Tester 1,405 Napisano 26 Lutego 2019 (edytowane) Gdy kończy się sezon outdoor, większość rolników którzy dotrwali ze swoimi roślinkami przechodzi do żniw. I tu często pojawia się problem, gdzie suszyć zebrane topy? Nie każdy ma przecież możliwość zabrania do swojego pokoju kwiatów, głównie ze względu na intensywny zapach. Pod koniec sezonu pogoda się zaczyna psuć, dni są zimne, wilgotne, z opadami deszczu, co nie sprzyja suszeniu. Ludzie wtedy chwytają się różnych pomysłów np. budują gdzieś w lasach prowizoryczne pomieszczenia, rozmieszczają siatki na które kładą swoje topy, do środka wkładają butle z gazem podłączoną z promiennikiem gazowym, w celu podniesienia temperatury, czasem taki patent się sprawdzi jeśli jest dobrze wykonany a czasem nie, gdy jest wykonany niechlujnie, inną metodą jest wsadzenie kwiatów do papierowej torby i wystawienie na słońce, jeśli słońce w ogóle się pojawi, topy tak powinny szybko się wysuszyć, choć nie jest to metoda zalecana gdyż szybkie suszenie nie jest wskazane, ale lepiej coś wysuszyć niż nie mieć nic. A wy macie jakieś swoje patenty na suszenie w warunkach outdoor jeśli tak to napisz jakie. Edytowane 26 Lutego 2019 przez Tester @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kometa 6 Napisano 8 Sierpnia 2019 ja rozkładam topy na siatce z małymi oczkami i przykrywam papierowymi ręcznikami, oczywiście mocuje je tak aby wiatr ich nie zwiał i jest ok @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 427 Napisano 8 Sierpnia 2019 ja w namiocie suszyłem i udało się @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Podróżnik 15 Napisano 8 Sierpnia 2019 a jak to zrobiłeś ?@Andi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 427 Napisano 8 Sierpnia 2019 normalnie porozwieszałem rośliny w dużym namiocie na sznurkach i się wysuszyły @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Podróżnik 15 Napisano 8 Sierpnia 2019 a kiedy suszyłeś w jakim miesiącu? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 427 Napisano 8 Sierpnia 2019 pod koniec września @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Podróżnik 15 Napisano 8 Sierpnia 2019 ciekawe czy w październiku to by zdało egzamin, takie suszenie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 427 Napisano 8 Sierpnia 2019 trzeba by było jakiś piecyk gazowy wstawiać i możliwe że by się udało @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Podróżnik 15 Napisano 8 Sierpnia 2019 mam czas to jeszcze coś przemyśle z tym namiotem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 427 Napisano 8 Sierpnia 2019 @Podróżnik dokładnie dużo o tą wilgoć się rozchodzi, bo wtedy topy pleśnieją @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DziadekdoOrzechów 0 Napisano 2 Sierpnia 2020 @Andi Trochę odkopuje temat, zbliża się powoli czas żniw i jak w temacie jest problem z suszeniem. Też wpadłem na pomysł z namiotem, ale jak pytałem znajomych to stwerdzili że może być zbyt duża wilgotność, zbiory planuje na koniec sierpnia, początek września, może to przejść? Myślę że przeczekam w tym namiocie aż minie ten najmocniejszy zapach, a potem wrzucę na strych + jakiś filtr węglowy czy pochłaniacze wilgoci i likwidatory zapachu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 427 Napisano 2 Sierpnia 2020 @DziadekdoOrzechów we wrześniu jeszcze dobra pogoda jest i jest szansa na wysuszenie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dandus 0 Napisano 14 Lutego 2022 hej, myślicie że dałoby się wysuszyć krzaczki w namiocie na dworze w lipcu? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,405 Napisano 14 Lutego 2022 @dandus w lipcu tak, tylko przewiew zrobić @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MistykTHC 0 Napisano 1 Lipca 2022 @Tester podbijam pytanie, mianowicie czy jeśli bym wywiesił na drzewie i przywiązał gałązki sznurkami w połowie lipca to normalnie wyschną? Jeśli tak to ile czasu suszyć @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,405 Napisano 1 Lipca 2022 @MistykTHC powinny wyschnąć, suszyć aż się wysuszą, zależy od warunków wielkości topów @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 1 Lipca 2022 (edytowane) lepiej chronić materiał przed światłem, ja bym dodatkowo w gazetę owinął Edytowane 1 Lipca 2022 przez bingobum @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MistykTHC 0 Napisano 1 Lipca 2022 @bingobum czyli co po kosie owijam gazetą i na drzewo do lasu? Czy jakiś patent na suszenie w kartonie albo czymś podobnym namiot raczej odpada @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 1 Lipca 2022 (edytowane) @MistykTHC wentylowany karton też jest sprawdzoną opcją, z tym że to już wymaga od ciebie trymu na mokro zasadniczo każda metoda jest dobra, pod warunkiem, że gwarantuje odpowiedni przepływ powietrza (zabezpiecza przed pleśnią), chroni przed światłem (zabezpiecza przed utratą THC) i pozwala na możliwie wolne suszenie (pozbycie się chlorofilu) Edytowane 1 Lipca 2022 przez bingobum @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach