Mackosss11 0 Napisano 17 Marca 2021 Hej minęło już 37 dni mojej męki i próby zrozumienia problemu i postanowiłem poprosić o pomoc :/ sprawa wygląda tak 37 dzień wygląda mi to na niedobór obiawy występują praktycznie od samego początku Woda odstana ec 712µS aktualnie daje canna aqua na veg a+b 2100µS rhizotonic tak jak wynika z kalkulatora canny ph 5,9 niektóre liście w srodkowej części rośliny mają żółtawe plami a same liście między nerwami nie są idealnie zielone z góry dziękuje @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 18 Marca 2021 @Mackosss11 wygląda jak by popalone na początku i potem miała niedobory @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mackosss11 0 Napisano 18 Marca 2021 jest możliwość że jest delikatnie popalona bo przez krótki okres miała 2,5 ec o ile to jest takie stężenie które może ją popalić może spróbuje podniść do 2,2/2,3 ? jest możliwość że moja woda jest zbyt twarda do hydro ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 18 Marca 2021 @doominik specjalistą od hydro ;D @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mackosss11 0 Napisano 18 Marca 2021 @fxxx1337 dzięki atakować na pw czy wyświetli sę że wspamniałeś ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 18 Marca 2021 @Mackosss11 wyświetli się @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 18 Marca 2021 (edytowane) 6 hours ago, Mackosss11 said: jest możliwość że jest delikatnie popalona bo przez krótki okres miała 2,5 ec o ile to jest takie stężenie które może ją popalić może spróbuje podniść do 2,2/2,3 ? jest możliwość że moja woda jest zbyt twarda do hydro ? Takie wysokie EC zabija rośliny. Ja na wegu nie dokładam do wody więcej niż 0.9 (ja używam wody RO-ec poniżej 0.1, więc moje ec na weg nie przekracza 1,0). Daj im z 2 dni na samej wodzie i potem powoli dodawaj nawozy, nie wygląda na całkiem usmażoną, więc może jeszcze będą z nie kwiatki Edytowane 18 Marca 2021 przez doominik @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mackosss11 0 Napisano 19 Marca 2021 Dzięki za pomoc Myślisz że jakie ec powinienem był zastosować przy mojej wodzie ? Właśnie reaktywuje mój filtr RO, dodajesz do takiej wody jakiś CalMag ? Jeszcze tak żeby się tylko upewnić bo są różnie mierniki podajesz 1,0 EC (µS) czy 1,0 TDS (ppm) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kozak 38 Napisano 19 Marca 2021 @Mackosss11 wspominaj bo może przeoczyć o tak@doominik @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 19 Marca 2021 @Mackosss11 Podaję EC (µS). Ja dodaję cal mag tak do ec 0.2-0.3, może minimalnie więcej dla kokosa. potem nawozy i na początku weg mam ec 0,7, potem do 1.0. Kiedyś dawałem więcej, ale po lekturze UK420 i kilku dyskusjach tam robię tak lepsi ode mnie i trzymam ec nisko i rośliny są wyraźnie zadowolone. Na flo jadę około 1.3-.14 i tylko zaraz za połową jak dodaje PK mam około 1,6 przez tydzień, może 2 i potem powoli schodzę 1,4-1,3-1,2 i flush @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mackosss11 0 Napisano 21 Kwietnia 2021 @doominik Hej, wymieniłem wodę na RO (+/-20µS) dodałem cal mag tak jak mówiłeś do 0.3 i następnie canna aqua na flow do 1.6 nie posiadam niestety PK ale nwm czy to może aż tak wpływać na roślinkę. Dalej borykam się z problemem tak jak na zdjęciach :/ Nwm czy to normalnie ale zauważyłem że ec nie maleje mimo że dolewam wody, nie są to jakieś duże ilości ale wydaje mi się że powinno Wydaje mi się żę to jest jakiś niedobór, byłbym wdzięczny za jakąś dobrą radę @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 21 Kwietnia 2021 @Mackosss11 Jesteś pewny swojego miernika ec? bo one wyglądają trochę jak przypalone. Może się zablokowały nadmiarem czegoś.... Ja ec 1,6 mam tylko przez tydzień w drugiej połowie flo właśnie jak podaję PK i cxzasem zaczynają się właśnie przypalać końce liści wtedy. Teraz trzymam na flo 1,2-1,3 i rośliny wyglądają pięknie, powyżej tego to już loteria z wodą RO. Postaraj się sprawdzić miernik na początek, a krzaki ja bym przelał czystą wodą. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mackosss11 0 Napisano 21 Kwietnia 2021 @doominik miernik mam HM-digital dodatkowo mam płyn do kalibracji i wszytsko wygląda dobrze :/ Przelać wodą i zostawić je na samoej wodzie ? tą wodę zrobić czystą ro czy z cal magiem na 0,3 ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach