Jump to content
Sign in to follow this  
Tester

Wino sprzed ponad 1650 lat?

Recommended Posts

Posted (edited)

Jak smakuje wino sprzed ponad 1650 lat?   

                                                                     13-5.jpg

Podobno z winem jest tak, że im starsze, tym lepsze. Choć w tym powiedzeniu jest wiele prawdy, to zdaje się jednak, że i tu są pewne granice. Bo jak smakować może wino liczące prawie 17 stuleci? Wiekowa butelka została odnaleziona podczas wykopalisk w rzymskim grobowcu w Spirze, jednym z najstarszych miast niemieckich, w roku 1867 i była analizowana już podczas pierwszej wojny światowej. Od ponad wieku jest eksponatem w Muzeum Historii Palatynatu i przyciąga uwagę historyków. Okrzyknięta została najstarszą butelką wina na świecie, a nazywana jest po prostu "butelką wina ze Spiru".  

Już od kilku lat historycy w Niemczech zadawali sobie pytanie czy otworzyć butelkę, czy nie. Uważa się, że wino wyprodukowane zostało nieopodal Spiry. Badacze są zdania, że trunek powstał i został zabutelkowany około 350 roku naszej ery. Szyjka butelki jest starannie zawoskowana i podobno wino z punktu widzenia mikrobiologicznego nie powinno być zepsute, ale prawdopodobnie nie dostarczy podniebieniu rozkoszy.

Od kilku lat naukowcy starają się o pozwolenie na otwarcie butelki. Wszyscy zastanawiają się, jak może smakować znajdujący się tam trunek. Ocenia się, że wino jest już pozbawione alkoholu. Prawdopodobnie stworzone zostało z dodatkiem ziół - zgodnie z popularnymi ówcześnie recepturami. Niestety, z obawy o to, że po otwarciu butelki tlen może nieodwracalnie uszkodzić i butelkę wewnątrz, i całą zawartość, prawdopodobnie jeszcze długo nie dowiemy się, jak mogło smakować.  

Źródło: radiozet.pl

Edited by Tester

Share this post


Link to post
Share on other sites

Patrząc na to jak wygląda zawartość tej butelki to szczerze mówiąc nawet gdyby chcieli mi zapłacić za to abym skosztowała to nigdy w życiu bym się nie zgodziła. Bleee...😛

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest nic, archeolodzy znalezli w egipskich piramidach miód pszczeli ktory nadal nadawal sie do spozycia. Czyli ze pszczolki zrobily ten miod ok. 2600 lat p.n.e  😉  Tak dla jasnosci, miód pszczeli nigdy sie nie psuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...