Jakdjsji838383 1 Napisano 25 Listopada 2020 Co to za dziwne plamki na liściach ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 25 Listopada 2020 @Jakdjsji838383 takie to ledwo widoczne, poczytaj trochę i zabierz się jak należy za uprawę bo na razie to masz badyla @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 25 Listopada 2020 @Jakdjsji838383 założyłeś kolejny wątek bez podawania szczegółów uprawy. Krzak jest wyciągnięty, czyli masz słabe światło. Jak w realu jest taki blady jak na zdjęciach, to znaczy, że masz marną zmienią, albo coś robisz nie tak. Napisz coś więcej: jaka ziemia, gdzie to trzymasz, jak podlewasz i pomyśl o lepszym oświetleniu. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakdjsji838383 1 Napisano 25 Listopada 2020 (edytowane) @doominik oswietlenie juz zmienilem, jest cfl 85w , ziemia kupiona w sklepie ogrodniczym ph 6,5 , szafka 60x60x120, podlewam codziennie okolo 20ml. Liście nie są przypalone ? Podnioslem lampe bo plamki pojawily sie gdy zmienilem oswietlenie na cfl i lampa byla okolo 30cm nad roslina. Edytowane 26 Listopada 2020 przez Jakdjsji838383 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 25 Listopada 2020 @Jakdjsji838383 Dla mnie poza wyciągnięciem to normalny krzak. Za bardzo się przejmujesz. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakdjsji838383 1 Napisano 25 Listopada 2020 @doominik ale teraz zaczely sie pojawiac dziwne plamki i nie wiem czy to od lampy przypalone moze jakis niedobór, jestem początkujący i tez nie chce tak kłopotów robic ale troche sie martwie,w realu te kropki sa brązowe. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 26 Listopada 2020 (edytowane) @Jakdjsji838383 Przesadzasz, wcześniej ci nie pasowały zwisające liście, teraz dopatrujesz się na liściach plamek , zaraz weźmiesz mikroskop i uznasz, że włoski tej roślinki się w zły sposób układają . Wyluzuj jest dobrze. Nawozisz roślinę? Edytowane 26 Listopada 2020 przez Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 26 Listopada 2020 @Jakdjsji838383 Jak masz przyzwoitą ziemię, to nie ma opcji niedoborów na tym etapie. Nie ma też opcji, żeby przypaliła się od świetlówki 30cm od liści. To bardziej wygląda, jakby coś zaschło na liściach. Nie ma idealnych roślin, zawsze są jakieś plamki, dziwne liście, coś żółknie itd. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bds 36 Napisano 26 Listopada 2020 On podlewa po 20ml codziennie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakdjsji838383 1 Napisano 26 Listopada 2020 @Bds mam dużo wiatraków i po około 30 min ziemia jest cala sucha @Bds a sorry mialo byc 200 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 26 Listopada 2020 @Jakdjsji838383 wsadź palec w ziemię i sprawdź czy ma mokro czy sucho @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakdjsji838383 1 Napisano 26 Listopada 2020 @doominik wilgotno @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 26 Listopada 2020 @Jakdjsji838383 doniczka ma dziurki na dole? to wilgotno czy może po prostu jest bardzo mokro? one nie lubią stać w błocie. Dla mnie to zostaw ją w spokoju na razie, wygląda ok @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach