Skocz do zawartości
batory92

Chyba potrzebuje pary wskazówek.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć wszystkim . Ostatnio posadziłem parę roślinek i martwię się o ich formę:D mianowicie mają Około  3 tyg i  dziwnie rosną ,wyciągały się strasznie i są jakieś malutkie . Oświetlenie to spider farmer fs1000 . Lampe mam od około 1,5tyg , wcześniej były pod jakaś nieznanej mi marki lampa ledowa  Dodam parę zdj , proszę o rady .

17474196332587977545489522950865.jpg

17474197470924329252310174622954.jpg

17474197667676435640536517786078.jpg

Edytowane przez batory92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ogólnie nic złego się im nie dzieję. Daj zdjęcie bez lampy z boxa. Żeby lepiej ocenić ich kolor, to wtedy spróbujemy zdiagnozować twoje obawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie posiadam boxa 😄 i to może być problem 😄 dodam zdj jak najszybciej.  Niestety aktualnie nie mam miejsca na boxa i będą dojrzewać na balkonie w 50 l donicach xD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@batory92 aha ok xD no widzisz.. są szczegóły o których nie wspomniałeś na początku xD 

A stoją w domu czy też to różnie bywa? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz stoją w domu pod lampa 18/6  . Chciałbym je wynieść za jakieś 3 tyg  I przesadzić do finalnych donic .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@batory92 Jedynie jak mozesz im pomóc a nie masz growboxa to, jeżeli masz białe ściany w domu, postaw wszystkie rośliny w koncie i tam daj lampę, dwie ściany przy których postawisz rośliny będą odbijać światło. Dużo lepszy sposób niż stawianie przy czymś czarnym co masz na zdjęciu 👌

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ,  dzięki . Dodam zdj lisci może będziecie wiedzieć o co chodzi , jedne są pokrzywione 😄 a na drugim jest przebarwienie .  Następna sprawa jest trening kiedy go zacząć skoro roślinki są tak mocno wyciągnięte? 

17474640127944268630606867220006.jpg

17474640440946296916176451253617.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@batory92 jakie warunki panują w pomieszczeniu? Bo ogólnie to wszystkie parametry maja jakiś wpływ na roślinę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 stopnie  55 % wilgotności  aktualnie , wraz z pora dnia się zmieniają, drzwi balkonowe zazwyczaj otwarte . Postaram się  kupic boxa ale to już na następny sezon bo poluje na spider farmera cały set  ,a jest on nietani .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@batory92 sam kupiłem teraz spidera namiot. Serenie jest niezbędny. Można kupować pokolei. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiem wiem , chciałbym full opcje , a wiele innych wydatków , oprócz tego nie mam miejsca 😐 muszę kupić dom. Zastanawiam się jak by to wyglądało w piwnicy , duża wilgotności lecz niska temperatura , z drugiej strony są te dmuchawy ze spidera .  Otwarta sprawa . Wracając do tematu . Kiedy mogę trenować te roślinki przy takim wyciągnięciu?  W pierwszym tyg czerwca lecą już na balkon . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@batory92 Ja bym na twoim miejscu zadbał o warunki bo nie będzie co trenować ( kup boxa albo sam zrób z płyty i oklej go folią ewentualnie pomaluj na biało) na tą lampe to jakies 60*60/180/200 cm  będziesz miał o niebo lepszą kontrolę nad warunkami a bez tego nie ma mowy o jakimkolwiek sukcesie🤷🤷☘️💚 buch z tobą 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie moge się zgodzić:D  w zeszłym roku udało się dociągnąć 3/3 rośliny do końca  , zbiory z automatów nie były zachwycające lecz to automaty 😄 box będzie w przyszłości tak jak pisałem:)  dzięki za  pomoc ... 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładne:) 

A jak już jesteśmy przy tych zdj , to czy możesz powiedzieć mi które z donic najlepiej się sprawdziły. Jak kiedyś sądziłem  outdoora  chyba ak47 jakieś 12 lat temu to wyroslo mi drzewo xD  więc chodziło mi przede wszystkim o rozmiar roslin . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Dr.Grün to taka odmiana. Plus szczęście żółtodzioba ;)

@batory92 dobór odmiany ma znaczenie. Są nisko pienne i nie nisko pienne.. a AK-cokolwiek to zazwyczaj gen Sativa i rośnie jak bambus. Więc ma znaczenie jaką odmianę chcesz posadzić. Do tego jak ma mało światła to się wyciąga i potem wygląda jak trzcina. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi