Skocz do zawartości
Kolober@

Czy wszystko z nimi ok?

Rekomendowane odpowiedzi

@Mechanik ja wiem że tu masz rację i nawet z tym nie dyskutuje i ta uprawą jest prowadzona pod technikę gościa i chyba nie powinienem tego pisać ale który ma kanał na YouTube szkola ziola i naprawdę ma pojęcie i tą jego technika wydaje mi się ciekawa i plony też spoko. A z tym przesadzaniem jest mi lepiej wyczuć małe dolnice wiem że nie przeleję, ja je zawsze podlewam do ranoffu i na początku Wega to wychodzi nawet raz w tygodniu😉😁 a solniczki na wagę biorę do ręki i sprawdzam 💪i jak będziesz mógł to zobacz tego gościa i daj mi znać co myślisz co? A i ja bardziej skupiam się na indyjce a on do swojej techniki uprawiał saitve ale myślę że na mojej też pójdzie 🤔a poza tym muszę czekać aż mi się namiot zwolni a to jeszcze trochę potrwa i te przesadzania i toppingi dadzą mi trochę czasu 😅

Najgorsze że jestem ograniczony czasowo przez te co muszę czekać aż dojdą 😅 może trochę za szybko je wrzuciłem na wate 🤔 ale to pod taką technikę jak ty mówisz i w zasadzie ona też jest prosta w stosowaniu i na pewno efektywna 😉😁💪 ale skoro zacząłem już tak to niech ją z takim założeniem skończę. Ale będą następne uprawy tylko już raczej na jeden namiot na spokojnie a tą technikę też na pewno wypróbuję 👍 I mi tak naprawdę chodziło tylko o stosowanie tylko tych nawozów organicznych od biobizz. Co nie zmienia faktu że dzięki za info bo ja wszystko notuje w głowie i tą wiedzą w przyszłości wykorzystana tak że (mów do mnie mistrzu ja od tego nie odejdę) 😁 😉 jak to śpiewał Rysiu Peja 😅💪👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Kolober@ obejrzałem kilka filmików i już się z nim w kilku rzeczach nie zgadzam i nie dlatego, że robię inaczej, tylko dlatego, że z naukowego punktu widzenia, gada bzdury. I nie potwierdza tego niczym, tylko mówi o czymś co uważa i przechodzi dalej (mówię o filmiku o temperaturach, a jak wyjeżdża o CO2 i mówi, że to zbędne utrudnianie sobie życia, to go wyłączyłem). Ja po obejrzeniu większości kanałów o uprawie oglądam Terpy Highs, bo po prostu trafia do mnie to jak typ opowiada o tym co robi, nie stara się tego tłumaczyć, bo wtedy musiałby wchodzić w naukowy bełkot, a to jest akurat mniej ciekawe. Dobrze znać metodę, która się kryje za działaniem, ale to raczej jest wiedza ogólnodostępna z poradników, książek, suche fakty do przeczytania, taka baza, którą należy sobie wykuć na blachę. Terpy pokazuje wręcz niechlujny, niedbały grow, jest praktykiem i nie tłumaczy "czemu koło jest okrągłe", tylko leci z tematem, buduje praktycznie co filmik miejsce do uprawy od podstaw, pokazuje jak wysiewa, nie mówiąc z czego korzysta, bo ma tysiąc filmików, gdzie coś podłącza, tylko nazwy się różnią, nie musi co chwilę powtarzać, że to sterownik, czy lampa, bo to oczywista oczywistość, podlewa i nie mówi "o, teraz lejemy 450ml wody", tylko robi żarcie, leje do runoffu i zostawia to w cholerę, nie spuszcza się nad tym, przychodzi mu to naturalnie, bo to rośnie jak chwast, praktycznie samo, wystarczy zapewnić niezbędne minimum. Czy też, jak trenuje albo trymuje, wiecznie uspawany zielskiem, tak, że masz wrażenie, że kumpel Ci opowiada co wczoraj popołudniu robił, bez zbędnego ciśnienia. A nie na spinie, jakby był w 1 z 10. Przez to jest swobodniejszy w odbiorze, taki swój. Jest jeszcze taki amerykański białas z rudymi dredami fanatyk coco, ale nie mogę sobie przypomnieć nazwy, ten jest jak ten Twój gość ze szkoła zioła, z tym, że rozbija uprawę na części pierwsze i ma wszystko poparte faktami, statystykami, własnymi uprawami, nie sprawia wrażenia, że z choinki się urwał. Merytorycznie się to wszystko bardziej klei. Strain Show, tak się kanał nazywa. 

Edytowane przez Mechanik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko każdy ma swój odbiór i  może ja go tak odebrałem na początku bo szczerze mówiąc trafiłem na jego filmy i pomogły zrozumieć niektóre rzeczy bo dla nie gość mówi jasno i zwięźle i no nie mogłem wyczuć jak podlewać żeby nie przelewać i jego sposób trafił do mnie od razu i szczerze mówiąc to z mineralnymi też i żebyś ty widział co ja naodpierdalałem przy pierwszej uprawie która prowadziłem 💪🤣🤣🤣🤣 to byś jebnoł na plecy że śmiechu, zrobiłem rosliną taki Oświęcim że po półtora miesiąca wyglądały jak dwu tygodnie sadzonki 🤣🤣🤣💪🤣🤣🤣🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mnie bardziej denerwował taki nijaki imig taki Teletubiś z deską😁😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I zobaczymy pokleke do kupy parę technik i coś chyba z tego wyjdzie a jak nie to będzie nauczka na przyszłość 😉. I z tego co wywnioskowałem to poprostu nie przelać i nie przenawozić a reszta jakoś pójdzie a no i karmić dobrze i jest się👍😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kolober@ piękno tkwi w prostocie, na rowerku też najpierw dodatkowe kółka, albo kij pod siodełkiem i tata pomagał złapać równowagę, tu jest tak samo. Ja już przygotowuje się do coco, za kilka upraw zdobędę wiedzę i miejsce, żeby lecieć w tym 😄 W ogóle, miałem lightmixa od biobizz zwykle, teraz lightmix od plagron no i jestem na nie. Mniej oddycha ta ziemia mi się wydaje, bardziej zbita, na następną uprawę dodam do niej więcej perlitu i włókno kokosowe, chce je częściej podlewać, bo mam wrażenie, że teraz one mogłyby JESZCZE SZYBCIEJ iść. To nie jest tak, że idą wolno, czy jestem jakoś mega niezadowolony, bo ten grow i tak idzie szybciej o jakieś dwa tygodnie niż powinien, ale myślę, że gdyby korzenie miały więcej tlenu i częstsze podlewania nawozami to mógłbym kosę im zrobić już w dziesiątym tygodniu, a tak to będę się bujać z tym do 12-13.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko możliwe a próbowałeś ziemię Terra Professional? Podobno spoko jest i chyba teraz wypróbuję bo tak to też leciałem na biobizz Light Mix. I ja mam chrapkę na Hydro ale to jak już będę na swoim mieszkaniu we Frankfurcie nad Odrą bo teraz to siedzę na jednym pokoju z dwoma szafami i szafy na ubrania szkiełko i tak dalej i huj miejsca mam ale na jednego jest ok. A najlepsze że właścicielka mieszka ze mną w pokoju dalej ale one jara tyle co ja albo i więcej😉🤣 62lata😉😁

@Mechanik kurwa jak zwykle zapomnę zaznaczyć wspomnij🤣 tam wyżej też coś ci napisałem 😉a ja znów myślę że mogłem dawać im więcej nawozów bo szczerze mówiąc to chyba ani razu nie dostały pełnej dawki, no do przedwczoraj bo wtedy dostały pełne Bloomczyli 9ml/6l i Bloom Booster 30ml/6 i do tego 2ml/6l grow 6ml/6l micro i suplementy algi silikat calmag. I tak myślę że mogłem próbować trzymać im maxa a nie cykać się i dawać po dwie trzecie dawki😉 może wyszło też by lepiej. Chociaż ta jedna co tak kwitnie idzie pięknie i jest dużo doprzodu w stosunku do innych ale to pewnie geny tak jak pisałeś.💪 I ta Bonsai to samo ma już tyle szronu że aż wiatraki się kleją 😉😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja często podawać im teraz Bloom i Bloom Booster? Raz na tydzień chyba tak jak napisali nie? Od dzisiaj zaczynam stosować się do rozpiskę no pi razy oko😉😁

Bo ja myślę żeby nawóz i booster podawać raz w tygodniu a tak to dawać im calmagu z wod, jak myślisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Kolober@ nawozy co podlanie teraz ph 6,5 bij, rozpędzaj ją i nawozu więcej niż boostera, booster to głównie melasa, niektóre mają PK w sobie, ale to głównie do zagęszczania trichomów, produkcji żywicy jest. Chyba, że Cię źle zrozumiałem, ale napisałeś 9ml/6 bloom i 30/6 booster. Na przyszłość, podawaj dawki w ml/l wody, nie mnóż, podawaj np. 4ml/l, jest czytelniej

Edytowane przez Mechanik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ale dobrze przeczytałeś Bloom 1,5ml/l a Bloom boostera 5ml/l tak jak napisali na rozpisce🤔 a teraz je podlewałem i pH zrobiłem na 6,9 i dostały tylko calmagu 1ml/l i boostera ale minimalnie 10ml/l bo dwa dni temu dostały wszystko łącznie z nawozami . A dzisiaj zmierzyłem ta jedna nie trenowaną Royal AK i podają że rośnie do 70cm moja ma 68,5 i coś tam dalej chyba jeszcze cyka😉 

IMG_20250628_191344.jpg

IMG_20250628_191153.jpg

I one teraz dopiero ruszyły chyba po tym flushu🤔 jakoś bardziej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mechanik wiesz co nie wiem czy to poprawnie zauważyłem ale one tak konkretnie z tym kwitnieniem to ruszają jak zatrzymają się ze wzrostem tak? Bo tak wychodzi po obserwacji moich pannach😅🤔

Bo tak też jest z tą co bardziej rozkwitła ona już dawno zatrzymała się ze wzrostem i od razu zaczęła puchnąć i teraz to dzieje się z resztą. Chyba dobrze to rozkminiłem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Kolober@ pokazują się preflowery, wtedy zaczyna się wyciągać i pojawiają się kolejne preflowery, ale wyciągać się może skończyć nawet po 2 tygodniach od początku przejścia, może i więcej, nie potwierdzę, bo nie miałem takiego przypadku. Ale w ciągu tygodnia miałem różnicę z jednym plantem 5cm przy 2 tygodniu kwitnienia, teraz kwitnie wolniej od reszty, ale ma tez dłuższe szczyty, więc musi dostać więcej żreć, albo po prostu dłużej kwitnąć. Pewnych rzeczy nie przeskoczysz. Wczoraj podlewane już 6ml/l bloom 2ml/l bloombastic, każda po 2,5l wody wzięła i dzisiaj widzę, że tego im było trzeba, ta bardziej wyciągnięta zaczęła gonić resztę. Szkoda, że jest do tyłu, bo kose zrobiłbym z tydzień wcześniej, ale zobaczymy jeszcze, czas pokaże

Edytowane przez Mechanik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Mechanik no ja ci powiem że ta jedna dość szybko przesyła rosnąć w górę ale u reszty zauważyłem stop jakoś cztery dni temu i od tamtego momentu mają dość szybki przyrost kwiatów i zmieniają się zdania na dzień 👍💪 ta panna jeszcze cztery dni temu miała ledwo wyrobione kwiatostany i w cztery dni zmieniła się w huj i pierwsze preflowery pokazały się u niej jakoś 06.06 czyli 24dni temu

17512548025381021829943562400614.jpg

Edytowane przez Kolober@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę@Mechanik część kumpel, mam takie pytanko dotyczące biotabs, używałeś ich kiedyś? Bo coraz więcej osób jedzie na tych tabsach i chwała je sobię i teraz tak myślę żeby zainwestować w nie. Tylko nie wiem czy jak przykładowo raz użyje nawozów od biobizz które też są bio to będę mógł użyć tych tabletek nie? Bo wiadomo jak bym używał mineralnych to mogła by być lipa jak bym pomieszał. A i pamiętasz Teletubisia z tej strony co ci podawałem? Wczoraj mnie zablokował 🤣🤣🤣🤣 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i podbiłem lampę na 80% i kuźwa 30-31 stopni w namiocie. Chyba będzie trzeba kupić klimę,  wiesz może gdzie można wyrwać po niskiej cenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kolober@ odnośnie biotabsa wal do @Mr.Green, jest obcykany w tej kwestii i moim zdaniem ma świetne efekty, skutecznie unika przenawożeń i wie jak to ciągnąć przez cały grow, że wyglądają zdrowo. 

A co do klimy, ja kupiłem przecenionego z 650 na 350 euro Troteca 3800 S, nie jest zbyt głośny o dziwo, mrozi, że aż miło, ma funkcje wentylacji i osuszania powietrza, więc do grow nadaje się świetnie (chociaż klima sama w sobie osusza już powietrze wystarczająco moim zdaniem), 1500w, a mocy chłodzącej ma bodajże ponad 3k, jak ustawiam go na 20 stopni na najniższych obrotach to bierze jakieś 10kwh prądu dziennie przy 36 stopniach i zbija do 26 na lajcie, czy to dużo, musisz sam ocenić. Mam czujnik ustawiony do 26, żeby zbijał (kupiłem osobno kostkę do regulacji), więc nie wiem czy pójdzie niżej, myślę, że tak, ale uprawiam na strychu, więc tam mam bezpośrednio słabo zaizolowany dach i mimo wszystko wygrywa z pogodą, więc mogę śmiało polecić. Trotec ma dużo klimatyzatorów w ofercie i moim zdaniem jest budżetowy, także warto się zainteresować. Ale najlepiej to znaleźć dobrze zaizolowane miejsce do uprawy, albo poprostu nie robić tego w okresie letnim, bo jak mocno przygrzeje to się możesz zdziwić 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Kolober@ ja od zawsze jade na biobizzie i wrzucam też kwiatkom po tabletce z biotabsa lub po 2. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lady in Green czyli powinno być ok nie? Bo już od paru dni myślę o tych tabsach bo dużo ludzi je chwali bo raz że dość trudno przenawozić to efekty też są świetne. A no i chyba są to najprostsze w użyciu nawozy jakie widziałem😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Kolober@ mówisz o całym zestawie czy tylko o tabletkach? Całego zestawu nigdy nie używałam, tylko tabletki. I same tabletki potrafią wejść roślince za mocno no ale to nic poważnego się nie dzieje. 

Ja zazwyczaj daje pierwszą przy przesadzaniu do docelowych donic. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi