Gość Napisano 5 Marca 2021 Witam, tworzę własne growboxa i chciałbym się dowiedzieć czy tego typu żarówki mogą być? https://allegro.pl/oferta/zarowka-e27-led-18w-130w-1870lm-ciepla-ccd-10136954061?fromVariant=10136966946 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 5 Marca 2021 @Wonume Mało opłacalny zakup. Lepiej idź w CFL, HPS, albo jakiś sprawdzony panel led. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 5 Marca 2021 @Zielone krainy CFL i HPS nie mogę zamontować. Powinienem doprecyzować. Robię pc growboxa. Czytałem, że najlepsze by były żarówki energooszczędne, ale prawdopodobnie nie zmieszczą mi się na długość, dlatego chciałem się dowiedzieć o te żarówki Led. Oczywiście jakieś lepszej firmy niż te na allegro, to miał być tylko przykład. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 5 Marca 2021 @Wonume Do pcboxa bierz mały panel od Ledam, będzie nieporównywalnie lepszym rozwiązaniem niż żarówki. Możesz wziąć panel 35 W za 144 zł, albo panel 25 W za 108 zł. Do pcboxa obydwa się sprawdzą. Pod spodem linki: Panel 25 W Ledam: https://ledam.pl/product/panel-grow-led-25w-21x3w-high-power-led Panel 35 W Ledam: https://ledam.pl/product/panel-cree-cxa2520-grow-led-35w @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 7 Marca 2021 Właśnie nie mam tyle funduszy, dlatego próbuje go zrobić budżetowo trochę. Ludzie piszą że w pc na żarówkach też dobrze rośnie @Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 7 Marca 2021 @Wonume Jasne rozumiem, no to działaj w granicach swoich możliwości. Na żarówkach też się da. Powodzenia. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 7 Marca 2021 (edytowane) @Zielone krainy co to może być? Czyżby już brakowało składników odżywczych w glebie??Może już trzeba przesadzić do większej doniczki Edytowane 7 Marca 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 7 Marca 2021 @konopny_janusz Mało prawdopodobne , aby na tym etapie rozwoju sadzonki brakowało jej już w ziemi składników odżywczych o ile to nowa ziemia. Sprawdź ph ziemi może coś nie gra z ph. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 7 Marca 2021 (edytowane) @Zielone krainy Z tego co widzę pH koło 6,0 Może ją popaliło bo za dużo światła? Druga roślina jest na tej samej ziemi i nie ma tam czegoś takiego Edytowane 7 Marca 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 7 Marca 2021 @konopny_janusz Obserwuj na razie , jakimś lekkim odbarwieniem jednego listka nie masz się co przejmować. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 7 Marca 2021 (edytowane) @Zielone krainy ok, będę obserwować. Padło na future 1. Bez niej ta uprawa nie ma sensu. Nie wiem czy nie kielkować nowej pestki Może się okazać że to jakaś infekcja grzybicza. Zrobię kilka zdjęć wieczorem może ktoś rozpozna Edytowane 7 Marca 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 7 Marca 2021 @konopny_janusz Ziomek to tylko małe odbarwienie na jednym listku. Nic roślinie być nie powinno, więc się nie przejmuj na zapas. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 7 Marca 2021 @Zielone krainy chyba faktycznie nie ma się co przejmować, nie powiększa się to póki co @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach