Skocz do zawartości
Tester

Wasze roślinki pod lampami podczas fazy wzrostu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

@WBB za cienkie są by pęknąć. Takiej co pęka to tak płasko nie położysz bo właśnie pęknie. Musisz delikatnie zmiażdżyć ją na pewnej wysokości i wtedy wyginać powolutku.. na spokojnie.. zapalić właśnie blanta.. i za chwilę znowu dogiąc.. i po trochu ją dojebac, dając jej po drodze trochę odpoczywać. 

Wtedy robisz z nią co chcesz a ona nie pęka stary :acigar:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr.Green no dokładnie tak to przecież zrobiłem. Może nie tak długa ta gra wstępna ale po trochu w jedną i w drugą stronę aż łodyga zmiękła.

One wczoraj albo przedwczoraj podlewane były ale zaryzykowałem 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@WBB a myślałeś może spróbować to zgięcie wyżej zrobić? Żeby nie leżały tak na ziemi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr.Green jak się uczyłem to tak robiłem... tak jakby całą ją tylko wygiąć.

Nie chce mi się teraz drucików dopasowywać to takim jednym jakby skoblem przypinam do samej gleby 🙂

Myślisz, że to inne gięcie ma na coś lepszy wpływ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@WBB ciężko jednoznacznie stwierdzić. Na pewno estetyka jest inna i roślina nie leży tak na tej ziemi. Czy ma to wpływ na plon to trzebaby było zrobić jakieś badania xD a nawet jak ma to pewnie znikomy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Dr.Grün  ciut późno ale powiedziałam że wstawie to wstawiam. Na ostatnim zdjęciu epsilonek.  

Niektorym jutro a niektorym w sobote stuknie 2 tygodnie. 

No i znowu ten bład -200 przy 3ej fotce. 🙄

1111.jpg

3333.jpg

222222.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemanko, to 6 moich panien i tak się zastanawiam, bo chyba powinnam je już przelaczyc 😅 inaczej mogą się nie zmieścić 🙈 czy dobrze myślę? Lampę mogę podnieść jeszcze tylko odrobinę 😅

20250526_192652.jpg

20250526_185509.jpg

Screenshot_20250526_190754_Photo Editor.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Paulina 6364 odpisałam już w innym miejscu ale skoro masz tyle miejsca w namiocie to może zrobisz im jakiś trening aby zagospodarować bardziej tą przestrzeń? Wtedy wega możesz jeszcze troche pociągnąć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minutes ago, Lady in Green said:

@Paulina 6364 odpisałam już w innym miejscu ale skoro masz tyle miejsca w namiocie to może zrobisz im jakiś trening aby zagospodarować bardziej tą przestrzeń? Wtedy wega możesz jeszcze troche pociągnąć. 

Zaczęłam LST, ale złamałam główny szczyt i walczę, by się przyjął 🙈 jest o wiele niższy niż boczne gałęzie 😅 nawet nie wiem, czy ratuje się takie szczyty, czy lepiej usunąć?

20250526_201221.jpg

20250526_201210.jpg

20250526_201230.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Paulina 6364 jesli nie urwał sie całkowicie to powinien się przyjąć. Jak nie zwiednie w ciagu 2 dni to znaczy ze jest dobrze, ale plaster zostaw na dluzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Just now, Cholender said:

@Paulina 6364 jesli nie urwał sie całkowicie to powinien się przyjąć. Jak nie zwiednie w ciagu 2 dni to znaczy ze jest dobrze, ale plaster zostaw na dluzej

Złamałam go 5 dni temu i od dwóch dni już jest silny, liscie twardsze się zrobiły. Martwi mnie bardziej brak wzrostu, bo już ponad 10cm jest niższy niż boczne gałązki 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Paulina 6364 auksyny poszly sobie gdzie indziej w takim razie 🙂 poczytaj o LST i auksynach to zakumasz. Kiedys byl taki fajny artykuł na necie "Zrozumieć LST" polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Bo to wyczucia trzeba :) i sposobem. Na spokojnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minutes ago, Mr.Green said:

Bo to wyczucia trzeba 🙂 i sposobem. Na spokojnie.

Udało się co nieco powiązać 😅 wszystkie szczyty na sloneczku 

20250526_224947.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

No nie wierzę, weszło mi zdjęcie bez problemu pomimo iż miało 6.8mb. 

Roślinki mają 4 tygodnie, już prawie zapełniły cały namiot. Opóźniona (prawy przód) dziś pokazała pierwsze włoski. 

00.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi