Tentyp333 2 Napisano 18 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam, jestem początkującym farmerem pomidorków.✌️W związku z niezadowoleniem jakości pomidorów na rynku, chciałem wychodowac własne. Do moich potrzeb zacząłem budować własnego growbox-a.Wymiary 70x50x100 cm.Żarówka - HPS phytolite dual 250w.Odbłyśnik - xtrasun aluminiowy 47x47x11.5shZasilacz - ETI 250WSiatka elastyczna 60x60Wiatrczki będę montował w własnym zakresie. Moje pytanie brzmi co będę jeszcze potrzebował i ile krzaczków pomidorków bym zmieścił żeby się nie gniotły ? Lepiej mi ją postawić pionowo (1m w górę) czy poziomo (70cm w górę)? Zaznaczam że krzaczki trzymał bym na 75-80 cm jeśli stała by pionowo, a jeśli poziomo to czy robić je na kulkę Uszczelki, silikonowanie zostawiam na koniec, jeszcze obicie robie. Narazie sama skrzynia. Każdy postęp postaram się dokumentować ✌️ Edytowane 18 Kwietnia 2020 przez Tentyp333 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wentyl 218 Napisano 18 Kwietnia 2020 @Tentyp333 1m w górę. Sam hps będzie zajmował ze 30cm , doniczka ze 20, zostanie Ci 20 na roślinę jak w poziomie zrobisz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 18 Kwietnia 2020 1m wysokosci to i tak bardzo malo, poza tym przy hps 250 W bedziesz mial tam piekarnik. Dalbym tam hps 150W. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tentyp333 2 Napisano 18 Kwietnia 2020 Kupiłem nasiona roślin które wyskakują na max 80 cm w górę, stąd moje pytanie jakie położenie skrzyni było by dobre dla jak największej ilości roślin, żeby im nie było ciasno. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 18 Kwietnia 2020 @Tentyp333 w tym przypadku poziomo chyba było by wydajniej, bo wtedy masz szerokość 50cm wysokość 70cm i długość 100cm dobrze mówię ? tylko jedna żarówka mogła by słabo doświetlać i dwie by się przydało do równomiernego naświetlania @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tentyp333 2 Napisano 18 Kwietnia 2020 Tak, zgadza się. Odbłyśnik mógł bym ewentualnie bardziej rozszerzyć. Całość będzie wyłożona folia/koc termiczny z apteczki 1 pomocy. Planuję robić uprawę LST. Boje się dać 2 żarówkę ze względu na to że może być wysoka temperatura co wiązało by się z wstawieniem większych wentylatorów które powodowały by większy hałas. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 18 Kwietnia 2020 Ja bym osobiście dał w pionie, tzn 1m w górę i tam 2 krzaczki na spokojnie.,nawilżacz jeszcze jakiś na 3-4l + mieszający i dobry lst i miejsce zapełnione. Nawiasem mówiąc to gdzie będziesz go trzymał? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tentyp333 2 Napisano 18 Kwietnia 2020 Myślałem na balkonie ale przez wzgląd na barierkę 1.10 m. nie mogę zrobić większego boxa. Jeśli udało by mi się go zmieścić do domu to mógł bym go tylko i wyłącznie w górę podciągnąć o ok. 50-60cm. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 18 Kwietnia 2020 Panie, na balkonie? Z hps? Nie wiem jak u Ciebie ale dziś w słońcu było 40°C, a wiosenne słońce tak nie smaży jak letnie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tentyp333 2 Napisano 18 Kwietnia 2020 Rozumiem że HPS na balkonie nie wypali? W takim razie robię miejsce w domu. Duży smród w pokoju podczas kwitnięcia? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 18 Kwietnia 2020 Nie tyle że hps tylko w ogóle skrzynia w pełnym słońcu lub przy betonowej ścianie z rośliną w środku nie brzmi zbyt dobrze. Jak kwitnie to trochę czuć ale filtr węglowy, ewentualnie dodatkowy środek absorbujący zapach załatwi sprawę 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tentyp333 2 Napisano 18 Kwietnia 2020 (edytowane) Idealna wysokość pod lampy HPS była by? Bo tylko 2 górę mogę go pociągnąć ? Odmiana : PSYCHEDELIC (BSB)Producent: Bulk Seed BankGenotyp: Głównie IndicaPrzeznaczenie: IndoorPlon: maksymalny (550g-650g/m2 Indoor)Czas kwitnienia: 8 - 10 tygodniMiesiąc zbioru Outdoor: Koniec września / początek październikaWysokość: Niskie (do 80cm)THC: THC 24% CBD 1,3%Nasiona marihuany Feminizowane: Tak Edytowane 18 Kwietnia 2020 przez Tentyp333 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tentyp333 2 Napisano 18 Kwietnia 2020 Czy może kupić? Znalazłem taki : https://allegro.pl/oferta/herbgarden-namiot-growbox-do-roslin-60x60x180cm-6916898472?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Mogę prosić o opinię? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 18 Kwietnia 2020 @Tentyp333 namiot jak namiot na 4 roślinki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 18 Kwietnia 2020 @Tentyp333 Ciekawe jak Ci wyjdą te Bulk Shit Bank. Mi na 30 wyszło tylko 60%, po 6 z paczki. Gościowi w sklepie z 30 wyszło 26. Tyle że tanie, u mnie 30€ za 10 sezon/auto. Mam ich trochę na out @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 19 Kwietnia 2020 14 godzin temu, Tentyp333 napisał: Czy może kupić? Znalazłem taki : https://allegro.pl/oferta/herbgarden-namiot-growbox-do-roslin-60x60x180cm-6916898472?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Mogę prosić o opinię? Fajny namiocik na 4 rosliny, 180 cm to juz przyzwoita wysokosc, zapomnij o tej drewnianej skrzyni i kup ten namiot. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tentyp333 2 Napisano 19 Kwietnia 2020 Skrzynie przerabiam na siedlisko namiot kupiony, temat zamknięty. Dziękuje wszystkim za porady !! ? 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach