cory_lahey 0 Napisano 19 Kwietnia 2020 Cześć ! Mam takie pytanie , otóż zauważyłem u mojego automata ,że na noc jego liście opadają a za dnia z powrotem wyciągają się ku górze. Ostatnio kupiłem lampę led specjalną do uprawy roślin (20w) aby doświetlać roślinkę też w nocy bo na słońcu mogę ją trzymać max9/10 h dziennie przy dobrej pogodzie. Jednak mimo naświetlenia listki są dalej opadnięte i teraz zastanawiam się czy roślina nie reaguje bo lampa nie działa tak jak powinna czy jakies inne czynniki tutaj grają rolę @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 936 Napisano 19 Kwietnia 2020 @cory_lahey to normalne, że liście opadają jak jest ciemno, a tą twoją lampę nie reagują po zgaduję, że to jakiś shit i światła daje za mało @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cory_lahey 0 Napisano 19 Kwietnia 2020 @doominik no właśnie tego się obawiałem ;/ Czyli przy dobrej lampie nie powinno się tak dziać ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 936 Napisano 20 Kwietnia 2020 @cory_lahey Automaty możesz naświetlać nawet 24h i jak światło jest odpowiednio intensywne, to liście nie opadają. Twoja lampa świeci za słabo i roślina rozpoznaje to jako noc. Dzień ma już ponad 14h więc jak możesz ustawić roślinkę tak, żeby cały czas było w słońcu, to żadna lampa nie będzie jej potrzebna 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,460 Napisano 20 Kwietnia 2020 @cory_lahey w fazie nocnej roślinom opadają liście i to normalne, jeśli przy włączonej lampie są opadnięte, to znaczy że coś nie tak jest, albo za sucho mają, albo za mokro, lampa zła 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach