Filip Fifi 94 0 Napisano 1 Sierpnia 2020 Siemanko mam pytanie szykuje się żeby kupić taki growbox chce kupić lampy LED i zastanawiam się jakie lampy i ile ich będzie potrzeba ? Namiot ma 120x140x250 Druga kwestia jak sądzicie ile tam wejdzie krzaków tak żeby było akurat ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 1 Sierpnia 2020 @Filip Fifi 94 32 krzaki na całej powierzchni, na ledy ile masz siana? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filip Fifi 94 0 Napisano 1 Sierpnia 2020 @SzymA ile szt będzie potrzeba lamp na taki namiot ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 1 Sierpnia 2020 @Filip Fifi 94 żeby dobrze doświetlić to ze 4 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filip Fifi 94 0 Napisano 1 Sierpnia 2020 @Szym Bo widze ze duzo ogarniasz w kwesti ziola Okey w takim razie doradzisz mi jakis porzadny namiot na 12 Max 15 krzaczkow i czy jest możliwość wychowania tego na 2 lampach 200w albo 300 w ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 1 Sierpnia 2020 @Filip Fifi 94 Ja teraz z kolegą składamy nowego boxa właśnie 120/240 i zamówiliśmy 2x lumatek zeus 465W pro. Nie ma sensu robić takiego dużego boxa, jak nie będziesz w nim miał wystarczająco światłą, bo i tak plon będzie mały. Lepiej już mniejszy box dać. Dla przykłądu: mam box 100/200 i zacząłem z 2xmars tsw2000 (300W) i żeby rośliny dały mi porządany plon dołożyłem jeszcze 315W cmh. Jak nie masz kasy na porządne ledy to odpuść niższą półkę i kup 2x600W hps @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filip Fifi 94 0 Napisano 1 Sierpnia 2020 @doominik nikt nie powiedział że nie mam kasy ? kasa jest i to nie mało tylko za dużo jak dla mnie około 30 szt chce koło 15 mieć dla tego pytam jakie najlepiej kupić lampy LED by tylko te chce @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 1 Sierpnia 2020 @Filip Fifi 94 ja mam 4 krzaki na m2 i jest idealnie. Do namiotu 120/240 będę wsadzał po 10 krzaków. jak liczysz jakie światło to nie licz krzaków, tylko powierzchnie. ledy kupuje się ze względu na zużycie energii i ewentualnie na niższa temperaturę. Samo światło z hps i cmh jest świetne dla krzaków. Ja zaczynałem z marżami i teraz już wiem, ze albo górna pulka, albo hps. Ja poszedłem w lumatek pro do większego namiotu i migro do mniejszego-podobna wydajność i cena. Nie ma co tu oszczędzać, bo światło=plon. najtaniej jest zmontować samemu z paneli led tylko trzeba wiedzieć gdzie i jakie kupić, żeby to dobrze działało. ja wolałem kupić gotowe chociażby ze względu na gwarancje. Ps. Problem chyba ze wszystkimi dobrymi panelami w tej chwili jest taki, że są niedostępne i trzeba zamawiać z dużym wyprzedzeniem. Lumatek zamawialiśmy ma początku lipca i mamy za tydzień biby dostać, migro zamówione 10go lipca będą dopiero w połowie sierpnia @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach