Skocz do zawartości
Lubiepomidorki

Pierwsza uprawa wedding cake x1 girl scout cookies x2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jest to moja pierwsza uprawa w życiu, nie mam za dużego zaplecza wiedzy jeśli chodzi o dolegliwości itp. rośliny więc licze na wasze wsparcie.

Namiot 60x60x140

Lampa mars hydro sf600 led 100w

Donice 8l

Nawozy zestaw bio tabs

Roślinki wsadzone do ziemi wczoraj dzisiaj rano już je wyciągnęło, troche leżały w wacikach koło 4 dni. Dzisiaj jade na urlop i zostawiam roślinki na 8 dni kupiłem jakiś prowizoryczny system nawadniania mam madzieje ze wystarczy.

Pierwsze pytanko, czy bio tabs stosowac wedlug zaleceń producenta i teraz przez 5 tygodni lać samą wode? Z góry dzięki

IMG_20250307_081355094_HDR.jpg

IMG_20250307_081342739_HDR.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kuje mnie w oczy tylko wielkosc namiotu, w sumie nie wiem jaki masz plan na swoje rośliny. Ale no jezeli chcialbyś je puścić w góre to moze okej, ale jezeli chcialbys osiągnąć wiecej szczytów i je rozciągnąć, to moze być problem lekki.

Widze tez, ze podlaleś wody tez przy brzegach dolnic, ogólnie na tym etapie staraj sie lac jak najblizej rośliny. Daj jej najpierw zbudować stabilny fundament korzeniowy, dopiero później poszerzaj choryzont co do wody. W takim wypadku jak teraz, korzenie bedą za mocno wedrowac po donicy co opóźni ci caly okres wegetacyjny. 

Edytowane przez huczpucz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 dzień od wsadzenia do ziemi wczoraj wrocilem z urlopu roslinki przetrwały tylko licho wyglądają jedna leży, chyba je troche przesuszyło będzie coś z tego?

IMG_20250317_184957548_HDR.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zrob tej po lewej lekka podporke np. z wykalaczki i bedzie cacy 👍

A jeszcze lepiej gdybys jej troche ziemi wsypal jak masz

Edytowane przez hazera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobione, podsypałem ziemią, dodatkowo zwiększam wilgotność było 22% to pewnie przez to takie słabe roślinki. Trening chyba jakiś scrog pozostaje delikatny bo nie widze sensu je męczyć czyms innym, a chce jakikolwiek trening zrobic zeby doświadczenia nabrać a mam czas z nimi do 14 czerwca czyli maxymalnie sto dni od posadzenia do ziemi będą żyły. Myślicie że siatka ma sens? Tak żeby kazda roslinka miała po pare szczytów. Z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 dzień od posadzenia. Roślinki się wzmocniły, jedna się zatrzymała nie wiem co z nią wydaje sie być smutna ciemniejszy odcień zieleni niż dwie pozostałe i oklapnięte liście. Wedding cake największy.

IMG_20250319_195201818_HDR.jpg

IMG_20250319_195209778_HDR.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj parę dni, jak masz wagę to możesz zważyć doniczki przed i po podaniu, ale na tym etapie nie powinieneś lać im dużo 400ml co kilka dni ale lepiej wsadzić paluch i sprawdzić 

Lepiej i łatwiej naprawić przesuszenie niż przelanie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 dzień od posadzenia. Zdecydowałem się zrobić trening lst, roślinka ktora sie zatrzymala ruszyła 2 dni temu, wedding cake ma większe liście  i rośnie w szerz, krzak sie z niego zrobił. Nie znam sie na trenowaniu podpatrzylem tylko conieco, uciąlem po lisciu z rośliny i teraz nie wiem czy to dobrze w moim przypadku bo z końcem tego miesiąca przełączam na 12/12 nie uszkodziłem żadnej z roślin, wczoraj dostaly po 400ml wody.

IMG_20250324_212206047_HDR.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 dzień od posadzenia, staram sie to lst robić w miare możliwości żasnych urazów roślinki nie mają wedding cake duzo pije jedna girl scout tez chociaz mniej ale tak najmniejsza to taki karakan że strach podlewać powoli rośnie i się robi "sałata" podniosłem lampę i zobacze to chyba najwiekszy probelm tej uprawy bo rosliny nie wyciągało w góre od samego początku a lampa bez regulacji mocy

IMG_20250328_232053081_HDR.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze jest, liście co zasłaniają szczyty wciskaj na dół niech szczyty będą odsłonięte, wyciągną się jak zaczną kwitnienie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi