nElse 10 Napisano Poniedziałek o 19:35 Drugi dzień na świecie. Temp 26 stopni wilgotność 60-80. Tylko na wiatrakach mieszających i do połowy otwartym pasywnym. Wentylator raz dziennie na 10 minut. Podlewane czystą wodą. Lampy połowa mocy 40 cm od roślinek. Jakieś dalsze rady? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 4,100 Napisano Poniedziałek o 19:41 @nElse podlewac i cierpliwie czekac 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wladimir 361 Napisano Wtorek o 07:03 22 godziny temu, Cholender napisał: Drewno to też średni pomysł moim zdaniem, raczej się nie podpali bo aż takich temperatur tam nie ma, ale z czasem od duzej wilgotnosci może zgnić i wtedy o tragedię duzo nie trzeba. Ja bym kupił profil do gk sufitowy za 10zl i powyginał go w kwadrat i otwornica wywiercił gniazda na zarowki. To wydaje mi się trwalsze rozwiazanie Stary ja mam żyrandole ze stali i drewna: sosny, dębu. Polecam sosnę bo dąb za twardy i ciężki. Z drewnem nic się nie stanie. Sosnę używałem nie impregnowaną w żyrandolu ponad 800w, który zostawiłem sobie na pamiątkę i na zapas jak jakaś lampa padnie. Już prawie 3 lata i tam nic nie dzieje się z drewnem... Jak topy nie zgniją to i drewno nie 🙂 Profil gk też mam użyty do żyrandola, ale dziur w nim nie robiłem tylko wkrętem przez profil i tyle. Zrobiłemlen trójkąt z profila i na rogach oprawki. Mogę gdzieś poszukać i zrobić foto Po co chcesz świecić 24h? Jeżeli świecie z dłużej to powinieneś świecić słabiej. Jest określona ilość światła jakie konopia może przyjąć dziennie i wszelkie świecenie powyżej tych wartości jest nic nie warte. Jeżeli nie masz problemów z temperaturą to świec normalnie 18/6. 17 godzin temu, Cholender napisał: @nElse ja bym zaczal od 2 zarowek i dokładał stopniowo do tych 4szt. Nie powinno byc za duzo jak beda dobrze rozlozone W zależności od etapu wzrostu. Jeżeli na daną powierzchnię używamy docelowo 100w to przez całą wegetację lecmy maksymalnie 50w, a na początku to 10-25w. Teraz lumeny się nie liczą tylko dli czyli ilość światła w ciągu całej fazy jasnej. Pierwsza tabela dla automatów. Druga dla sezonów. Pewnie niewiele zrozumiesz z tych dli, ale masz podgląd kiedy wzrasta zapotrzebowanie na światło. No i jak w drugim wykresie zmiana fotoperiodu 18h na 12h zmienia ilość dli. Dlatego te świecenie 24 ma sens w określonych przypadkach. Po za tym nie wierz w to co producent pisze o roslinach. Grupy testowe to zazwyczaj są rośliny bez treningu w idealnych warunkach, a nawet czasem w hydro... Z nawozami jest tak samo, lepiej nie ufać zbytnio, różne mamy warunki, trzeba być elastycznym. 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nElse 10 Napisano Wtorek o 20:16 (edytowane) @Wladimir czyli jak mam 4 żarówki led każda 157W=17W(niby taka oszczędność). 2500lm to na start powinna jedna świecić? Edytowane Wtorek o 20:16 przez nElse Dodany nawias. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 732 Napisano Wtorek o 20:28 (edytowane) Nie, lepiej podnieść to wyżej, jedna żarówka będzie miała słabe pokrycie powierzchni, słuchaj jak robisz takie wydziwasy z lampą to musisz lecieć na wyczucie i pierdolić dli w twoim przypadku dokładnie tego nie zmierzysz, patrz po roślinie jak się wyciąga to obniżaj lampę jak rośnie ok to zostaw jak sie liście zwijają w rurki to podnieś lampę Ja mam lampę 100w w tym etapie rozwoju jak twoje rosliny mam ja na 50% 40-50 cm i jest gitara zostawił bym twoją tak jak jest Edytowane Wtorek o 20:30 przez JarzynaSWDN 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nElse 10 Napisano Środa o 07:54 Następne pytanie. Staram się na otrzymywać wilgoć 60-80. Udaje się tylko moczeniem szmat. Miseczki z wodą nic nie zmieniają. Są jakieś lepsze domowe sposoby? Szmaty niby spoko, ale jak jestem w pracy to w tym czasie wysychają i wilgoć spada na 40% takie krótkie znaczące spadki wilgoci nie zagrażają niczym dziewczynkom? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cholender 3,957 Napisano Środa o 08:27 (edytowane) @nElse lepiej zeby mialy w miare stałe warunki. Częściowo zanurz jakis mocno chłonny ręcznik w tym pojemniku z wodą, a czesciowo go rozwieś to powinno starczyć na dłużej. Albo po prostu kup jakis nawilzacz za parę zloty i po problemie Edytowane Środa o 08:27 przez Cholender 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nElse 10 Napisano Środa o 08:30 @Cholender spróbuje to moczenie szmat. Jak będzie lipa to widzę że ludzie na olx i za 50 ziko sprzedają. Dzieny!! W ogóle Tobie to jak żniwa będą owocne chyba inpostem podziękowanie wyślę. 😛😅 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cholender 3,957 Napisano Środa o 08:46 @nElse wystarczy Blik 🤣 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nElse 10 Napisano Środa o 09:13 😅😅😅😅 tylko revolut. 😛 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cholender 3,957 Napisano Środa o 10:45 @nElse żartuje mordo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nElse 10 Napisano Środa o 13:12 No przecież wiem ryjku. 😅😅 Ale co do InPost ja nie żartuję. 😅 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,976 Napisano Środa o 13:23 @nElse z drzewem do lasu?😄 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nElse 10 Napisano Środa o 15:28 @WymiataczMega Hahahahahaha. z jednej strony racja z drugiej gest się liczy. Mordka niemal z każdym tematem mi pomaga. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wladimir 361 Napisano wczoraj o 06:58 (edytowane) Używam w wegboxie słabszych żarówek, poczciwy Philips 13w... I tak @jarzynaswdn ma trochę racji i trochę nie... Racja że lepiej wyżej i więcej świecić żeby lepiej pokryło... Ale nie możemy pierdolić dli bo to jest na prawdę ważne. Można stresować roślinę zbyt dużą ilością światła... Jak będziesz świecił połową mocy 40-50cm od roślin będzie git. Ale tutaj wrócę do wypowiedzi jarzyny "musisz sam wczuć lampę". Ja na pół metrowym wegboxie używam 6x13w 50cm od plantów. A te szmaty w boxie... Trochę wiocha.... Ustawcie wyciąg żeby się włączał raz na godzinę, albo dwie na 15min i wilgotność skoczy w chuj xD. Regulujemy przepływ powietrza w boxie i regulujemy tym wilgotność... Proste, tanie i skuteczne... Parowania medium i transpiracji nie zatrzymamy Edytowane wczoraj o 07:02 przez Wladimir 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nElse 10 Napisano wczoraj o 11:27 @Wladimir z tymi szmatami masz rację że wiocha i obowiązek prania ich raz dziennie żeby nie stęchły. Jak ta uprawa w miarę mi pójdzie to wentylator kupię dwustopniowy i może będzie łatwiej utrzymywać wilgoć. Teraz skupię się na nawilżaczu. Tak jak gdzieś tu kiedyś pisałem. Jak mi to będzie wychodziło będę szedł w kierunku pro. Póki nie jestem pewien to nie chce wydawać 2 koła by wystawić to za 1000 po 3 miesiącach. U mnie wentylator wyciągowy działa raz dziennie na jakieś 15 minut. Kręcą się dwa mieszające i w połowie otwarte pasywne i drożny kanał wyciagu(wyłączony). Dziś po 6 dniach wrzucę fotki dziewczyn. To będzie znowu o czym pisać. 🙂 liczę na Was. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 4,100 Napisano wczoraj o 11:41 @nElse te szmaty w brew pozoron robia dobra robote. U mnie wisi caly weg i nic sie z nia nie dzieje poza tym, ze osadza sie na niej syf z wody. Z 40% podnosi do 70% co juz jest wystarczajace. Nie zmienia to faktu, ze musze zainwestowac w nawilzacz🙃 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 732 Napisano wczoraj o 12:25 Ja też wieszam pranie, mam nawilżacz ale nie mam sterownika i niestety nie chce się go pilnować, więc ręcznik wystarcza, ale jeżeli chcesz to wejdź sobie do działu majsterkowicza i ja tam pokazałem jak tanim kosztem zrobić nawilżacz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nElse 10 Napisano 19 godzin temu Dzień 6 podlewam co 3 dni 250 ml na jedną. Połowa żarówek na 50cm. Wilgoć 80 przez większość dnia. Spada do 60 przez zaglądanie. 😅😅😅 dla mnie one jakiej małe są… @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,976 Napisano 18 godzin temu Korzeń idzie. Zaraz ruszą. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach