Skocz do zawartości
JaboomBomm

Girl Scout Cookies Auto

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

Zawsze można sobie zadać trochę trudu i zmierzyc ec i ph ziemii, ale pomijając problem nawozów w takim medium. Ja tu widzę inny problem. Z tej ziemi po mocniejszym podlaniu zrobi się błoto, a po lekkim przesuszeniu zbije się w kamien... MJ potrzebuje lekkiej przepuszczalnej ziemi, a ta na taką bie wygląda. Nie chce tez zlowrozyc, ale nie zdziwi mnie jak wyjdą z niej za kilka dni robale, bo często tak bywa z tymi marketowkami 🤷‍♂️ Nie mówię zebys to teraz wyjebał I zaczął od nowa bo jest tez duza szansa ze bedzie roslo ok bez problemow, ale masz jakis tam poglad na kolejne uprawy co można zrobić lepiej. 🙃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko w opisie tej ziemi nie ma podanego npk 

Ja mam biobizza light otwartego 2 lata ,niby zapieczętowanego i jak 2 tygodnie temu wrzuciłem 1 cm kiełek sjiskaberry punch fv to nic nie wyszło więc chyba Cannes bd kupował plus ofc tylko spotowa ziemia była przekopana z końskim obornikiem na jesien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 15

Temperatura 27 wilgotność 50%

Wrzuciłem do boxa ręcznik, co jakiś czas spryskuje ale ciężko. 10 tuż tuż 😀

29 wlałem 400ml, tak jak mi tutaj jeden kolega podpowiedział, dziś jak wsadziłem palucha to ziemia jeszcze lekko wilgotna, więc podleje dopiero jutro. 

Wszystko wygląda git, tylko martwi mnie ta widoczność „żyłek” czy to świadczy o jakimś niedoborze?

EE9C8576-48A7-4ACC-8429-C51084314C72.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

To takie światło czy ona taka trochę jasna jakby?, jak ziemia od wierzchu jest sucha tak 2 centki głębokość to podlewaj, jest już na tyle duża że możesz jej nawet nalać więcej tak żeby zamoczyć więcej ziemi w doniczce, i wyczuj ile mniej więcej waży po takim podlaniu albo nawet zważ ją i poczekaj później aż waga spadnie do trochę mniej niż połowę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 22

Temperatura 27 Wilgotność 50% 

03.05 dostała 500ml 0,5ml biogrow 0.1 calmagu

Zauwazylem ze delikatnie popalilo koncowki lisci wiec 07.05 dostala 600ml samej wody.

Kawalkiem sznurka delikatnie polozylem glowny szczyt o kant doniczki, co by duze liscie swiatla nie zaslanialy dolnym szczytom

Co do swiatla na zdjeciu - Roslina jest normalnie oswietlona, cos sie cien dziwnie ulozyl xd

Jak zawsze zdaje sie na wasze porady, bo z racji ze jest to moja pierwsza uprawa, jestem totalnie nie kumaty. Pozdro :))

2664E928-0411-483C-9A5C-E6AD7DB48249.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@JaboomBomm wygląda jakby chciała więcej azotu. Dolne liście już powoli zaczyna wysysać. 

Nawet bym się pokusił o stwierdzenie że mogłaby wypić więcej wody. Nie masz takiego odczucia? 

Tam już alien wyłazi to możesz podkręcić karmienie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr.Green Ile myślisz lać wody przy następnym podlaniu i po czym to stwierdzasz zebym na przyszlosc wiedzial 😅

Co do azotu to nie jestem pewien, przy poprzednim podlaniu jak dalem biogrow, to rozjasnilo koncowki nowych lisci… Ale jesli mowisz zeby zarzucic, to przy podlaniu dorzuce 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@JaboomBomm ostatnie zdjęcie jest przed podlaniem? Czy zaraz po podlaniu? 

0.5 ml biogrowa raczej nie pali rośliny :classic_rolleyes:

A co zrobisz jak zaraz wystrzeli i zabraknie jedzenia? Gdy dostarczanie papu w oeganice zajmuje kilka dni a większe braki to ciężko nadgonic. 

Końcówki to prędzej od nawozów mineralnych które były w ziemi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś porady co do tego ile czego zarzucić przy następnym podlaniu patrząc na stan obecny? Dzisiaj jak wsadziłem palucha to czuć że sporo wychlała przez jeden dzień, doniczka lekka a ziemia ledwo wilgotna xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi