Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Proszę o pomoc w identyfikacja łobuza który bezkarnie zjada moje roślinki. Cytując klasyka: co robić? Jak sie bronić?

A może istnieje inny problem o którym nie wiem?

20250608_101931.jpg

20250608_101950.jpg

20250608_101832.jpg

20250608_101906.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Papkin1977 na pewno są tam ślady po ślimakach bo widać śluz, @moonka obkleił swoje doniczki taśmą miedzianą i ślimaki podobno trzymają się od niej z daleka. To coś pod liściem to mszyca czy coś innego? Na to chyba jakiś oprysk by się przydał, nie pamiętam niestety nazw specyfików bo nigdy nie musiałam z takich rzeczy korzystać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Slimaki zjadaja Ci liscie co widac po sluzie. Te male dzurki to najprawdopodomniej jakies larwy. Na slimaki tasma miedziana w kolo doniczki jako zapora prawie nie do przejscia (mocniejsze sztuki przechodza ale jest to zadkoscia) a na robale oprysk. Ja stosuje jakies  bio w zaleznosci jakiego robala wypatrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, moonka napisał:

Slimaki zjadaja Ci liscie co widac po sluzie. Te male dzurki to najprawdopodomniej jakies larwy. Na slimaki tasma miedziana w kolo doniczki jako zapora prawie nie do przejscia (mocniejsze sztuki przechodza ale jest to zadkoscia) a na robale oprysk. Ja stosuje jakies  bio w zaleznosci jakiego robala wypatrze

Czy mogę taśma miedzianą okleić sam pień rośliny, bo roślinki są w dużych skrzyniach drewnianych na powietrzu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Napisano (edytowane)

@Papkin1977 srednio to widze. Daj w kolo niego jakas rurke (np pvc przeciete po dlugosci aby nalozyc na  "pien")wiekszej srednicy i na nia naklej tasme. Najlepiej 2 paski jeden pod drugim w odleglosci ok 10mm od siebie

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi