie co mają około 3000K, 4000K to juz ciut inny zakres. @Zielarka Są bezpieczne, nawet kiedy świecą 24h. Do tego są stworzone, zeby długo i intensywnie świecić, ale rachunek za prąd będzie ogromny (Większy niz przy "normalnych" lampach o podobnych parametrach) Bardzo Ci dziękuje za pomoc 🙂 Czy może eksperymentowałeś z naświetlaczami? Masz racje w kwestii świecenie ciągłego sprawdziłem to i działa nie grzejąc się zanadto. Jeśli chodzi o rachunek za prąd to nie mogę się zgodzić korzystać z taryfy G12 - (taniej w nocy i w weekendy drożej w dzień) miesięczny rachunek za 1 naświetlacz 50W i dwa 10W to około 22zł - mierzone przez gniazdko WIFI. Wprawdzie nie wiem jak wygląda przy jakichś standardowych panelach led czy cobach @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 31 Sierpnia 2021 9 minut temu, Sarkastrosz napisał: @bingobum czy osoby które do oświetlenia boxa żarówek ledowych o barwie 3500k również popełniają taki błąd z nietrafieniem spektrum światła dla roślinek.? z wykresu wynika, że będzie nieco lepiej ale to zawsze loteria, tak na prawdę nie wiadomo nigdy jakie ma widmo taka dioda dlatego myślę, że dobrą radą jest mieszanie różnych typów - zawsze większa szansa, że się "wstrzelisz" 🙂 nie mam jeszcze doświadczeń w ogrodnictwie ale dużo czasu bawiłem się w akwarystykę i tam żarówka o źle dobranym widmie zazwyczaj skutkowała wcześniej czy później problemami z ekosystemem- spodziewam się, że tutaj może być podobnie; stracisz nie tylko na nieefektywnym wykorzystaniu energii ale także może to odbić się na kondycji roślin @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KryspieK 92 Napisano 31 Sierpnia 2021 @Sarkastrosz Duzo czytam, stąd wiem XD Nie próbowałem, ale ziomo próbował, i nawet to szło. Jeśli chodzi o prąd, mam licznik na kartę - chyba inna stawka jest. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sarkastrosz 0 Napisano 31 Sierpnia 2021 @KryspieK 11 minut temu, KryspieK napisał: @Sarkastrosz Duzo czytam, stąd wiem XD Nie próbowałem, ale ziomo próbował, i nawet to szło. Jeśli chodzi o prąd, mam licznik na kartę - chyba inna stawka jest. To bardzo dobra informacja 😄 Co do prądu to ile wynosi zużycie przy 1m2 box'a w Twojej uprawie truskawek? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KryspieK 92 Napisano 1 Września 2021 @Sarkastrosz Mój box ma 0.5m2 niecałe, ale jade na ledzie i praktycznie nie widze róznicy przy "ładowaniu" 😛 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ważniak 191 Napisano 3 Września 2021 Ten naświetlacz osiąga 85lm/W podczas gdy słaby Cob to 120lm/W. W praktyce rachunki za prąd niższe o ponad 30%. Światło się miesza bo roślina dostaje trochę tego i trochę drugiego. 4000K nie jest czymś normalnym może do fazy wzrostu. W uprawach raczej stosuje się 3000K, 3500K, choć sama temperatura koloru niewiele mówi o długościach fal w których chlorofil najlepiej pracuje. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach