Skocz do zawartości
nElse

Indoor ruszył :) Auto Power LSD

Rekomendowane odpowiedzi

Drugi dzień na świecie. Temp 26 stopni wilgotność 60-80. Tylko na wiatrakach mieszających i do połowy otwartym pasywnym. Wentylator raz dziennie na 10 minut. Podlewane czystą wodą. Lampy połowa mocy 40 cm od roślinek. Jakieś dalsze rady? 

IMG_2677.jpeg

IMG_2678.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Cholender napisał:

Drewno to też średni pomysł moim zdaniem, raczej się nie podpali bo aż takich temperatur tam nie ma, ale z czasem od duzej wilgotnosci może zgnić i wtedy o tragedię duzo nie trzeba. 

Ja bym kupił profil do gk sufitowy za 10zl i powyginał go w kwadrat i otwornica wywiercił gniazda na zarowki. To wydaje mi się trwalsze rozwiazanie

Stary ja mam żyrandole ze stali i drewna: sosny, dębu. Polecam sosnę bo dąb za twardy i ciężki. Z drewnem nic się nie stanie. Sosnę używałem nie impregnowaną w żyrandolu ponad 800w, który zostawiłem sobie na pamiątkę i na zapas jak jakaś lampa padnie. Już prawie 3 lata i tam nic nie dzieje się z drewnem... Jak topy nie zgniją to i drewno nie 🙂

Profil gk też mam użyty do żyrandola, ale dziur w nim nie robiłem tylko wkrętem przez profil i tyle. Zrobiłemlen trójkąt z profila i na rogach oprawki. Mogę gdzieś poszukać i zrobić foto 

Po co chcesz świecić 24h? Jeżeli świecie z dłużej to powinieneś świecić słabiej. Jest określona ilość światła jakie konopia może przyjąć dziennie i wszelkie świecenie powyżej tych wartości jest nic nie warte.

Jeżeli nie masz problemów z temperaturą to świec normalnie 18/6. 

17 godzin temu, Cholender napisał:

@nElse ja bym zaczal od 2 zarowek i dokładał stopniowo do tych 4szt. Nie powinno byc za duzo jak beda dobrze rozlozone

W zależności od etapu wzrostu. Jeżeli na daną powierzchnię używamy docelowo 100w to przez całą wegetację lecmy maksymalnie 50w, a na początku to 10-25w.

Teraz lumeny się nie liczą tylko dli czyli ilość światła w ciągu całej fazy jasnej.IMG_20240908_143143.thumb.jpg.9a019b98ddf825f9d4752c3621e4b1ef.jpg

Pierwsza tabela dla automatów. Druga dla sezonów. Pewnie niewiele zrozumiesz z tych dli, ale masz podgląd kiedy wzrasta zapotrzebowanie na światło. No i jak w drugim wykresie zmiana fotoperiodu 18h na 12h zmienia ilość dli. Dlatego te świecenie 24 ma sens w określonych przypadkach.

Po za tym nie wierz w to co producent pisze o roslinach. Grupy testowe to zazwyczaj są rośliny bez treningu w idealnych warunkach, a nawet czasem w hydro...  Z nawozami jest tak samo, lepiej nie ufać zbytnio, różne mamy warunki, trzeba być elastycznym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Wladimir czyli jak mam 4 żarówki led każda 157W=17W(niby taka oszczędność). 2500lm to na start powinna jedna świecić? 

Edytowane przez nElse
Dodany nawias.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, lepiej podnieść to wyżej, jedna żarówka będzie miała słabe pokrycie powierzchni, słuchaj jak robisz takie wydziwasy z lampą to musisz lecieć na wyczucie i pierdolić dli w twoim przypadku dokładnie tego nie zmierzysz,  patrz po roślinie jak się wyciąga to obniżaj lampę jak rośnie ok to zostaw jak sie liście zwijają w rurki to podnieś lampę 

Ja mam lampę 100w w tym etapie rozwoju jak twoje rosliny mam ja na 50% 40-50 cm i jest gitara zostawił bym twoją tak jak jest 

Edytowane przez JarzynaSWDN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Następne pytanie. Staram się na otrzymywać wilgoć 60-80. Udaje się tylko moczeniem szmat. Miseczki z wodą nic nie zmieniają. Są jakieś lepsze domowe sposoby? Szmaty niby spoko, ale jak jestem w pracy to w tym czasie wysychają i wilgoć spada na 40% takie krótkie znaczące spadki wilgoci nie zagrażają niczym dziewczynkom? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nElse lepiej zeby mialy w miare stałe warunki. Częściowo zanurz jakis mocno chłonny ręcznik w tym pojemniku z wodą, a czesciowo go rozwieś to powinno starczyć na dłużej. Albo po prostu kup jakis nawilzacz za parę zloty i po problemie

Edytowane przez Cholender

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Cholender spróbuje to moczenie szmat. Jak będzie lipa to widzę że ludzie na olx i za 50 ziko sprzedają. Dzieny!! W ogóle Tobie to jak żniwa będą owocne chyba inpostem podziękowanie wyślę. 😛😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam w wegboxie słabszych żarówek, poczciwy Philips 13w...

I tak @jarzynaswdn ma trochę racji i trochę nie...  Racja że lepiej wyżej i więcej świecić żeby lepiej pokryło... Ale nie możemy pierdolić dli bo to jest na prawdę ważne. Można stresować roślinę zbyt dużą ilością światła... Jak będziesz świecił połową mocy 40-50cm od roślin będzie git. Ale tutaj wrócę do wypowiedzi jarzyny "musisz sam wczuć lampę". Ja na pół metrowym wegboxie używam 6x13w 50cm od plantów. 

A te szmaty w boxie... Trochę wiocha.... Ustawcie wyciąg żeby się włączał raz na godzinę, albo dwie na 15min i wilgotność skoczy w chuj xD. Regulujemy przepływ powietrza w boxie i regulujemy tym wilgotność... Proste, tanie i skuteczne... Parowania medium i transpiracji nie zatrzymamy

Edytowane przez Wladimir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Wladimir z tymi szmatami masz rację że wiocha i obowiązek prania ich raz dziennie żeby nie stęchły. Jak ta uprawa w miarę mi pójdzie to wentylator kupię dwustopniowy i może będzie łatwiej utrzymywać wilgoć. Teraz skupię się na nawilżaczu. Tak jak gdzieś tu kiedyś pisałem. Jak mi to będzie wychodziło będę szedł w kierunku pro. Póki nie jestem pewien to nie chce wydawać 2 koła by wystawić to za 1000 po 3 miesiącach. U mnie wentylator wyciągowy działa raz dziennie na jakieś 15 minut. Kręcą się dwa mieszające i w połowie otwarte pasywne i drożny kanał wyciagu(wyłączony). Dziś po 6 dniach wrzucę fotki dziewczyn. To będzie znowu o czym pisać. 🙂 liczę na Was. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nElse te szmaty w brew pozoron robia dobra robote. U mnie wisi caly weg i nic sie z nia nie dzieje poza tym, ze osadza sie na niej syf z wody. Z 40% podnosi do 70% co juz jest wystarczajace. Nie zmienia to faktu, ze musze zainwestowac w nawilzacz🙃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też wieszam pranie, mam nawilżacz ale nie mam sterownika i niestety nie chce się go pilnować, więc ręcznik wystarcza, ale jeżeli chcesz to wejdź sobie do działu majsterkowicza i ja tam pokazałem jak tanim kosztem zrobić nawilżacz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 6 podlewam co 3 dni 250 ml na jedną. Połowa żarówek na 50cm. Wilgoć 80 przez większość dnia. Spada do 60 przez zaglądanie. 😅😅😅 dla mnie one jakiej małe są…

IMG_2696.jpeg

IMG_2697.jpeg

IMG_2698.jpeg

IMG_2699.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi