Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam. Zaczynam zabawę z hydro i mam  pytania . Mam autopot doniczke 30l z keramzytem i nawozy advanced nutrients  do hydro. Mam nasiono  Ghost Train Haze z pellezin które  kwitnie ok 65 dni.  Mam mini szklarnię i krążki torfowe i po ok tygodniu przesadzę ja do głównej doniczki. Moje pytanie dotyczy ile dziennie litrów nawozów i czy trzeba podlewać codziennie czy jak często na początku i później. Przez ok 2 tygodnie będę od góry a później jak korzenie podrosną to przez zbiornik.  Jeszcze drugie pytanie odnośnie czy też samą wodą podlewać czy tylko odżywki. Po po 2 tygodniach jak otworzę zbiornik to też trzeba podlewać samą wodą. Dzięki 

Edytowane przez tygrys77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, Cholender napisał:

Autopot to nie hydroponika

A co to jest i gdzie szukać informacji?

Przecież są sprzedawane w sklepach jako hydro. 

Edytowane przez tygrys77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ok. Możecie napisać ile tych nawozów I jak często. I wodę czy też jak często i ile. Dzięki  mam już nasiono włożone 

Edytowane przez tygrys77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tygrys77 Przez pierwsze dwa tygodnie, zanim korzenie dotrą do dna doniczki i system zacznie działać samodzielnie, podlewaj roślinę ręcznie od góry co 2–3 dni, używając ok. 0,5–1 litra wody z nawozami. Na tym etapie zalecam podawać połowę dawki nawozów Advanced Nutrients (AN) według tabeli producenta, bo młode rośliny są wrażliwe. EC w pierwszym tygodniu powinno być na poziomie 0.6–0.8, później możesz je stopniowo zwiększać. Po dwóch tygodniach, gdy przejdziesz na zasilanie z dolnego zbiornika, używaj już pełnej dawki nawozów. W fazie wzrostu możesz podawać odżywki przy każdym podlewaniu, ale warto raz na 7–10 dni zrobić płukanie czystą wodą (najlepiej z dodatkiem enzymów, np. SensiZym), żeby uniknąć zasolenia podłoża. Kiedy już korzystasz ze zbiornika AutoPot, nie mieszaj na zmianę czystej wody i nawozów w tym samym zbiorniku – lepiej raz na jakiś czas opróżnić go i na 1 dzień podać czystą wodę, a potem wrócić do mieszanki nawozowej. Nie podlewaj jednocześnie z góry i z dołu – system AutoPot działa najlepiej, gdy wszystko idzie tylko przez zbiornik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.  mam pytanie czy to normalne że jak wyłączone światło to liście opadają. I zobaczyć czy wszystko ok na razie. Dzięki 

20250609_011154.jpg

20250609_012359.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.06.2025 o 01:25, tygrys77 napisał:

mam pytanie czy to normalne że jak wyłączone światło to liście opadają

tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi