Tester 1,407 Napisano 26 Lutego 2019 Opadnięte liście marihuany Jeśli twojej roślinie opadły liście w dół, może być kilka przyczyn: - Przelanie, gdy podłoże jest zbyt mokre roślina wtedy reaguje opadnięciem liści - Przesuszenie, za sucha gleba, roślina reaguje oklapniętymi liśćmi - Za mała doniczka, roślina również może reagować opadniętymi liśćmi - Uszkodzenie korzeni np. przez nornice, kreta Kiedy konopi opadną liście spowodowane z przyczyn wyżej wymienionych to należy reagować, dlatego że roślina przestaje rosnąć i odbije się taki stan na wielkości plonów. W przypadku np. zniszczenia bryły korzeniowej przez kreta ciężko jest cokolwiek zrobić, pozostaje jedynie czekać aż korzenie się odbudują, można też zastosować specjalne preparaty stymulujące szybszy rozwój korzeni. Roślina morze nawet umrzeć, kiedy nie będziemy interweniować. Jeśli przyczyną jest zbyt mokre podłoże, to należy je osuszyć, co jest łatwym zadaniem gdy rośliny są w doniczkach, gorzej jeśli jest to na outdoorze i roślina jest posadzona bezpośrednio w glebie, czasem może być to niemożliwe, dlatego należy wybierać spoty z suchą glebą. Natomiast jeśli roślinę przesuszyliśmy to wystarczy ją podlać, najlepiej utrzymywać lekko wilgotną glebę, wtedy roślina będzie miała najlepsze warunki. Na outdoorze staraj się rośliny sadzić bezpośrednio w glebie, nie ma sensu bawić się w doniczki, chyba że masz mokrą miejscówkę, ale musisz pamiętać że w donicach roślinki przy mocnym słońcu trzeba praktycznie codziennie podlewać, bo inaczej mogą opadać liście z braku wody, dlatego jak już sadzić w donicach to muszą być one duże. Rolnicy też często popełniają błędy w podlewaniu, niektórzy leją za dużo wody najczęściej gdy uprawa jest pod lampami, z kolei inni przesuszają swoje rośliny, szczególnie jest to częste zjawisko na outdoorze, rośliny sadzone w donicach czy wiadrach potrafią szybko wyschnąć. Do tego błędem jest stosowanie małej doniczki na pełno sezonowe rośliny. Wszystko to powoduje opadnięte liście marihuany i należy się tego wystrzegać. Oklapnięte liście marihuany można dostrzec w nocy dlatego, że w nocy często opadają liście konopiom, jest to normalne zjawisko, pod warunkiem że w ciągu dnia wracają i nie są oklapnięte. 1 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 5 Czerwca 2019 @Tester dzięki temu poradnikowi zdiagnozowałem swoje problemy, dzięki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filozof 38 Napisano 13 Lipca 2019 ja też się dowiedziałem że za dużo wody lałem i korzenie gniły, przestałem i odżyły @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 13 Lipca 2019 ja sadziłem w wiadrach na outdoorze i za rzadko podlewałem, w upały trzeba nawet co dziennie podlewać jeśli sadzimy w donicach @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cedzik 23 Napisano 17 Lipca 2019 @Kibic tak na outdoorze w dużych 70L donicach z dodanym hydrożelem po jednym dniu upałów trzeba było podlewać, strasznie szybko coś wysusza glebę w doniczce to naturalne słońce @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gumiś 15 Napisano 17 Lipca 2019 @Cedzik na outdoorze tak jest, szybko ziemia traci wilgoć jak są upały @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gram 27 Napisano 12 Czerwca 2021 @Tester po podlaniu kiedy wracają do normy ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 12 Czerwca 2021 @Gram od dwóch do trzech dni. Zależy jak bardzo i jak dlugo miały susze. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aspire1 7 Napisano 12 Września 2021 Warto dodać, że gdy jest roślinie zimno, to również liście będą opadnięte. I co najważniejsze ten przypadek nie eliminowany jakiś czas, to łatwa droga do "zhermienia"!! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 7 Sierpnia 2022 Przydatny poradnik, dobrze o tym wiedzieć. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach