HailMary 0 Napisano 25 Lutego 2021 Zainspirowany Waszymi doświadczeniami i relacjami, a także wiosną za oknem, planuję pierwszy outdoor. Działka prywatna, ale by zachować dyskrecję i nie kusić losu, zamierzam użyć mini szklarni. Idealnie pasuje wymiarami pod spota coś takiego: https://focusgarden.pl/szklarnia-ogrodowa-regal-4-polki-140x73-zielona-p-2937.html Kilka pytań: 1. Czy ten kombinat folii PE z zieloną siatką PP nie ogranicza światła w stopniu odczuwalnym dla roślin (nie upośledza wzrostu/kwitnienia)? 2. Jakie przewidujecie problemy z uprawą w takim foliaku, na co zwracać szczególną uwagę (wilgotność, wentylacja, temperatura)? 3. Podłoże - zastanawiam się czy sadzić bezpośrednio do gleby (pas ziemi porośnięty trawą i chwastami), czy też do dużych wiader (np. 25l), które wstawię do dołków wykopanych w glebie? Naturalnie mam na myśli podrośnięte dziewczynki, a wiaderka porozwiercane. 4. Ile roślin proponujecie, aby się nie dusiły? Będę wdzięczny za uwagi i podpowiedzi, jak również ewentualne propozycje "łatwych" odmian, które więcej wybaczą i nie strzelą focha na pierwszej randce. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 25 Lutego 2021 (edytowane) 32 minuty temu, HailMary napisał: 1. Czy ten kombinat folii PE z zieloną siatką PP nie ogranicza światła w stopniu odczuwalnym dla roślin (nie upośledza wzrostu/kwitnienia)? coś tam może ograniczać 32 minuty temu, HailMary napisał: 2. Jakie przewidujecie problemy z uprawą w takim foliaku, na co zwracać szczególną uwagę (wilgotność, wentylacja, temperatura)? tak, zadbać o przewiew żeby był bo może być tam parno 32 minuty temu, HailMary napisał: 3. Podłoże - zastanawiam się czy sadzić bezpośrednio do gleby (pas ziemi porośnięty trawą i chwastami), czy też do dużych wiader (np. 25l), które wstawię do dołków wykopanych w glebie? Naturalnie mam na myśli podrośnięte dziewczynki, a wiaderka porozwiercane. jak dobre podłoże to można bezpośrednio do gleby tylko wykopać dołek i dać kupną ziemię 32 minuty temu, HailMary napisał: 4. Ile roślin proponujecie, aby się nie dusiły? w tej szklarence jak ona ma 2 metry wysokości to sezonówka jedna może się nawet nie zmieścić, więc jak chcesz sezonówkę to jedna, jakoś byś może upchał Edytowane 25 Lutego 2021 przez Szym @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piccolo 210 Napisano 25 Lutego 2021 @HailMary jak masz blisko sąsiadów to uważaj na swojej działce, bo w późnym flo na oucie to I z 100m poczujesz. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HailMary 0 Napisano 25 Lutego 2021 @Szym troszkę obawiam się o podziemne ataki nornic na korzenie, dlatego myślę o wiadrach, zawsze to jakaś ochrona. Do tego łatwiej chyba kontrolować parametry gleby, a korzenie będą mogły wyjść przez dziurki w dnie i bokach Z jedną panną trochę ryzyk, bo jak coś zepsuję po drodze to sezon z bani. Nie lepiej wstawić dwie, ostro je poćwiczyć na wstępie i poczekać na rozwój? Jak będzie miejsca brak to jedną ewentualnie przeniosę (mam miejsce na drugą taką szklarenkę)? @Piccolo Z foliaka na 100m, serio? Zapach mnie aż tak nie martwi, ale ten zasięg co podałeś robi wrażenie... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piccolo 210 Napisano 25 Lutego 2021 @HailMary nie wiem jak pod folią, ale musisz tam przepływ powietrza mieć, więc zapach się będzie wydostawał. Nie jest to tak, że ze 100 metrów czuć tak jak by ktoś obok z krzakiem stał, ale jak jakoś wiatr odpowiednio zawieje to ktoś kto zna poczuje. Nie wiem czy koniecznie 100 metrów, ale miałem tak, że szedłem przez las a tu czuję zapach i 50 metrów dalej czyjeś krzaki xd. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HailMary 0 Napisano 25 Lutego 2021 @Piccolo Wiem co masz na myśli, ten zapach jest jak jazda na rowerze. Sam wałęsam się z psami po okolicznych lasach i łąkach, ale dotąd nie trafiłem czyjegoś krzaka. Choć zapach kilka razy czułem. Natomiast kierunek wiatru u mnie na spocie, oraz planowany ugrade wentylacji (a w zasadzie jej wykon) skierują wydech w pożądanym kierunku. Mam nadzieję 😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 25 Lutego 2021 @HailMary to daj dwie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tymon 0 Napisano 25 Lutego 2021 Jaką roślinkę polecieć żeby była mała(tania) i dawała dużo plonów @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 25 Lutego 2021 @Tymon passion, shaman, durban poison, jeśli dojdą bo różnie może być 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HailMary 0 Napisano 25 Lutego 2021 Godzinę temu, Szym napisał: @Tymon passion, shaman, durban poison, jeśli dojdą bo różnie może być Pod tego kondonika też takie proponujesz? Czytałem że ponoć Kush wiele wybacza, a jak z AK? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 25 Lutego 2021 @HailMary sezonówki mogą Ci przerosnąć tego kondona chyba że później posadzisz, automaty bym posadził 11 minut temu, HailMary napisał: Czytałem że ponoć Kush wiele wybacza, a jak z AK? większość odmian podobne ma wymagania @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tymon 0 Napisano 26 Lutego 2021 Ej bo mam jeszcze pytanie co do suszenie bo będę to pierwszy raz robić czy kwiaty dają wtedy dużo zapachu czy jednak nie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 26 Lutego 2021 @Tymon na początku tak potem zapach się zmniejsza @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tymon 0 Napisano 28 Lutego 2021 @Tymon Co sądzicie o posadzeniu Jack Herer Fast na polu kukurydzy (nasłonecznione miejsce bardzo) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 28 Lutego 2021 @Tymon z rolnikami może być lipa @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr111111 192 Napisano 28 Lutego 2021 @Tymon jak chcesz to daj @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tymon 0 Napisano 1 Marca 2021 A czy opryski przeciw hwastami nie zniszczą roślin Ani nie będą niebezpieczne do późniejszego palenia roślin (zarania się) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 1 Marca 2021 @Tymon zależy co tam pryskają @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach