MartynaDonDiablo 24 Napisano 18 Kwietnia (edytowane) @moonka @Lady in Green tak zostanie dzięki śliczne za sugestie (obecnie 30-35) 😘czy przejście z 20/24 na 18/24 na tym etapie było by ok? pozdr 😀 Edytowane 18 Kwietnia przez MartynaDonDiablo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady in Green 2959 Napisano 18 Kwietnia @MartynaDonDiablo będzie ok, jeśli chcesz możesz zmienić światło na 18h dnia i 6h nocy. Ja bym tego nie robiła, swoim tez zawsze świece 20/4 albo nawet 24/0. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MartynaDonDiablo 24 Napisano 18 Kwietnia @Lady in Green a po jakim czasie przeskakujesz na 18/24? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 18 Kwietnia @MartynaDonDiablo nie ma sensu swiecic im wiecej niz 18h bo nie przyjma wiecej swiatla niz potrzebuja. Tym bardziej, ze masz zapedy do pospiechu i swiecisz im mocno od samego startu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady in Green 2959 Napisano 18 Kwietnia @MartynaDonDiablo masz sezony czy automaty? Ja nie przeskakuje na 18/6 nigdy, sezonom zmieniam na 12/12 jak chce by zaczęły kwitnąć. Ale @moonka lepiej się zna więc lepiej słuchaj jego. 😅👍 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MartynaDonDiablo 24 Napisano 18 Kwietnia @Lady in Green @moonka Tak bardziej się boję, by nie zabrakło. Pierwsze dwa dni w namiocie były na setce 🙈, ale doczytałam, że trzeba ok 25. Coś tam konsultowałam na necie, na forum plus YouTube. Dużo cennych rad, artykułów ale mam mentlik w głowie. Jakie są oznaki, by podkręcić światło ? Ziarna kupiłam na rqs feminizowane @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 18 Kwietnia @MartynaDonDiablo ilosc swiatla dostosowujesz do wielkosci rosliny i wraz z jej wzrostem zwiekszasz stopniowo moc. Mozna uznac, ze weg do max 50% i odkrecamy wiecej na flo. Oczywiscie jesli lampa jest odpowiednio dobrana pod wymiar boxa. Do tego dochodzi jeszcze zabawa wysokoscia lampy. Mozna dac nizej zamiast wiecej mocy ale... musimy pamietac o pokryciu swiatlem calej powierzchni uprawnej @Lady in Green ale, ze na czym ja sie niby znam lepiej?😅 jak ja zaczynalem indoor to Ty sciagalas po kg z metra wiec kto tu wie wiecej🙃 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady in Green 2959 Napisano 18 Kwietnia @moonka nie przesadzaj. Max było 700 naraz. 😜 O lampach itp na pewno wiesz więcej. Ja kupiłam taką jak polecali inni i moja wiedza tu w tym temacie się kończy. 😅 @MartynaDonDiablo feminizowane ok, ale automaty czy sezony? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MartynaDonDiablo 24 Napisano 20 Kwietnia (edytowane) @Lady in Green @Lady in Green @moonka dziekuje ślicznie 😚 naprawdę podziwiam Wasze obycie w tych sprawach 😉 @Lady in Green to są sezonowki 😀 a dzisiaj Dzien 15 Korzonki zaczynają wychodzić dołem. W tą sakralna, wielkanocną niedzielę przesadzę je do większych donic. Wesołych Świąt ☺️ Edytowane 20 Kwietnia przez MartynaDonDiablo 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MartynaDonDiablo 24 Napisano 26 Kwietnia (edytowane) Dzisiaj dzień 21 .. nic wielkiego się nie dzieje kiedy zacząć je trenować ?💪 Edytowane 26 Kwietnia przez MartynaDonDiablo 1 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 26 Kwietnia (edytowane) Ładne roślinki, ja bym poczekał aż wyschnie trochę ziemia i je trenował przed następnym podlaniem, ale z treningiem to każdy ma swoje sposoby i czas, jak sezonowki to pomyśl ile miejsca masz i jakie duże chcesz je mieć, może zamiast wyginania to przyciąć, a można i to i to Edytowane 26 Kwietnia przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4836 Napisano 26 Kwietnia @JarzynaSWDN trochę bym się nie zgodził. Na zdjęciu widać że coś jest nie halo. W tak wczesnym stadium wzrostu nie powinno być żadnych niedoborów a rośliny wyglądają na takie że coś im jednak brakuje. Przebarwienia, usychające liście i strzepiaste liście dające złudzenie braku wody.. Wygląda jak problem z pH 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 26 Kwietnia .mi to bardziej wygląda na to ze jak były w małych doniczkach to były przelewane, ale powinny z tego wyrosnąć, ja widzę że one są i jaśniejsze i te pierwsze liście są brązowe, ale widziałem gorsze roślinny, klony które po przesadzeniu do docelowych donic rosły normalnie, nawet moje klony w poprzedniej uprawie wyglądały gorzej niz te rośliny tutaj @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MartynaDonDiablo 24 Napisano 4 Maja @JarzynaSWDN @Mr.Green ♥️♥️😘 Dzięki śliczne, może nie będą stracone 🥺 Wgl nie wiem, czy ta siatka jest dobrze zainstalowana. Czy SCROG ma tutaj rację bytu? Może coś tu uciąć ? Wgl chujowo się podlewa wodą przy tej siatce. Co by tu zrobić? Nie chce też ich zbytnio stresować gdyż to wydłuża wege..30 czerwca zwijam się na wakacje Co byście tu zrobili na moim miejscu 😱 Dzień 31 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4836 Napisano 4 Maja @MartynaDonDiablo siatka bez sensu totalnie. Jakby wodę nosić sitkiem. Zdejmij ta siatkę bo sobię tylko szkodzisz. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MartynaDonDiablo 24 Napisano 4 Maja @Mr.Green Dziekuje 🙂 zrobię oczywiście, jak podpowiadacie. Co do siatki - nie nadaje się do morfologii tych roślin czy jest chujowo wykonana? Kupiona na Amazonie wg opisu 90x90 (growbox 80x80). Tak się napatrzyłam na te siatki i naczytałam o ich zaletach. Czy spróbować inaczej je trenować 💪 ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4836 Napisano 4 Maja @MartynaDonDiablo siatka sama w sobie nie jest niczemu winna. Po prostu w takiej formie jak to teraz wygląda to nie dział i nie jest Ci potrzebne. To trochę jak zakładać gips na nogę gdy ma się skurcz.. bez sensu. Siatka jest po to by pomagać a Ty obecnie tej pomocy nie potrzebujesz. Siatkę bardziej się używa jak się robi SCRoG lub jak topy są ciężkie i łodygi się uginają. Nakładanie siatki na rośliny bez powodu nie ma najmniejszego sensu. To trochę jak brać parasol alza każdym wyjsciem z domu.. niezależnie czy pada czy nie. Niby można.. ale po co? Zdejmij siatkę i trenuj LST. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MartynaDonDiablo 24 Napisano 4 Maja @Mr.Green Właśnie tak chciałam zmierzać w kierunku SCROG, ale coś poszło nie tak.. czytałam, że to ok 20-30 cm nad roślina to się montuje, chciałam nieudolnie ją położyć pod tą siatką .. 🥹 Czy tutaj może lepiej (o ile wgl) próbować lst, może toping, liście u dołu uskubac ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 4 Maja (edytowane) @MartynaDonDiablo do siatki musisz dorobic stelaz dookoła na przykad z rurek PCV czy listewek tak zeby siatka pokryla oczkami calego boxa. Ale to na kolejny raz bo tutaj tak jak wyzej, nie jest ona potrzebna, a nawet przeszkadza. Chyba że masz więcej czasu na dłuższego wega to rob LST albo topping, a siatke załóż później. Edytowane 4 Maja przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MartynaDonDiablo 24 Napisano 4 Maja @Cholender I chyba oleje ich trenowanie na tym etapie, nie dam rady przedłużyć wege. ☹️Jestem pod presją czasu z uwagi na wyjazd 30ego czerwca. Po urlopie będzie kolejne podejście, gdzie będę mogła sobie pozwolić na wydłużenie tej fazy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach