JOKS69 4 Napisano 14 Maja 2020 Witam wszystkich. Fotorelacja mojej pierwszej uprawy Oświetlenie: 2x Led 2700K (razem 5000 lumenów) Wentylacja: wiatrak 12V Ziemia: Torf odkwaszony ok. 6 ph Box: stara szafka 30x30x70 Ziarno: Auto Mazar od Dutch passion Roślinka znajduje się od 2 dni w ziemi i idzie jak burza. Jednak mam problem z utrzymaniem wilgotności w growboxie przy wyłączonym świetle i wiatraku utrzymuje się 40% gorzej jest w przypadku naświetlania kiedy wilgotność spada do ok 30%(nie wiem jak z dokładnością higrometra ponieważ jest to urządzenie przeznaczone do saun). Mam pytanie czy da się coś z tym zrobić jakimś domowym sposobem ponieważ muszę przetrwać ten weekend jeszcze bez nawilżacza. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś rady to będę wdzięczny. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 14 Maja 2020 @JOKS69 podlewaj po całej powierzchni to po 1. To dopiero szczenie więc bez obaw, a jak za tydzień będziesz mieć sprzęt to nic się nie stanie. Ja nie mam nawilżacza i po 2tyg wilgotność w dzień jest ponad 40%. Im większe krzaki tym wilgotność się zwiększy sama, zwłaszcza w małym boxie Gdybyś odciął te plastikowe banki z ledow miałbyś więcej światła 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JOKS69 4 Napisano 14 Maja 2020 2 minuty temu, Bimbrownik napisał: podlewaj po całej powierzchni to po 1. Dzięki za radę. Ogólnie to tak podlewam to akurat ściekło z tego higrometra 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 14 Maja 2020 @JOKS69 ale ziemia widać że sucha @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JOKS69 4 Napisano 14 Maja 2020 @EneDue właśnie z wierzchu tak ale w niższych warstwach dosyć wilgotna @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zielarka 271 Napisano 14 Maja 2020 1 godzinę temu, JOKS69 napisał: Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś rady to będę wdzięczny. Widzę, że masz tam jakieś pojemniki z wodą i szmatką, więc jedynie możesz je wymienić na szersze żeby zajmowały większą powierzchnie lub kupić opryskiwacz i spryskiwać ściany boxa 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JOKS69 4 Napisano 14 Maja 2020 @Morenn Mam spryskiwacz i spryskuje regularnie a wiekszych pojemników ni wcisne musze jedynie przetrwać do nastepnego tygodnie bo wtedy przychodzi mi nawilżacz, ale dzięki za radę. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scatman 84 Napisano 15 Maja 2020 Powodzenia! Też mam mazara aktualnie ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paczka12 19 Napisano 15 Maja 2020 @JOKS69 mamy bardzo podobne warunki box wielkościowo taki sam, oświetlenie też i problemy z wilgotnością na samym początku też się zgadzają ? Zajrzyj do mojej fotrelacji Quick one i prześledź sobie jak chcesz jak to u mnie wygląda bo warunki na prawdę podobne mamy ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JOKS69 4 Napisano 15 Maja 2020 @Paczka12 Jasne zaraz sprawdze @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scatman 84 Napisano 16 Maja 2020 To wychodzi na to że nie tylko ja bawię się w mikro uprawy ? u mnie różnica taka ze box kupiony i panel ledowy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JOKS69 4 Napisano 21 Maja 2020 Witam [aktualizacja] dzień 10 Nawilżacze powietrza spełniają swoje zadanie więc zniknął mi problem z wilgotnością(na zdjęciu widać 30% ale to chwilowo mi spadła bo musiałem wymienić ). Cały growbox sprawuje się bardzo dobrze. Roślinka miała trochę żółtych plamek obstawiam, że ziemia nie miała odpowiedniej ilości azotu na początek ale po podlaniu BioGrowem ok. 100ml (1ml nawozu na 1 litr wody) powoli znikają. Jeżeli ktoś ma jakieś uwagi lub porady to zapraszam do dyskusji @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 21 Maja 2020 @JOKS69 jakaś ona nie wyraźna... z glebą coś może być nie tak @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 21 Maja 2020 Strasznie wygląda na zmęczoną. Obetnij te obudowy z ledów i daj je ciut wyżej. Sprawdź pH gleby i koniecznie daj zdjęcie bez lampy takie w świetle słonecznym. Moja mając 12 dni wygląda tak. I nie chodzi o nic innego jak tylko stan zdrowia że słabo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JOKS69 4 Napisano 21 Maja 2020 @Tester ph gleby 6-6,5 , gorzej ze składnikami odżywczymi przynajmniej tak mi się wydaje. Może być tak, że jest troche zestresowana bo wilgotność na początku skakała od 15% do 70% @EneDue dobry pomysł ogarnę to @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 21 Maja 2020 No na moje oko wygląda jakby liście jej coś suszyło. Słabo się znam na indoorze i lampach ale jakieś skatowane te listki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JOKS69 4 Napisano 21 Maja 2020 @EneDue Bardzo możliwe bo na poczatki wilgotność byla niska i lampy blisko roślinki postaram sie ja odratować @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JOKS69 4 Napisano 26 Maja 2020 Dzień 14 kolejna aktualizacja roślinka dobrze rośnie udało mi się uporać z wilgotnością Pytanie kiedy robić lst? jeszcze 2 pietra liści czy więcej? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
syzyf149 12 Napisano 26 Maja 2020 (edytowane) Siema. Ladnie Ci odbil krzaczek? Przed LST bedziesz musial ja raczej przesadzic, bo z tego co widac to ta doniczka za malutka raczej i korzenie nie beda mialy sie jak rozrastac, a roslinka nie bedzie rosnac. I z tego co czytalem to warto poczekac, az roslinka bedzie miala 3-4 pietra lisci zeby zaczac LST. Edytowane 26 Maja 2020 przez syzyf149 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 29 Maja 2020 (edytowane) @JOKS69 i jak tam roślina? Edytowane 29 Maja 2020 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach