Rolnik_420 19 Napisano 30 Sierpnia 2021 Witam Jest to pierwsza powazniejsza uprawa po kilku słabych outdoorach i malym projekcie kilka lat temu. Roślinki jak w opisie. Nawozów uzywam 3 podstawowych od biobizz (grow, bloom i top max), ziemia również z tej firmy. Namiot 240x120x220cm. Jedyny trening jaki stosowalem to LST. Aktualnie jest jakiś 2 tydzień od przelaczenia 12/12, niecaly tydzień flo. Fotki jakie posiadam z okresu weg bez dokladnego dnia. Fotki z wczoraj okolo tygodnia na flo: Tak więc teraz pytanie jak oceniacie? Czegos im brakuje? Troche gorąco mają na pewnobo w cieplejsze dni z 32 stopnie nawet bywały. Jedyne co mnie martwi to duza wilgotność po podaniu i dzień po... dochodzi prawie do 80%... Jest na to jakiś sposób poza pochłaniaczem wilgoci? 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 30 Sierpnia 2021 @Rolnik_420 ogólnie wyglądają zdrowo, są ładnie zielone a co do wilgoci to nie pomogę bo nie miałem z tym problemu i nie znam sposobów ale będę zaglądał na pewno 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 864 Napisano 30 Sierpnia 2021 49 minut temu, Rolnik_420 napisał: Jedyne co mnie martwi to duza wilgotność po podaniu i dzień po... dochodzi prawie do 80%... Jest na to jakiś sposób poza pochłaniaczem wilgoci? a jakie wentylatory masz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rolnik_420 19 Napisano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) @Szym Wyciąg ma przepustowość jakies 400 CFM co daje troche ponad 600 m3/h filtr wedlug producenta też jest na 600 m3/h. Tylko, że na połowie mocy chodzi póki co bo mimo tłumika troche za głośno na max. Firma cloudmax ogólnie polecam mają komputerek z sondą co czyta temp i wilgotność ze środka i 10 biegów pracy oraz można to zautomatyzowac na min i max temerature i wilgotność. Do tego 2 mieszajace wiatraki 20 watowe bodajże. Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez Rolnik_420 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brazil Munster 709 Napisano 30 Sierpnia 2021 Wilgotność to możesz spróbować zasypać kermazytem . Albo osuszacz już ładować @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Git 509 Napisano 30 Sierpnia 2021 Godzinę temu, Rolnik_420 napisał: @Szym Wyciąg ma przepustowość jakies 400 CFM co daje troche ponad 600 m3/h filtr wedlug producenta też jest na 600 m3/h. Tylko, że na połowie mocy chodzi póki co bo mimo tłumika troche za głośno na max. Firma cloudmax ogólnie polecam mają komputerek z sondą co czyta temp i wilgotność ze środka i 10 biegów pracy oraz można to zautomatyzowac na min i max temerature i wilgotność. Do tego 2 mieszajace wiatraki 20 watowe bodajże. Narazie wilgotnoscia sie tak nie stresuj, wiadomo staraj sie miec mniej niz te 80,ale w 4 5 tygodniu kwitnienia pousuwasz lisci troche z dolu elegancko to i dobry przepływ bedzie. Pamietaj trz ze np na dole boxa pomiedzy donicami bedzie wieksza wilgotnosc niz u gory na topkach przy lampie. Spokojna glowa @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rolnik_420 19 Napisano 30 Sierpnia 2021 26 minut temu, Brazil Munster napisał: Wilgotność to możesz spróbować zasypać kermazytem . Albo osuszacz już ładować To jest dobra myśl 😃 kiedys używałem na dno donic, a na wierzchu moze zmniejszyć parowanie z gleby. Dzięki wielkie zrobie to na dniach ale w pochłaniacz będę musial niestety zainwestować. Widziałem co tam jednemu z użytkowników sie podzialo i lepiej temu zapobiec. 2 minuty temu, Git napisał: Narazie wilgotnoscia sie tak nie stresuj, wiadomo staraj sie miec mniej niz te 80,ale w 4 5 tygodniu kwitnienia pousuwasz lisci troche z dolu elegancko to i dobry przepływ bedzie. Pamietaj trz ze np na dole boxa pomiedzy donicami bedzie wieksza wilgotnosc niz u gory na topkach przy lampie. Spokojna glowa No właśnie mierzy mi przy szczycie więc jest sporo... niestety obieg jest troche ujowy bo wychodzi to na pomieszczenie i jest tam tylko okno uchylone więc to co wyjdzie w większym % wraca do boxa @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brazil Munster 709 Napisano 30 Sierpnia 2021 Przyda się zapewnei tak na suszeniu tematu 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luznyyy 71 Napisano 3 Września 2021 @Rolnik_420 siema.. tez mialem wys wilgotnosc.. https://allegro.pl/oferta/osuszacz-powietrza-pochlaniacz-wilgoci-cichy-10715976447 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rolnik_420 19 Napisano 3 Września 2021 17 godzin temu, Luznyyy napisał: @Rolnik_420 siema.. tez mialem wys wilgotnosc.. https://allegro.pl/oferta/osuszacz-powietrza-pochlaniacz-wilgoci-cichy-10715976447 0.3L/24h to troche mało moim zdaniem. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rolnik_420 19 Napisano 4 Września 2021 Up 2 tydzień flo Od czego myślicie takie liście się robią? Jest też trochę gęsto... kiedy najlepiej przyciąć jeszcze liście i jak nisko dolne partie usuwać? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 228 Napisano 4 Września 2021 2 godziny temu, Rolnik_420 napisał: Od czego myślicie takie liście się robią? Jest też trochę gęsto... kiedy najlepiej przyciąć jeszcze liście i jak nisko dolne partie usuwać? ph sprawdzałeś ?, liści można trochę usunąć jak za gęsto @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Soniq21 194 Napisano 5 Września 2021 Mozesz dodac dawke cal-mag. Co do przycinanie as rozne opinie. Wiele z nich now, zeby nie ruszac na flo, jednak mysle, ze do 3 tygodnia flo nie ma problemu. Spokojnie 15% mozesz folic. Sam ostatnio przycinalem(troche mnie ponioslo, ale radzi sobie calkiem dobrze) : 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Git 509 Napisano 5 Września 2021 Poczekaj z fryzjerem na 4 luv 5 tydzien, niech teraz sb rosnie 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,304 Napisano 5 Września 2021 Siema. Ogolnie to ziomek spelniasz moje marzenie o rozmiarze boxa xD szacun i pozazdroscic mozliwosci i jebniecie w temacie ! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rolnik_420 19 Napisano 6 Września 2021 @Kibic Nie nie mam miernika, wcześniej tą samą wodą podlewalem i było ok... 😅 szkoda mi inwestowac, zobacze czy cal-mag pomoże. @Mr.Green Dzięki za dobre słowo 😀 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Soniq21 194 Napisano 7 Września 2021 On 9/6/2021 at 9:33 AM, Rolnik_420 said: @Kibic Nie nie mam miernika, wcześniej tą samą wodą podlewalem i było ok... 😅 szkoda mi inwestowac, zobacze czy cal-mag pomoże. Grzeszysz slowem, uczynkiem I zaniedbaniem kolego 😛 przy takim setupie sprzetowym nie jest duzym obciazeniem finansowym zainwestowanie w miernik. Co prawda odzywki powinny Ci wyregulowac ph, ale dla wlasnego bezpieczenstwa warto czasem sprawdzic bo szkoda Twojego czasu i pieniedzy. Jesli ph masz niewlasciwe I wchlanianie niektorych pierwiastkow jest zablokowane cal-mag nie pomoze a nawet moze zaszkodzi, ale mam nadzieje, ze wszystko Ci sie wyprostuje. Dan im 5-7dni. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 7 Września 2021 W dniu 30/08/2021 o 13:47, Rolnik_420 napisał: @Szym Firma cloudmax ogólnie polecam mają komputerek z sondą co czyta temp i wilgotność ze środka i 10 biegów pracy oraz można to zautomatyzowac na min i max temerature i wilgotność. Do tego 2 mieszajace wiatraki 20 watowe bodajże. jakąś linkę można prosić? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rolnik_420 19 Napisano 7 Września 2021 @bingobum https://www.amazon.pl/AC-Infinity-CLOUDLINE-T6-termostatem/dp/B074XBXFPD/ref=mp_s_a_1_1?dchild=1&keywords=cloudline+t6&qid=1631054826&sr=8-1 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rolnik_420 19 Napisano 11 Września 2021 Czym to moze być spowodowane? Występuje tylko na 2-3 roślinach, a wszystkie mają identyczne warunki i są tak samo podlewane. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach