JSoN 22 Napisano 29 Maja 2020 (edytowane) UP Dzien 36 dla S.Q , P.Q i 26 F.B, N.L Warunki: Dzień 25° 60% wilgotności Noc: 23° 70/80% wilgotności 4 Starsze panienki przeszły we wtorek fim i lst dla wszystkich, podlewane sama woda ph 6,0 myślę że za tydzień zrobię fim 2 pozostałym(może i reszcie też zrobię?) a tydzień później przełączę na 12/12. O dziwo jeden sq który stał w miejscu przez większość czasu w końcu ruszyl. Po namysłach jednak postawie na scroga Strasznie się sałacą jest sens wyciąć 2/3 największych wiatraków żeby odsłonić resztę? Na Węgry chyba nigdy nie widziałem żeby ktoś to robił. Z fartem Edytowane 29 Maja 2020 przez JSoN @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 29 Maja 2020 @JSoN ja bym nie wycinał nic, ziemi mogłeś dać całe doniczki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JSoN 22 Napisano 5 Czerwca 2020 (edytowane) UP S.Q I P.Q 43 dni F.B i N,L 33 Edytowane 5 Czerwca 2020 przez JSoN 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 5 Czerwca 2020 @JSoN dużo zieleniny to dobrze @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 9 Czerwca 2020 @Tester czemu nie wycinać liści? Może jest coś czego nie wiem o tym wycinaniu bo ja sama wycinalam w podobnym wieku roślin ? @JSoN fajnie poszły, podobaja mnie się te roślinki ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 9 Czerwca 2020 Godzinę temu, Farmerka napisał: czemu nie wycinać liści? Może jest coś czego nie wiem o tym wycinaniu bo ja sama wycinalam w podobnym wieku roślin @Farmerka rośliny potrafią zamulić po usunięciu liści, można usunąć ale nie za dużo i trzeba indywidualnie ocenić roślinkę, czasem lepiej jest powyginać liście aby poodsłaniać poszczególne części roślinki 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JSoN 22 Napisano 10 Czerwca 2020 @Farmerka @Tester F.b przy prawie każdym lst miał urywanego liscia(przypadkiem oczywiscie) obecnie ma chyba najwięcej szczytów i najlepiej wygląda @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 10 Czerwca 2020 (edytowane) @JSoN Ja też zawsze zrywalam liście, ale to co @Tester pisze to ma sens więc pewnie teraz za każdym razem jednak będę się zastanawiać czy zostawić czy zerwać ? mogłam nie pytać haha Edytowane 10 Czerwca 2020 przez Farmerka @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 10 Czerwca 2020 @Farmerka a ja sobie czytałem o kontrowersyjnej defoliacji i regularnie obcinam liście. Zobaczymy co wyjdzie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 10 Czerwca 2020 Przy automatach odradzam. Słabo mi zniosły. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 10 Czerwca 2020 @Bimbrownik poczytałam o tym trochę. Sama nie wiem. Ogólnie ja zawsze tne liście jak juz widzę że topy się formują, ale nie myślałam że to może dam większy plon. Kilka razy też widziałam u znajomych, że roślina stanęła na wegu jak uwalili liści, ale może to było czym innym spowodowane. Ogólnie ja mam problem jak roślina ma za dużo liści i mnie kusi żeby je urwać. Zapytałam koleżanki z którą robię sadzonki, żeby jednej dużej uwalic tych liści, ale się nie zgodziła, więc będę musiała specjalną sadzonke do tego ogarnąć ??♀️ @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 10 Czerwca 2020 @Farmerka Na wegu raczej tego unikam, ucinam najwyżej te co naprawdę mi przeszkadzają bo faktycznie tych liści potrzebują. Później z czasem obciąłem więcej żeby poodslaniac szczyty, a teraz obcinam tak żeby nie mieć tylko szczytów i popkornu tylko chciałby mieć tłuste pały. Zobaczymy co wyjdzie, trzeba się uczyć @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JSoN 22 Napisano 10 Czerwca 2020 @Bimbrownik no tylko z tą defoliacja jest problem bo tak naprawdę nie ma żadnego potwierdzenia ani zaprzeczenia. Jednak widziałem parę fr I chyba coś w tym jest. Jednak trzeba wiedzieć co obcinać i kiedy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 10 Czerwca 2020 @JSoN dlatego nie polecam tego jako pewnik tylko sobie próbuje i nie jakoś drastycznie. Okaże się myślę za ok 2tyg, do tego czasu powinny nabrać masy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 10 Czerwca 2020 @JSoN nieźle się sałacą, zaraz będziesz miał dżunglę ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JSoN 22 Napisano 17 Czerwca 2020 UP Dziś 7 dzień od przelaczenia. Przed chwilą skończyłem je naginać pod siatka ciężka sprawa z nadalsza roslinka robię na czuja.W między czasie doszedl calmag. Filtr węglowy wsadziłem już na wzroście bo dawało po nosie. I zauważyłem że po dodaniu filtra sporo zmniejszył się przepływ powietrza i tu pytanie spadło tylko ciśnienie(nie wiem jak to nazwać chodzi o sile z jaką powietrze jest wydmuchiwane a faktyczną przepustowość została bez zmian?) No i nadal problemy z wilgotnością 70/80% ciężko będzie ja zbić bo miejsce w którym się znajduje ma tyle. Czy jeżeli zapewnie odpowiednio dużą ilość wentylatorów mieszających jest szansa aby nie bo plesni? A i jedna z s.q poszła na makumbe chyba wybrałem ta najbardziej zamluajaca @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 17 Czerwca 2020 @JSoN musisz zbić wilgotność na kwitnieniu, czasem złe rzeczy się dzieją z roślina przez to. Ja też mam problem z wilgotnoscia, przez co krzaki zaczęły się wykręcac. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 17 Czerwca 2020 @JSoN jak filtr dałeś to normalne że przepływ powietrza się zmniejszył jak masz filtr odpowiedni i wentylator to się nie obawiaj @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 19 Czerwca 2020 @JSoN Wiekszy ruch powietrza powinien zbic wilgotnosc, tak ze zamontowanie dodatkowego wentylatora mieszajacego moglo by pomoc.Wilgotnosc masz za wysokosc, musisz cos z tym zrobic. np. lekko podnies temp. w boxie.A jesli chodzi o wentylacje, to jesli odpowiednio dobrales wentylator do filtra to nie masz czym sie przejmowac. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JSoN 22 Napisano 19 Czerwca 2020 @CheMsKuN Poczekam jeszcze z tydzien/ dwa i zrobię im fryzjera to powinno pomóc + przykrycie doniczek żeby tak nie parowały a jeżeli będzie nadal za dużo to założę żarówki UV żeby właśnie podnieść temperaturę. Nie jestem przekonany do tych osuszaczy wydaje mi się że trzeba sporo sypnąć żeby jakkolwiek działał. @Farmerka a ty jak sobie radzisz ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach