WielebnyMerry 382 Napisano 30 Lipca 2020 Szukałem tu na forum, ale pewnie nie dokładnie. Chciałem zapytać czy można samemu zrobić kostki z wełny 10cm na pierwsze dni życia roślin. Mam zamiar zrobić na przyszły raz ale chcemy się popytać, później wiadomo do ziemi z kostkami by trafiły, ale już do docelowych, własnej roboty 20L lub wiaderka podobnej pojemności. Na sam spód mam zamiar wsypać keramzyt na to wełną 2cm ziemie i na wierzch keramzyt. Tak gotowe zestawienie by wyglądało po wsadzeniu w docelowe. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 30 Lipca 2020 @WielebnyMerry wełnę mineralną kupisz za grosze. Jest zbita i fajna dla roślin. Szkoda zachodu we robienie samemu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WielebnyMerry 382 Napisano 30 Lipca 2020 Ok, dzięki, ale w ogrodniczych czy z neta ściągać? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 30 Lipca 2020 Gdzie Ci wygodniej @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WielebnyMerry 382 Napisano 30 Lipca 2020 @Bimbrownik uprawiales może do góry korzeniami? Podobnie się robi z truskawkami @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 30 Lipca 2020 7 minut temu, WielebnyMerry napisał: uprawiales może do góry korzeniami? Masz na myśli aeroponike? Korzenie do góry nie rosną, taka natura @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WielebnyMerry 382 Napisano 30 Lipca 2020 Roślinki na dół a korzenie do góry, lepiej tłumacząc że Dziś w dziurkę od dna donicy, kiedy podrośnie oświetlenie montujesz na podłodze a samom donice wieszasz i normalnie podlewasz. Oznica ta że roślina rośnie od dołu. Sprobujetego sposobu na mikro skale w pc boksie w niedzielę to skończę i pod 4 żarówkami 10W oraz świetlówka 23W energooszczędna. Zobaczymy co wyjdzie, na eksperyment miały iść nasiona te oddznajomego ale wszystkie spleśniały mimo że były w szczelnym suchym miejscu i OP prysł. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 30 Lipca 2020 @WielebnyMerry widzialam tez takie cos z pomidorami, rosły jak normalne. Widziałam też że doniczke zwiazujesz folia żeby ziemia nie uciekła i kładziesz na bok przez co wszystkie odrosty rosna w górę i wychodzi taki lasek. Podobne do treningu bonsai ? Nie mogę znaleźć gdzie to czytałam. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 30 Lipca 2020 Ale po co to? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 30 Lipca 2020 @Bimbrownik eksperyment może? Może lepszy plon, nie wiem, trzeba poczytać ? ale nie wiem jak wpisać w Google, żeby to znalezc @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WielebnyMerry 382 Napisano 30 Lipca 2020 @Bimbrownik dla treningu właśnie. Miałem myśl o pc boksie żeby spróbować ale może być lipa bo problem z podlewaniem. @Farmerka zaraz poszperam O konopi hodowane w ten sposób nie ma nic, ale są uprawiane tak warzywa i kwiaty, co wpływa pozytywnie na rozwój roślin za sprawą grawitacji, wszystko szybciej dociera do kwiatów czy owoców. Uważam że spróbuję to przy następnej uprawie i nie stery ale będę musiał poświęcić 4 roślinki na to bo pc będzie za mały! Chyba że @Seba691 sprobuje @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 30 Lipca 2020 Szczerze to nie chce mi się bawić w takie rzeczy. Ogólnie pierwszy krzak pokaże jak się będzie pcbox sprawował ewentualnie przy następnym można kombinować żeby porównanie było ale to też by ta sama odmiana musiała byc @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WielebnyMerry 382 Napisano 30 Lipca 2020 @Seba691 tylko trzeba chyba będzie dziura w poszycie zrobić do celów podlewania. Ew można zrobić inaczej, doniczka na górę pc zamontować i samom roślinki spuścić do boxa jutro prostym rysunkiem pokażę @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 30 Lipca 2020 Ok @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 30 Lipca 2020 @WielebnyMerry znalazlam https://tip-pot.com/?fbclid=IwAR1f0xncYZf9RZHORvNih5r40x5kz6cD1Y8GUq6ql5PhJ2ntPm0qwbadJYs 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 30 Lipca 2020 Dziwne to to to. Ale w pc boxie to raczej nie przejdzie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WielebnyMerry 382 Napisano 31 Lipca 2020 Szkoda sezona, ale sprobuje, tyle że pc musi stać w pionie a później trzeba przerobić to na normalna pozycję pcta. @Farmerka jak możesz montuje trening na forum bo to tu nie ma. Myślę że w normalnym namiocie dla sezonu przy długim wegu wyjdzie bardzo ładnie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 31 Lipca 2020 @WielebnyMerry ale w normalnym namiocie jak ja położysz to zajmie dużo miejsca to też minus. Chyba że plon wynagrodzi to za 2 krzaki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WielebnyMerry 382 Napisano 31 Lipca 2020 Ktoś musi się poświęcić, ja dysponuje 1 boxem. Albo w pc spróbować albo przy kolejnej fr @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 31 Lipca 2020 Ja się przenoszę że starego boxa na namiot ale starego do rozbiurki mam bo za dużo miejsca w domu zaczęło to wszystko zajmować. Jak nikt wcześniej się tego nie podejmie to na wiosnę spróbuję ja @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach