Carletta 0 Napisano 23 Czerwca 2020 (edytowane) Witam postanowiłam rozpoczac swoja karierę z ogrodnictwem lecz nie mam pojecia jak za to sie zabrac. Posiadam feminizowane nasiona Mazar Skunk. I tu pytania do was , Jak najlepiej wykiełkować nasiona ? Jaka ziemia jest najlepsza ? Jakie polecacie nawozy ? Jak czesto podlewać ? Jakie lampy są najlepsze? Ogólne mnóstwo pytań. Może znajdzie sie dobra duszyczka która pomoże przyjść ze mna ten pierwszy raz ?Pozdrawiam ?? Edytowane 23 Czerwca 2020 przez Carletta @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 23 Czerwca 2020 Odpowiedzi na te i na wszystkie inne nurtujące Cię pytania znajdziesz na forum. Serdecznie witam i zapraszam do lektury. Pozdrawiam. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 23 Czerwca 2020 @Carletta witaj, nasiona pomiędzy wilgotne waciki, chusteczki, są ziemie dedykowane do konopi i takie są najlepsze ale na uniwersalnej z ogrodniczego też można, nawozy jak masz kase to jakieś firmowe, Canna Plagron itp. podlewa się tak aby gleba była wilgotna ale nie za mokra i nie za sucha, lampy LED w modzie, ale HPS też dobre, zależy jaka powierzchnia growboxa @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 24 Czerwca 2020 18 godzin temu, Carletta napisał: Witam postanowiłam rozpoczac swoja karierę z ogrodnictwem lecz nie mam pojecia jak za to sie zabrac. Posiadam feminizowane nasiona Mazar Skunk. I tu pytania do was , Jak najlepiej wykiełkować nasiona ? Jaka ziemia jest najlepsza ? Jakie polecacie nawozy ? Jak czesto podlewać ? Jakie lampy są najlepsze? Ogólne mnóstwo pytań. Może znajdzie sie dobra duszyczka która pomoże przyjść ze mna ten pierwszy raz ?Pozdrawiam ?? Tak wiele pytan i tak niewiele checi do czytania i gromadzenia niezbednej wiedzy ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Carletta 0 Napisano 24 Czerwca 2020 1 godzinę temu, CheMsKuN napisał: Tak wiele pytan i tak niewiele checi do czytania i gromadzenia niezbednej wiedzy ? Chęci są ale opinie bywają różne. Jedni polecają do ziemi ,inni do wody , jeszcze inni do chusteczki wiec najlepiej napisac ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pan 79 Napisano 25 Czerwca 2020 aloha wszystko masz na forum poszukaj sobie ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolbertus 255 Napisano 11 Sierpnia 2020 W dniu 23/06/2020 o 21:25, Carletta napisał: Witam postanowiłam rozpoczac swoja karierę z ogrodnictwem lecz nie mam pojecia jak za to sie zabrac. Posiadam feminizowane nasiona Mazar Skunk. I tu pytania do was , Jak najlepiej wykiełkować nasiona ? Jaka ziemia jest najlepsza ? Jakie polecacie nawozy ? Jak czesto podlewać ? Jakie lampy są najlepsze? Ogólne mnóstwo pytań. Może znajdzie sie dobra duszyczka która pomoże przyjść ze mna ten pierwszy raz ?Pozdrawiam ?? Ja korzystam z jednej metody. A z racji tego, że na razie miałem przygody tylko z automatami, to zanim położę nasionka na zwilżonej husteczce to wcześniej wykonuję precrushing - Bierzesz nasionko między zęby bąź w jakąś pęsetę i traktujesz je bardzo delikatnie jak nasiono słonecznika. Ściskasz je do momentu delikatnego kliknięcia. Takie nasiono dajesz na spodek ze zwilżoną husteczką i przykrywasz to drugim spodkiem - tworzysz coś na kształt kopuły i dajesz do ciemnego miejsca np. do szafki. Chusteczkę zwilżasz wodą co jakieś 12h. Po dwóch trzech dniach będziesz miał około 0,5 cm kiełek. Wtedy śmiało do ziemi, tylko bardzo delikatnie, bez pęsety się nie obejdzie. Kiełek posiada masę mikroskopijnych włosków, przez które będzie czerpać składniki odżywcze przez pierwsze dni w ziemi. Pozdrawiam. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 11 Sierpnia 2020 @Kolbertus serie polecasz jej robic precrushing? Weź też odpowiedzialność jak zepsuje nasiono ? bo napewno tak będzie, chyba że będzie miała szczęście i jakims cudem się uda ? @Carletta zrób tak jak @Tester napisał, nie baw się w jakies dodatkowe zgniatanie nasiona ? jak pestka dobra to wykielkuje normalnie. BTW. Serio używacie pęsety do włożenia nasiona do ziemi?? i pewnie konewki do podlewania krzaków? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolbertus 255 Napisano 11 Sierpnia 2020 @Farmerka mam tu konto raptem jeden dzień. Więc nie będę się wymądrzać, bo wyjdę na snoba. :) Jestem jeszcze początkującym growerem, bo mam raptem za sobą cztery uprawy. Ale od początku robię precrushing i nigdy nie było żadnych problemów. I tak: ja używam pęsety do sadzenia nasionek i konewki do podlewania. Ile ludzi tyle opinii. :) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 11 Sierpnia 2020 @Kolbertus to że ty nie miałeś problemów, nie znaczy że każdemu pójdzie tak dobrze jak tobie. Skoro wiesz co to precrushing i sam robisz powinieneś wiedzieć jakie jest ryzyko, wiec przy pierwszej uprawie lepiej tego nie robić, albo zrobić z jednym nasionem a resztę kielkowac normalnie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolbertus 255 Napisano 11 Sierpnia 2020 (edytowane) @Farmerka tutaj masz rację. Przy pierwszej uprawie naprawdę sporo ryzykowałem, ale w sumie... udało się. Więc przy automatycznych nasionach zostanę przy tej właśnie metodzie. Aczkolwiek po to właśnie założyłem tutaj konto, aby czerpać wiedzę od osób bardziej doświadczonych niż ja. ;) Edytowane 11 Sierpnia 2020 przez Kolbertus @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach