Skocz do zawartości
KrzaQn

Automaty doniczka 11l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam dwa automaty, mają 17 dni są w doniczce 11l i mam problem ze wychodzą korzenie, nie dawałem żadnego ukorzeniacza, dodam że małe odrazu trafiły do docelowej doniczki, mam jeszcze jeden problem mianowicie posiadam ziemię bio Bizz light mix z perlitem, czy to jest normalne że cała woda po podlaniu wylatuje z doniczki, znaczy że przelewa mi już od 700ml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze podlanie 60 ml jak dałem do ziemi, później po 3 dniach 200 ml, następnie po trzech dniach 500, po następnych trzech dniach 700, a teraz dałem litr po trzech dniach, i widzę że odkąd leje 700 ml to cała woda mi wylatuje w ciągu minuty

Tu jest jedna

IMG_20250627_193942.jpg

IMG_20250627_194014.jpg

IMG_20250627_194021.jpg

A tu druga

IMG_20250627_194110.jpg

IMG_20250627_194048.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzam czy jest sucho i dopiero podlewam, przez 16 dni niecałe dwa litry dostały to dużo? 

Ziemia ogólnie jest sucha bo podlewam tylko pod roślinę a świece 20/4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@KrzaQn No to masz odpowiedź na wystające korzenie. Korzenie pną się ku wilgoci. Jak podlewasz tylko od dołu, to korzeń będzie skupiał się na tym aby iść w dół, a nie rozrastać się stopniowo po całej bryle doniczki. Zalej porządnie od góry wokół rośliny(tylko ratalnie, a nie wszystko na raz, daj się wchłonąć, żeby nie wypłynęło bokami wszystko. Staraj się, aby poziom wody nie dochodził do ścianek doniczki)  i będziesz miał spokój na kilka ładnych dni. Ubijaj też sobie ziemie przy krawędziach za każdym razem, aby szczelina się nie robiła.
Chyba że coś źle zrozumiałem, to mnie popraw.

Edytowane przez MiraiiNikki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@KrzaQn trochę dużo tej wody to i wypływa. Nie potrzebuję jeszcze tyle a i doniczka jest średnia. Ewentualnie spróbuj podlewać na raty i nie wiem czym podlewasz. Masz konewke gdzie jest sitko? Wtedy woda tak nie przelatuje jak wodospad jak się leje z butelki albo bez sitka.

Co do korzeni to było logiczne że wyjdą bo najpierw bije w dół aż napotka opór. Ogólnie zdrowy korzeń no i szybko doszedł do dołu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak teraz wyjść z tej sytuacji? Przesadzać w większe? Czy inaczej podlewać?

Doniczka jest 11l  to średnia?

@MiraiiNikki Dzisiaj podlałem litra i wszystko wyleciało wciagu minuty,to lać jeszcze raz wokół krawędzi doniczki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@KrzaQn image.png.aebc3a33df3f5ff22769b239c41463e0.png
Moim zdaniem dochodzi już do przelania, patrząc na te "Fałdy' i chęć zgarbienia się do dołu tych liści. Daj jej narazie spokój na kilka dobrych dni. Podnieś sobie doniczkę i zapamiętaj wagę. Jak roślina wypije, to waga tej doniczki będzie o 50-70% lżejsza.

Edytowane przez MiraiiNikki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi