cichociemny 2 Napisano 7 Lipca 2020 (edytowane) Witajcie, dwie z kilku, ktore maja najmniejszy kopiec zaczely opadac i zolknac, mysle, ze jest to spowodowane sporymi opadami, ktore ostatnio byly u mnie, bo jak bylem tydzien na miejscowce to akurat te dwie roslinki byly niemalze zatopione wodzie , z 2 cm wysokosci przy srednicy jak na zdjeciu, dosypalem sporo ziemi uniwersalnej i dzisiaj przyszedlem zobaczyc co sie u nich dzieje no i niestety tak one wygladaja, uda sie je jakosc uratowac ? Usypac spory kopiec czy moze wykopac rosline z dolka i zrobic wiekszego kopca po czym posadzic spowrotem lub moze macie jakis inny pomysl Edytowane 7 Lipca 2020 przez cichociemny @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SicWolf 28 Napisano 7 Lipca 2020 @cichociemny stozek wzrostu wyglada ok i nic mu nie dolega, jeśli nie będzie kolejnych opadów to powinna odbić i coś z tego będzie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 7 Lipca 2020 @cichociemny nie wiem czy się ogarnie ta roślina i czy coś będziesz miał z niej @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cichociemny 2 Napisano 8 Lipca 2020 (edytowane) @SicWolf @Szymkorzenie zaczynaja gnic ? wyciagniecie rosliny z ziemi i dosypanie normalnej ziemi moze pomoc ? Edytowane 8 Lipca 2020 przez cichociemny @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 8 Lipca 2020 @cichociemny nie wiem czy coś jeszcze z niej będzie chyba padnie tak czy tak, wyciągniesz to do reszty korzenie uszkodzisz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 8 Lipca 2020 @cichociemny wykop ostrożnie z korzeniami i do doniczki. W doniczce dziury od dołu. Najlepiej jakby doniczki stały na czymś (np dwie cegły) rok jest chujowy dla outdoorowcow. Ziemia widać że jest blisko bagna. Postawienie doniczki na cegłach pomoże. Dobrze też część ziemi wymienić na świeżą (oczywiście tak by korzeni nie uszkodzić) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cichociemny 2 Napisano 8 Lipca 2020 @EneDue a co myslisz o tej kolezance ? jedna przesadzilem i sie zastanawiam czy druga przesadzic tez, wczoraj pourywalem zolte liscie i chyba wyglada lepiej niz wczoraj @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 8 Lipca 2020 Na ziemi chyba widać zielony osad. Porosty, mech czy co tam zaczyna rosnąć. Moim zdaniem to oznaka za dużej wilgotności. Roślina ogólnie krzyczy że jest jej źle. Rób jak uważasz bo to twoje planty. Możesz też posypać ziemię cynamonem mielonym. Zabije to co wyrasta i wysuszy trochę wierzchnia część gleby oraz jeśli pogoda dopisze to będzie git ale nie wiem czy warto ryzykować. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 8 Lipca 2020 @cichociemny poco urywałeś jeszcze bardziej ją tym dowaliłeś.... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SicWolf 28 Napisano 8 Lipca 2020 @cichociemny jeśli dojdzie do siebie to nie liczyłbym na jakieś ogromne zbiory, chociaż natura potrafi zaskoczyć. Nie mam dużego doświadczenia w uprawie MJ ale dałbym im szansę i zaczął kiełkować jakieś automaty jako plan awaryjny. Co do obrywania liści to dodatkowy stres dla rośliny, tak samo z przesadzaniem i korzeniami (zawsze uszkodzisz mikro korzenie) choć ja chyba bym tak zrobił a ostateczna decyzja po twojej stronie. W doniczki bym się nie bawił bo wystarczy jeden upalny dzień i masz w niej sucho @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach