Maciuś 0 Napisano 12 Lipca 2020 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów, od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przerobieniem starej szafy (65x35x100cm) na boxa do uprawy. Zastanawia mnie jednak jakie oświetlenie wybrać, biorąc pod uwagę, że szafa ma kształt prostokąta a nie kwadratu. Zastanawiałem się nad lampą hps 150w ale po przeczytaniu kilku wpisów rozważam również wybór oświetlenia led, ze względu na niższe zużycie prądu. Druga sprawa jest taka, że obawiam się trochę zamawiać przez internet, i nie wiem za bardzo jak wykluczyć pojawienie się smutnych panów. Proszę o pomoc i rozwianie wątpliwości, za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję. Edytowane 12 Lipca 2020 przez Maciuś @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 12 Lipca 2020 @Maciuś na kogoś adres zawsze można zamówić. Czy led czy HPS to twój wybór na pewno led będzie droższy od HPS 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciuś 0 Napisano 12 Lipca 2020 @Szym właśnie nie mam za bardzo na kogo zamówić @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 12 Lipca 2020 A czemu niby policja ma przyjsc? Kupiłeś lampę i tyle. Żaden sąd nie da nakazu na podstawie zakupu lampy. Bez nakazu do domu nie mogą Ci wejść. Kiedyś policjant powiedział że bierze mnie do aresztu bo mam bletki a skoro mam bletki to za palenie mnie zatrzyma. To mu powiedziałem żeby za gwałt mnie zatrzymał bo penisa też mam. I po kilku obraźliwych odżywkach mnie musiał wypuścić. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 12 Lipca 2020 (edytowane) 55 minut temu, EneDue napisał: Kiedyś policjant powiedział że bierze mnie do aresztu bo mam bletki a skoro mam bletki to za palenie mnie zatrzyma. To mu powiedziałem żeby za gwałt mnie zatrzymał bo penisa też mam. I po kilku obraźliwych odżywkach mnie musiał wypuścić. Heh. Dobra akcja. Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu, jak to kiedyś ktoś słusznie powiedział. Co do pytania autora. Nie masz się czego obawiać. Kupno lampy to nie podstawa, żeby Ci wjechać na chatę. Edytowane 12 Lipca 2020 przez Aron @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciuś 0 Napisano 13 Lipca 2020 @Aron @EneDue Obawiam się, że po takim zamówieniu, zawierającym moje dane mogą chcieć miec mnie na oku @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 14 Lipca 2020 To k****a nie kupuj. Ja pierdole. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciuś 0 Napisano 14 Lipca 2020 @Aron Ale po co ta agresja chcę po prostu być tak ostrożny i przygotowany jak to tylko możliwe. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 14 Lipca 2020 @Maciuś nic na siłę. Zakup lampy nie upoważnia do wydania nakazu, bez nakazu nie wejdą, ale nie każdy potrafi powiedzieć policji "proszę wrócić z nakazem" rób tak żeby było dobrze i żebyś spał spokojnie. Nie wiem gdzie mieszkasz ale możesz pochodzić po sklepach i kupić żarówki jak wiele osób tutaj. Będą więcej prądu żreć ale jesli będziesz spokojniejszy to bezcenne uczucie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciuś 0 Napisano 14 Lipca 2020 Przemyślę wszystko na spokojnie i wybiorę jakąś opcję, dzięki wszystkim za pomoc @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciuś 0 Napisano 14 Lipca 2020 @EneDue A myślisz, że 2 panele ledam 25w wystarczą na taką powierzchnię? Box ma podstawę dokładnie 32x65 cm @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 14 Lipca 2020 Ledwm piszą na stronce ile to oświetla. Wg nich 60/30 dwa panele ogarną. Myślę że twój box też ogarną @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciuś 0 Napisano 14 Lipca 2020 @EneDue teraz właśnie się zastanawiam czy dopłacić do 2x35 z twj samej strony (myślałem też nad 1x60w ale wydaje mi się, że prostokątny box lepiej oświetlą dwie mniejsze niż jedna duża) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 14 Lipca 2020 48 minut temu, Maciuś napisał: Na początku maja kupowałem swoją przez Allegro. Jak ich nie było tak nie ma. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 14 Lipca 2020 @Aron on zamawia z polskiej strony. Mój panel był u mnie po dwóch dniach i też zamawiałem z tej strony. @Maciuś jak masz kasę to weź dwa lepsze tylko zadzwoń bo tak o ile pamiętam jest napisane że robią na zamówienie te 35w. Zadzwoń i zapytaj. Strona pewna i dyskretna. Panel bardzo dobry. Polecam. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciuś 0 Napisano 14 Lipca 2020 @EneDue @Aron Jeszcze raz dzięki za pomoc @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 14 Lipca 2020 @Maciuś luzik! Oby wszystko szło wszystkim na miękko @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach