HappyCow 44 Napisano 23 Marca 2021 Witam wszystkich, posiadam boxa o wymiarach 35x35x90. wilgotnosc która tam panuje a raczej jej brak jest bardzo ciężka do rozwiązania jakimiś chałupniczymi metodami, dlatego postanowiłem kupić nawilżacz. Pytanie do osób z małymi boxami, jak sobie radzicie z czymś takim? W środku kompletnie nie ma miejsca na nawilżacz. Chyba ze jakiś turbo mały i wąski? Ktoś coś poleca? Jakiś konkretny model? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 23 Marca 2021 Czesc. Ja mam mam male doswiadczenie w uprawie (na koncie jeden auto, z ktorego sciagnalem ok. 20 g. wiec szalu nie ma), ale napisze Ci jak ja sobie radze z wilgotnoscia (potrafie utrzymywac w przedziale 50-80%, w zaleznosci od potrzeby w boxie o pow. 0.2m2, czyli podobny do twojego). Mam maly wentylatorek mieszajacy, a przed nim rozwieszone skarpetki, ktorych jeden koniec jest zanurzony w naczyniu z woda, oprocz tego doniczka (materialowa) stoi na podstawce, na ktorej sa rozsypane kamyczki podlewane co jakis czas woda (kamyczki maja byc wilgotne, nie zanurzone w wodzie, tak zeby doniczka nie byla zanurzona w wodzie). @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
420Dominik420 297 Napisano 23 Marca 2021 @HappyCow siema ja posiadam boxa 35x35 i kupilem taki nawilzacz za 30zl na allegro jest maly wiec zmiesci ci sie do boxa trzym,aj link wilgotnosc 70% https://allegro.pl/oferta/nawilzacz-powietrza-aromaterapia-ultradzwiekowy-xi-9942865399 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HappyCow 44 Napisano 23 Marca 2021 34 minuty temu, 420Dominik420 napisał: @HappyCow siema ja posiadam boxa 35x35 i kupilem taki nawilzacz za 30zl na allegro jest maly wiec zmiesci ci sie do boxa trzym,aj link wilgotnosc 70% https://allegro.pl/oferta/nawilzacz-powietrza-aromaterapia-ultradzwiekowy-xi-9942865399 Jak często dolewasz wodę? Masz podłączone z jakimś higrostatem? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
420Dominik420 297 Napisano 23 Marca 2021 @HappyCow dopiero dzisaj mi przyszedl nawilczaz razem z higrometrem po zamotowaniu wilgoynsc pokazuje 78% ale to tez zalezy od temp. wode sie dolewa raz na dwanascie godzin wtedy ta para pracuje tak ze ma przerwe na 5 s a kolejne 5 s pracuje jest tez tryb 6 godzin bez przerwy ale wtedy trzeba dolewac wode czesciej . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HappyCow 44 Napisano 23 Marca 2021 Dzięki za info 🙂 coś może pokombinuje z tym 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 23 Marca 2021 No rzeczywiście nie ma się co bawić w jakieś mokre skarpetki, zamówiłem też ten nawilżacz. 420Dominik420, napisz mi proszę, czy ten nawilżacz musi być cały czas podpięty pod źródło prądu, czy jest możliwość naładowania go tak, żeby przez jakiś czas działał bez żadnego kabla? I drugie pytanie, czy te nawilżacze wytwarzając mgiełkę szkodzą w jakiś sposób lampom LED? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HappyCow 44 Napisano 23 Marca 2021 22 minuty temu, dantes205 napisał: No rzeczywiście nie ma się co bawić w jakieś mokre skarpetki, zamówiłem też ten nawilżacz. 420Dominik420, napisz mi proszę, czy ten nawilżacz musi być cały czas podpięty pod źródło prądu, czy jest możliwość naładowania go tak, żeby przez jakiś czas działał bez żadnego kabla? I drugie pytanie, czy te nawilżacze wytwarzając mgiełkę szkodzą w jakiś sposób lampom LED? To już chyba zależy jaki masz led. Są wodoszczelne i takie gdzie wilgoć wpływa na ledy. Ja jeszcze nie zamówiłem, szukam może czegoś bardziej optymalnego. O tym nie mogę znaleźć za dużo informacji w necie :) @420Dominik420 Da się te światła led wyłączyć w tym nawilżaczu? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
420Dominik420 297 Napisano 23 Marca 2021 @HappyCow tak da się klikasz raz ten guzik i masz wyłączne ledy i nawilżacz na full tak musi być podpięty do prądu kabel dostajesz z nawilżaczem ja mam ledy i nie widzę żeby coś się działo może dlatego że mam wlot przed żarówkami @HappyCow tak to wygląda w boxie jest taka para że normalnie siwo xd @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
insane93 38 Napisano 23 Marca 2021 @420Dominik420 postaraj się zamontować wiatrak mieszający i skieruj go na pare, powinno rozdmuchać pare. Możesz też wiatrak wpuszczajacy powietrze z zewnątrz ustawić na dole tak żeby puszczał powietrze na nawilżacz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
420Dominik420 297 Napisano 23 Marca 2021 @insane93 jutro mi przyjdzie właśnie mieszak @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
insane93 38 Napisano 23 Marca 2021 @420Dominik420 też tak miałem z parą i miałem taki sam nawilżacz, szybko wode ssie ale można chyba w nim ustawić tak że pouszcza pare na 4 sekundy i robi przerwe na 2 sekundy chyba trzeba przytrzymac przycisk i co jakieś 5h trzeba uzupełniać wode dlatego kupiłem 2200 ml i robie to raz na dzień, jeżeli masz dużo czasu i jesteś ciągle w domu to nie problem ale na dłuższą mete lepszy jest większy zbiornik @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
420Dominik420 297 Napisano 23 Marca 2021 @insane93 ta wiem ja siedzę na chacie więc dla mn to nie problem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 23 Marca 2021 Napiszcie mi jeszcze proszę, czy do tych nawilżaczy lepiej używać wodę demineralizowaną lub przefiltrowaną, czy zwykła kranówa wystarczy? Chodzi o to, czy jakiś kamień na tych nawilżaczach nie powstanie, przy używaniu kranówy? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
420Dominik420 297 Napisano 23 Marca 2021 @dantes205 obojętnie mi się wydaję @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LiitlebigWeed 132 Napisano 1 Kwietnia 2021 najlepiej odstana wodą, zadziej bedziesz wymieniał filtry w nawilżaczu. to podswietlenie ledowe nie za bardzo posuje do trybu nocnego. wtedy powinno być ciemno bez migajacej lampki. nawilrzacz powinien być bez podswietlania ledowego co najwyrzej wyswietlacz pokazujacy poziom wilgotności. higrostat i programator wilgotności ułatwia zycie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HappyCow 44 Napisano 1 Kwietnia 2021 Ja rozwiązałem problem kupując zwykły duży nawilżacz i nawilżając całe pomieszczenie w którym stoi box. I ja i kwiaty mamy lepiej :) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach