Siema, Jestem Nowy 0 Napisano 18 Lutego 2021 Siema, zaczynam przygodę ze swoją własną roślinką i chciałbym was dopytać o kwestię związaną z oświetleniem, kompletnie się nie znam dlatego wybaczcie mi niewiedzę, każdy od czegoś zaczynał 😜 1. Czy ta żarówka ( https://ajzu.pl/pl/pozostale-/1111-zarowka-led-grow-18w-boost-dual.html ) nadaję się do boxa o wymiarach Długość - 50 cm Szerokość - 42 cm ?? Głównie chodzi mi o waty i o to czy jest ich wystarczająco, posiadam aktualnie te żarówkę i było by mi na rękę jej użyć bo mogę odkupić ją za grosze a z tego rodzi się drugie pytanie 2. Czy w przypadku jeśli miała by ona niewystarczającą ilość wat mogę dołożyć do boxa inną np żarówkę z zółtym lub tylko białym światłem, żeby wyrównać tą ilość do odpowiedniej ? To chyba wszystko o co chciałem zapytać na ten moment 😜 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 18 Lutego 2021 @Siema, Jestem Nowy ta żarówka jest na obszar ok. 30x30 cm @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Siema, Jestem Nowy 0 Napisano 18 Lutego 2021 (edytowane) @Szym A gdybym zmniejszył nieco boxa, powiedzmy że do wymiarów 35 x 35 i dołożył inne słabsze zródło światła to było by spoko ?, czy to głupi pomysł ? / a wtedy i tak taka żarówka się nie nadaję ? Edytowane 18 Lutego 2021 przez Siema, Jestem Nowy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 18 Lutego 2021 @Siema, Jestem Nowy Na upartego, by tak mogło być, ale zastanów się czy nie lepiej kupić czegoś, co będzie stanowiło lepsze rozwiązanie. Jaki masz budżet na oświetlenie ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Siema, Jestem Nowy 0 Napisano 18 Lutego 2021 @Zielone krainy Na ten moment to około 100 zł mogę przeznaczyć na lampę, chyba nie kupie za to nic porządnego a też chce zacząć trochę wcześniej @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 18 Lutego 2021 (edytowane) @Siema, Jestem Nowy Pośpiech nie jest dobrym doradcą. Zaczekaj chwilę jeszcze, dozbieraj 44 zł i kup sobie panel od Ledam. Mały panel od Ledam 35 W wystarczy na powierzchnie do 0,16 m2, czyli box o powierzchni 40x40 cm. Koszt 144 zł , tu link: https://ledam.pl/product/panel-cree-cxa2520-grow-led-35w Edytowane 18 Lutego 2021 przez Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Siema, Jestem Nowy 0 Napisano 19 Lutego 2021 @Zielone krainy Ogarnąłem ten panel, inni też nie mają złych opinii na jego temat, zastanowię się nad nim Dzięki za pomoc 😜 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 19 Lutego 2021 @Siema, Jestem Nowy Nie ma sprawy. Też uprawiam pod panelami od Ledam tylko większymi i jestem z nich zadowolony. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach