largowski 0 Napisano 17 Lipca 2020 Siema jak w temacie jest to moja pierwsza uprawa indoor sprzet: Lampa LED Mars Hydro 1000 i boxa sam wykonalem+ air out + wiatrak mieszajacy ale ogolnie moge caly pokoj poswiecic na planty. Prosze was o cenne uwagi czy przyda mi sie jeszcze np osuszacz powietrza , ph miernik czy moze cos innego na co warto wydac pieniadze? A ponizej 3 tydzien ak-47 auto ta w plastikoowej donicy o wiele lepiej rosnie niz reszta w materialowych a niby ludzie mowia ze sa lepsze ale na przyszlosc bede wiedzial @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 17 Lipca 2020 siema @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 17 Lipca 2020 @largowski te materiałowe musisz dużo częściej podlewać. Już po zdjęciu widać że wszystkie mają sucho a te w materialowych to mają przejebanie sucho @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
largowski 0 Napisano 18 Lipca 2020 18 godzin temu, EneDue napisał: @largowski te materiałowe musisz dużo częściej podlewać. Już po zdjęciu widać że wszystkie mają sucho a te w materialowych to mają przejebanie sucho Ok tak zrobie dzieki za opinie przesadze chyba w wieksze donice i do 70% coco i 30% perlit @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czarnyhh 2 Napisano 18 Lipca 2020 Fakt, ze nawet na zdjeciu widac, ze te w materialowych donicach maja strasznie sucho. Ogolnie mam podobna sytuacje, tez moge poswiecic cale pomieszczenie ale nie zabralem sie jeszcze za robienie boxa i nie wiem czy bedzie taka koniecznosc. Jak narazie powiesilem 600w HPS przy scianie, wiatrak wieje na lampe a drzwi prowadza bezposrednio na zewnatrz. Sa 20cm od lampy wiec ogolnie nie ma problemu z wietrzeniem tylko gorzej w gorace dni. Wracajac do twojego tematu, scianki wylozyles folia aluminiowa? Bardziej poleca sie koc ratunkowy albo najlepiej folie z mylaru (ale aluminiowa folia tez cos tam daje. I mam pytanko co do lampy bo nie moglem za bardzo nic znalezc. Ile ma lumenow? Jedyne na co trafilem to jakas dziwna pobugowana strona gdzie pisze cos o 21,981~ lm Pozatym nie wiem czy dobrze widze, ze wiatrak skierowany jest na krzaki - czytalem wiele razy, ze wiatraka nie nalezy kierowac bezposrednio na roslinki. Co do tego na co mozesz wydac kase to: Mowisz o osusaczu powietrza, czemu osusacz a nie nawilzacz? Roslinki lubia duza wilgoc. Miernik PH to przydatna sprawa ale mozna krozystac z tanich paskowych testow - moczysz taki pasek w wodzie i czekasz okolo 30-60sekund po czyn pasek zmienia kolor a ty przykladasz go do opakowania na ktorym pokazane jest jaki kolor oznacza ktore PH - jednak miernik ph ba zasadzie termometru jest duzo wygodniejszy i dokladniejszy. Fajna sprawa jest miernik luxow - ale mozna tez pobrac appke lux-meter i skanuje przednia kamera - wiadomo, ze nie bedzie super dokladne i im gorsza kamera tym slabsza ta dokladnosc ale ogolnie i tak moze sie przydac - w ten sposob doszedlem do wniosku, zeby wystawiac krzaki na zewnatrz jak swieci slonce bo na sloncu pokazuje mi 120000 - 140000 lm a pod lampa 35000 - 45000. No i miernik wilgoci by sie przydal. Oraz na koncu hodowli warto zainwestowac w nawozy typu canna boost. Pozdrowki z fartem - mam zamiar sledzic temat i porownywac jak nam idzie - (moje sa z 2 tygodnie starsze) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
largowski 0 Napisano 18 Lipca 2020 W dniu 17/07/2020 o 07:33, EneDue napisał: @largowski te materiałowe musisz dużo częściej podlewać. Już po zdjęciu widać że wszystkie mają sucho a te w materialowych to mają przejebanie sucho Ok tak zrobie dzieki za opinie przesadze chyba w wieksze donice i do 70% coco i 30% perlit Roslinki przesadzone ze zwyklej ziemi do 70% coco i 30% perlit mix i spryskane canna rhizotonic na lepszy wzrost ukorzenienia No lampa to - Mars Hydro Ts 1000 pelno jest info na jej temat. Dobra zobacze jak tam w nowej ziemii i wiekszych donicach @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 19 Lipca 2020 @Czarnyhh nie myl lux z lm bo luxy i lumeny to dwie inne sprawy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 19 Lipca 2020 @Bimbrownik czemu podlewasz tylko pod roślinki? Polej po całości. A o tym co oznacza lux i lumeny trzeba poczytać@Czarnyhh bo piszesz głupoty. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 19 Lipca 2020 @EneDue czemu się do mnie Pan przysrał? Pytam CZEMU!? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 19 Lipca 2020 @Bimbrownik aj sory to było do właściciela zdjęć @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 19 Lipca 2020 @EneDue przyznaj się, że myślisz o mnie ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 19 Lipca 2020 @Bimbrownik caly czas ale ciiii @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
largowski 0 Napisano 19 Lipca 2020 W dniu 18/07/2020 o 14:39, Czarnyhh napisał: Fakt, ze nawet na zdjeciu widac, ze te w materialowych donicach maja strasznie sucho. Ogolnie mam podobna sytuacje, tez moge poswiecic cale pomieszczenie ale nie zabralem sie jeszcze za robienie boxa i nie wiem czy bedzie taka koniecznosc. Jak narazie powiesilem 600w HPS przy scianie, wiatrak wieje na lampe a drzwi prowadza bezposrednio na zewnatrz. Sa 20cm od lampy wiec ogolnie nie ma problemu z wietrzeniem tylko gorzej w gorace dni. Wracajac do twojego tematu, scianki wylozyles folia aluminiowa? Bardziej poleca sie koc ratunkowy albo najlepiej folie z mylaru (ale aluminiowa folia tez cos tam daje. I mam pytanko co do lampy bo nie moglem za bardzo nic znalezc. Ile ma lumenow? Jedyne na co trafilem to jakas dziwna pobugowana strona gdzie pisze cos o 21,981~ lm Pozatym nie wiem czy dobrze widze, ze wiatrak skierowany jest na krzaki - czytalem wiele razy, ze wiatraka nie nalezy kierowac bezposrednio na roslinki. Co do tego na co mozesz wydac kase to: Mowisz o osusaczu powietrza, czemu osusacz a nie nawilzacz? Roslinki lubia duza wilgoc. Miernik PH to przydatna sprawa ale mozna krozystac z tanich paskowych testow - moczysz taki pasek w wodzie i czekasz okolo 30-60sekund po czyn pasek zmienia kolor a ty przykladasz go do opakowania na ktorym pokazane jest jaki kolor oznacza ktore PH - jednak miernik ph ba zasadzie termometru jest duzo wygodniejszy i dokladniejszy. Fajna sprawa jest miernik luxow - ale mozna tez pobrac appke lux-meter i skanuje przednia kamera - wiadomo, ze nie bedzie super dokladne i im gorsza kamera tym slabsza ta dokladnosc ale ogolnie i tak moze sie przydac - w ten sposob doszedlem do wniosku, zeby wystawiac krzaki na zewnatrz jak swieci slonce bo na sloncu pokazuje mi 120000 - 140000 lm a pod lampa 35000 - 45000. No i miernik wilgoci by sie przydal. Oraz na koncu hodowli warto zainwestowac w nawozy typu canna boost. Pozdrowki z fartem - mam zamiar sledzic temat i porownywac jak nam idzie - (moje sa z 2 tygodnie starsze) Tak zwykla folia ale inwestuje powoli w nowy sprzet : lampa mars hydro sp 3000 ,namiot , miernik ph i jakies odzywki z canna aktualnie mam rhizotonic z tej firmy. Co jeszcze mi sie przyda nawilzacz powietrza? Bo tak to chyba wszystko mam juz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 19 Lipca 2020 @largowski wentylacja jeszcze, chyba że masz już @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 19 Lipca 2020 Stacja meteo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czarnyhh 2 Napisano 20 Lipca 2020 (edytowane) On 7/19/2020 at 11:21 AM, EneDue said: @Bimbrownik czemu podlewasz tylko pod roślinki? Polej po całości. A o tym co oznacza lux i lumeny trzeba poczytać@Czarnyhh bo piszesz głupoty. Fakt, że pomieszałem te znaczenia ale wystarczy na końcu zdania zamienic lm na lux i nagle wszystko trzyma się kupy Edytowane 20 Lipca 2020 przez Czarnyhh @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
largowski 0 Napisano 20 Lipca 2020 17 godzin temu, Tester napisał: @largowski wentylacja jeszcze, chyba że masz już Mam juz wszystko oprocz licznika ph nawilzacz lub osuszacza powietrza i namiotu sam boxa zrobilem ale w tym tygodniu zakupie wszystko. Slabo rosna nie wiem czemu ??? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 20 Lipca 2020 Bez zdjęć nie powiemy czemu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czarnyhh 2 Napisano 20 Lipca 2020 1 hour ago, largowski said: Mam juz wszystko oprocz licznika ph nawilzacz lub osuszacza powietrza i namiotu sam boxa zrobilem ale w tym tygodniu zakupie wszystko. Slabo rosna nie wiem czemu ??? Po przesadzeniu mogą czasem lekko się zatrzymać na chwilę. Ważne żeby sadzonka i ziemia dookoła korzenia była dobrze wilgotne aby się ładnie i szybko przyjęło. I ogólnie nie bój się lać wody, ważne żebyś nie robił ciągle bagna. Sprawdzasz czy trzeba podlac wsadzajac palca/kijka kilka cm i w ziemie patrzysz czy nie jest sucho. A przy większych roślinach łapiesz za donice po podlaniu i mniej wiecej zapamietujesz ciężar a potem sprawdzasz czy dużo go ubyło i jeżeli tak to trzeba znowu podlać. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
largowski 0 Napisano 1 Sierpnia 2020 @Czarnyhh ok dzieki maja miesiac teraz ale kielkowanie w ziemi im troche czasu zabralo teraz sie nauczylem i kielkuje na wacikach. mam canna rhizotonic na mocne korzenie czy dawac im ta odzywke az do zbiorow czy nie przesadzac z nia? Pryskam codziennie liscie i podlewam zwykla woda temperatura pokojowa i bez chloru. wrzucam aktualne fotki sa to ak47 automaty 1 miesiac na te mniejsze nie patrzcie bo to nie dawno zasiane lemon haze i northen light tez automaty. 3 minuty temu, largowski napisał: @Czarnyhh ok dzieki maja miesiac teraz ale kielkowanie w ziemi im troche czasu zabralo teraz sie nauczylem i kielkuje na wacikach. mam canna rhizotonic na mocne korzenie czy dawac im ta odzywke az do zbiorow czy nie przesadzac z nia? Pryskam codziennie liscie i podlewam zwykla woda temperatura pokojowa i bez chloru. wrzucam aktualne fotki sa to ak47 automaty 1 miesiac na te mniejsze nie patrzcie bo to nie dawno zasiane lemon haze i northen light tez automaty. Mam teraz wrazenie jak by wogole juz nie rosly jak je dogladam ale chyba wygladaja i sa dosc zdrowe? Co moglo przyhamowac wzrost? Przy przesadzaniu dobrze przyjely nowe donice i kokos 70% perlit 30% byl okres ze bardzo szybko rosly a teraz jakby stanely w rozwoju? Prosze o wasze wazne rady ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach