Skocz do zawartości
szczebrek94.1994@gmail.com

Problem z Automatem od RQS Wedding Cake

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć i czołem wszystkim. Otóż zauważyłem u na roślinie dziwną plamę. Jest to Wedding Cake auto od RQS. Podlewany jest odpowiednio. Miałem mały problem z ph ale wyregulowałem. Roślina od początku wskazywała na problemy genetyczne. Zamiast 70 cm wywaliła na 100 cm. Chociaż jej koleżanka z jednego pudełka ma normalny wzrost. Korzystam z biobizza. Ogólnie podaje wszystko jak w tabeli. Jak widzę niedobory to nawet ją przekraczam. Temperatura w normalnie. Dzień 26 noc 18-20. Wiatrak w odległości 1.2 m duża łopatka 40 cm także przewiewnie jest. Dodam że są z nią 3 inne rośliny które nie wskazują na żaden problem. Martwię się że to pleśń. Dziękuję z góry za odpowiedzi i pomoc. Buch z wami 🙂

Ps. przepraszam za zdjęcia. Wykonałem je najlepiej jak mogłem. Dodam że w tym miejscu trychomy są w większości bursztynowe. ale 30% jest mlecznych z przezroczystymi. 

20250320_195701.jpg

20250320_195715.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@WBB

3 minuty temu, WBB napisał:

@szczebrek94.1994@gmail.com przyglądnij się nie z wierzchu ale bardziej w topy przy łodydze. Tak jakbyś chciał przełamać topa na pół. Bo z reguły pleśń tam właśnie w środku siedzi....

No właśnie wszędzie jest czysto. Tylko ten punkt który jest na zdjęciu oraz jeszcze jeden mały był. Dodam że nie podlewam rośliny po topach ani nie zraszuję wodą. Tym bardziej nie dotykam gołą ręką. Pierwszy raz mam do czynienia z takim czymś. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ale tych plam przybywa. wygląda jakby to były ususzone miejsca. W tych miejscach trychomy są bursztynowe. Zbiłem ph do 6.5 ponieważ było 7. Zastanawiam się. Możliwe że przy ph 7 bądź 7 z kawałkiem roślina nie przyswajała niektórych odżywek bądź przyswajała ich  mało? i stąd takie coś? Załączam kilka fotek. Z góry dziękuję za pomoc 🙂

20250330_181945.png

20250330_182242.jpg

20250330_182305.jpg

20250330_182320.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi