sahara 7 Napisano 2 Czerwca 2021 Od kilku dni zauważyłem problem z listkami .Patrzyłem na zdjęcia , jak wygląda roślinka z brakiem lub nadmiarem nawozu,ale to bardzo trudne ,jak dla mnie może być wszystko.Może ktoś pomoże. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dzielnicowy 158 Napisano 2 Czerwca 2021 co to za ziemia czym podlewales? Mi to na PH wyglada ale ciężko powiedzieć tak na oko @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 3 Czerwca 2021 @sahara podlej ją może być woda z dolomitem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sahara 7 Napisano 3 Czerwca 2021 10 godzin temu, Dzielnicowy napisał: co to za ziemia czym podlewales? Mi to na PH wyglada ale ciężko powiedzieć tak na oko Jest to ziemia z ogrodniczego pH 6,5 ,sprawdzałem wczoraj ma dokładnie tyle .Ziemia z dodatkiem azotu,potasu,fosforu,lekka,dodałem jeszcze perlitu ,keramzytu ,podlane nawozem z dżdżownic.Roslinki stały w bardziej zacienionym miejscu,dopiero od kilku dni przenoszę je na słońce jak nie pada .Podlewane wodą w poszykowanych butelkach z ustalonym pH około 7.Tydzień temu kupiłem pałeczki nawozowe z biopona + obornik z kompletem składników mineralnych i zaaplikowałem po 8 pałeczek do każdej doniczki tak jak podane w sposobie użycia na 15 litrów ziemi.Mogło to zaszkodzić.?Za kilka dni będę miał gotową gnojówkę z pokrzyw ,nie wiem czy spryskać liście też będę tym mógł ? Dziękuję @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 3 Czerwca 2021 @sahara z tego co napisales, to albo przenawoziles roslinke, albo masz zle ph. Czym mierzysz ph? Ta roslinka to automat, czy fotoperiod? Na tym etapie nie powinna wykazywac zadnych niedoborow, nawet jesli ma najtansza ziemie z ogrodniczego, a jedynie przenawozenie lub niedobory, ale spowodowane zlym ph ziemi. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sahara 7 Napisano 3 Czerwca 2021 @dantes205 @dantes205Do pomiaru mam zestaw z bioponu jak na zdjęciu .Roślinki automaty. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 3 Czerwca 2021 @sahara zalozmy, ze masz odpowiednie ph ziemi, to lej sama wode z wyregulowanym ph @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sahara 7 Napisano 3 Czerwca 2021 @dantes205 Dobrze,to nie powinienem ruszać tj wypłukać ziemi?Teraz tylko podlewać tak ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 3 Czerwca 2021 @sahara podlewaj roslinke kiedy ma sucho i obserwuj nowe liscie. Wydaje mi sie, ze flush w tak wczesnym etapie nie jest wskazany. Czym regulujesz ph wody? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sahara 7 Napisano 3 Czerwca 2021 @dantes205 Ph regulowane roztworem firmy plagron. Roślinki są na zewnątrz.Jak pada chowam je pod zadaszenie . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 3 Czerwca 2021 (edytowane) @sahara Wyglada na to, ze przesadziles z nawozami. Automaty nie lubia mocnego nawozenia. Pamietaj, ze preparaty do regulowania ph, to tez nawozy i woda tez ma w skladzie rozne pierwiastki. Lej wode z wyregulowanym ph. Doczytalem jeszcze, ze masz przygotowana wode w butelkach z wyregulowanym ph. Sprawdzaj ph tej wody przed podlaniem, bo te regulatory nie utrzymuja na stale odpowiedniego ph. Edytowane 3 Czerwca 2021 przez dantes205 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sahara 7 Napisano 4 Czerwca 2021 @dantes205 Wielkie dzięki kolego, tak zrobię.Pozdrawiam @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach