cichociemny 2 Napisano 26 Czerwca 2020 @Tester niestety, cos ja poskrecalo i dodatkowo wiatr finalnie zerwal lodyge, szukalem info na temat klonowania, jak mysliscie, dobrze mi to wyszlo ? dobrze rozumiem, ze zaleca sie trzymanie takiej lodygi w przyciemnionym miejscu do wypuszczenia korzeni ? Zastanawia mnie tez czy nie przyciac lodygi z dolu, bo jest tak wyzarta delikatna dziura na 1cm jakby przez robaka i zeschnieta, nie przeszkodzi to w puszczeniu korzeni ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 26 Czerwca 2020 @cichociemny @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 27 Czerwca 2020 @cichociemny utnij tą łodyge tak jak jest w poradniku, który Tester podrzucił. Klony potrzebują światła. Przeczytaj poradnik, ja z niego korzystałam ostatnio i wszystkie klony mi wyszły. ? Nie wiem czy w poradniku jest napisane, ale jest też opcja z użyciem aloesu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cichociemny 2 Napisano 27 Czerwca 2020 @Farmerka @Tester A probowaliscie tej metody w wodzie ? Z tej metody co wkleiles, rozumiem, ze musialbym kupic ukorzeniacz i trzymac ja pod swietlowka w boxie , a nie mam dobrych warunkow, aby utrzymywac dobra wilgotnosc i dostepna w domu tylko jarzeniowke 30W. I nie rozumiem, dlaczego w twojej metodzie trzeba naswietlac rosline, a metoda w wodzie nie mozna ja wystawiac na slonce tylko trzymac na parapecie, dobrze rozkminiam ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 27 Czerwca 2020 @cichociemny a co za problem stworzyć warunki szklarenke jakąś plastikową sprawić, na parapecie też by się pewnie ukorzeniła, @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 27 Czerwca 2020 @cichociemny ja mam jedną gałązkę już 4 dni na parapecie w samej wodzie bo się urwala i wygląda dobrze, po prostu będziesz musiał czekać długo na korzenie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cichociemny 2 Napisano 28 Czerwca 2020 @Farmerka rozkminiam czy jakby nakryc to plastikowym wieczkiem przezroczystym, przyspieszylo by to proces ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzywacz 0 Napisano 30 Czerwca 2020 Cześć mam 2 swoje pierwsze rośliny , jedna mnie nie pokoi przy czym obie były outdoor lecz przesadzone zostały iż taka była potrzeba logistyczna , aktualnie stosuję do większej biohumus z azotem do roślin kwitnących. Chętnie wysłucham opinii bardziej zaznajomionych osób i wysłucham rad przy czym też proszę o ocenę sytuacji w pierwszej większej roślinie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 30 Czerwca 2020 @cichociemny nie mam pojęcia szczerze, aż tak mi nie zależy na tej mojej gałązce, dlatego ja tak zostawiłam, bo szkoda wyrzucić, narobilam ostatnio klonów i już nie mam gdzie ich trzymać ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach