MateooshWWY 3 Napisano 30 Maja 2020 Witam wszystkich! Podjąłem próbę wychodowania swojej mery w domowych warunkach, ma już ok półtorej tygodnia i cos mi nie pasuje w jej rozwoju. Nie ma siły stać na własnej łodydze, musi być podpierana patyczkiem do szaszłyków i liście wydają mi się ze ciagle są opadnięte. Staram się nie przelewać roślinki, doniczka sporych rozmiarów, ziemia nowa do upraw, perlit, oświetlenie naturalne z parapetu + 40w lampa led nawóz florvit do roślin zielonych w małych ilościach. Odmiana Purple kush XXL z Auto Space autofliwering feminizowany, jest to drugie podejście pierwsza złamała się i miała brązowe naloty na liściach ta rośnie dużo lepiej od tej pierwszej ale ciagle opada, co może być nie tak? Pozdro! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gelarq 0 Napisano 30 Maja 2020 Jak dla mnie to kwestia taniego światła (koszykara). Co do podlewania to nie bój się wysuszenia, spróbuj podlewać rzadziej. Teraz radzę przenieść do większej doniczki i podsypać ziemią aż po te pierwsze listki. Ona za jakiś czas z tej łodygi puści sobie korzenie a nie będzie potrzebowała patyczka ? Poczekaj troche aż ziemia się podsuszy (będzie bardziej zwarta) i przesadź ? Pozdro i z fartem! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 30 Maja 2020 @MateooshWWY oświetlenie kijowe albo za wysoko @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 30 Maja 2020 @Gelarq 5 minut temu, Gelarq napisał: Poczekaj troche aż ziemia się podsuszy (będzie bardziej zwarta) i przesadź Przy przesadzaniu trzeba zlać mocno wodą właśnie żeby się nie rozwaliła. Przesuszona ziemia jest sypka i się kruszy. Logiki trochę @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MateooshWWY 3 Napisano 30 Maja 2020 Pomyślałem sobie, skoro słonecznik odwraca się w stronę słońca, to może mery tez zachowa się tak samo - bingo, wcześniej naświetlalem ja od boku, teraz kiedy dałem lampe nad już listki wstały pięknie a minęło raptem 1.5h od zmiany pozycji światła, zobaczymy jak będzie dalej ? z posadzeniem głębiej pomyśle, wydaje się to dobrym rozwiązaniem 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 30 Maja 2020 I tak nic z tego nie bedzie, bo ma za malo swiatla. Chyba ze ja pod slonce wywalisz na dobrego spota. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MateooshWWY 3 Napisano 30 Maja 2020 (edytowane) @CheMsKuN wystawiam ja jak najwiecej na słońce, kiedy tylko się da ta lampa to dodatek tylko ? zobaczymy czy coś z tego wyjdzie, to pierwsza moja uprawa ? jakieś rady co do przesadzenia? Jak się za to zabrać żeby nic nie zniszczyć? Edytowane 30 Maja 2020 przez MateooshWWY Literówka @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 30 Maja 2020 @MateooshWWY Moja rada jest taka, ze jak chcesz ja trzymac indor to potrzebujesz boxa i lepsze oswietlenie. Jesli chcesz ja przesadzac, to najpierw lekko przesusz ziemie i dzialaj. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MateooshWWY 3 Napisano 30 Maja 2020 38 minut temu, CheMsKuN napisał: @MateooshWWY Moja rada jest taka, ze jak chcesz ja trzymac indor to potrzebujesz boxa i lepsze oswietlenie. Jesli chcesz ja przesadzac, to najpierw lekko przesusz ziemie i dzialaj. Dzięki, spróbuję zbić jakiegoś boxa i dołożyć jeszcze jakąś lampe, możesz polecić coś niedrogiego co da jakiś efekt? ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 30 Maja 2020 @MateooshWWY Wersja tania na jednego krzaka https://ledam.pl/product/panel-cree-cxa2520-grow-led-35w Tam juz siedzi dioda COB CXA2520 x2 bedziesz bardziej jak zadowolony. Wersja troche drozsza na 4 krzaki https://ledam.pl/product/panel-cree-cxa2520-grow-led-60w @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MateooshWWY 3 Napisano 6 Czerwca 2020 Minęło pare dni, roślinka odżyła zaczęła wydawać z siebie zapach wyglada na silna dołożyłem jej oświetlenie z góry led 3000k 2020 lumenów 28W + fioletowa żarówka z pierwszego postu + jakaś zwykła żarówka która miałem pod ręka bo wolna lampka została mi. Przed chwila zauważyłem na liściu ze lekko się zawija i ma dwie żółte plamki, co to może być? Jest to tylko na tym liściu + jest lekko przekrzywiona i ten liść jest najbliżej lampy, czy może być to przypalenie od światła? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 6 Czerwca 2020 @MateooshWWY jak by go przesuszyło @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MateooshWWY 3 Napisano 7 Czerwca 2020 Staram się nie przeuszac ziemia ciagle wilgotna podlewam co 3 dni wczoraj wydaje mi się ze przelałem nawet dołem wywaliło cała podstawkę @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MateooshWWY 3 Napisano 8 Czerwca 2020 Lampa była za blisko już opanowana sytuacja ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach