Hulk 308 Napisano 19 Lutego Zaczynamy, więc po krótce małe przypomnienie.. Box własnej roboty, oświetlenie żarówki LED, wiatrak tłoczący od kompa, wyciągowy łazienkowy oraz mały mieszający ( całość dokładnie opisana w dziale Majsterkowanie " Growbox za grosze" Nastąpiły drobne modyfikacje w postaci powiększenia boxu, wymiany donic na kwadratowe i dołożenia 3 szt.. Dzisiaj pestki poszły do moczenia ( mam nadzieję że strzelą wszystkie 😅), a między czasie zostały przygotowane pozostałe rzeczy.. Nasiona: AK 47 AUTO Ziemia: 80% all mix, 20% light mix, poprzednie dwie uprawy były na samym all mixie i odniosłem wrażenie że młodziutkie gwiazdy miały za bogaty start i układ korzenny był słabo rozwinięty, stąd powyższe zmiany, które mam nadzieję pomogą we wstępnej fazie 🙂 O temperaturze oraz wilgotności będzie na bieżąco jak pójdą do donic.. Chemia jak na foto, dokupiłem tylko na ukorzenienie. Miejsce w donicach zostawione na keramzyt bo w końcowej fazie miałem problem ze zbiciem wilgotności ( tak gdyby szczypało w oczy dlaczego niepełne donice 😉) Pestki też są rozsunięte do moczenia 😁 Poniżej kilka fotek obrazujących przygotowania 😉 Zapraszam do śledzenia oraz ewentualnej pomocy jeśli będzie coś się działo 😁 2 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 289 Napisano 19 Lutego Nie będziesz przez podłogę lewego światła łapał? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cholender 3,958 Napisano 19 Lutego @Bubble to automaty 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hulk 308 Napisano 21 Lutego @Bubble jedyne co łapie świadomie przez podłogę to wilgotność z otoczenia na wegu 😉 Jutro, max pojutrze lecą do ziemi 👌🤩 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hulk 308 Napisano 22 Lutego A jednak dzisiaj polecą do ziemi 👌 😁 Do zobaczenia jak wykiełkują 😈😁 2 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hulk 308 Napisano 23 Lutego No dobra.. po dobie maleństwa pchają się na świat i wyszły z ziemi dlatego -=START=- 😈😁 Na razie w kapeluszach ale jak widzę jak szybko wykiełkowały i po dobie wszystkie nad ziemią, to przyznam, że zaciekawiła mnie ta odmiana 😈 Temperaturę jak widać na zdjęciu trzymam na poziomie 16 st, a wilgotność 59%. Nawilżacz czeka na razie bo chyba warunki optymalne. Następne fotki jak zdejmą kapelusze 😁 Miłej niedzieli 😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 4,103 Napisano 23 Lutego Duzo za zimno. Tym bardziej na start @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hulk 308 Napisano 23 Lutego (edytowane) @moonka ile według Ciebie będzie ok? Między 20-25 st? Edytowane 23 Lutego przez Hulk ... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 4,103 Napisano 23 Lutego 25° bylo by optymalnie i 80% wilgotnosci 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hulk 308 Napisano 26 Lutego Dzisiaj wjechał nowy nawilżacz.. 😂😂 Ustawiony praktycznie na minimum ale w boxie nic nie widać 😂 Temperatura około 21 st a wilgotność 85%.. Czy te światło w ogóle dociera do tych siewek? 😂 Zawszę coś usprawnie 🤭🤭🤭 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hulk 308 Napisano 26 Lutego (edytowane) To nie jest śmieszne hahaha Ustawiłem teraz czasomierz żeby godzinę pracował i godzinę był wyłączony haha Zobaczę co się będzie działo 😁 bo cały czas się wilgotność podnosi i już jest 89% 🤭😁 Ale fajna zabawa 🤭😁 Edytowane 26 Lutego przez Hulk @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cholender 3,958 Napisano 26 Lutego @Hulk wyciag wlacz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hulk 308 Napisano 26 Lutego @Cholender to mi temperature zbiję poniżej 20.. Zobaczę co się będzie działo jak na godzinę zgaśnie, może zda egzamin 😁 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hulk 308 Napisano 26 Lutego Wyłączyło się i opadł kurz 🤭😂😂😂 Teraz obserwuję ile spadnie wilgotność przez godzinę.. ewentualnie wydłużę wyłączenie 😅 Z plusów to z jednej roślinki, która zrzuciła kapelusz zrobiło się więcej, chyba 6.. A teraz pytanie za 1000 pkt 😁🤭 Podobno siewki pobierają wilgotność z powietrza z uwagi na słabo rozwinięty system korzeniowy.. ZASTANAWIAM SIĘ NAD: Dodaniem do wody nawilżacza Root Boostera.. Żeby pobierały go przez liście... Gleba w każdej doniczce przez tą "zamieć 😂" jest wilgotna czyli z boosterem jak osiądzie to pobiorą DAMY przez liść i glebę.. Czy dobrze myślę? Uważacie że to ma sens? Proszę żeby wypowiedziały się doświadczone osoby, które mają wiedzę bo nie chcę czegoś zjebać 😂😂 I tak już zrobiłem zamieć ale opadła na chwilę więc nie chciałbym coś odjebać bardziej 😛 😁😁😁😁 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cholender 3,958 Napisano 26 Lutego @Hulk zajebiesz sobie dysze w nawilżaczu tym nawozem. Lepiej dodac go po prostu do wody i spryskac tym roslinki raz dziennie czy dwa @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hulk 308 Napisano 26 Lutego @Cholender nawilżacz kosztował grosze ale dziękuję za odpowiedź 😉 👌 Jutro wrzucę fotkę dyszy którą obaj byśmy nie zajebali 😂😂😂😂 Bardziej patrzę tu pod kątem czy roślinki to pobiorą @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 737 Napisano 26 Lutego 3 hours ago, Hulk said: Proszę żeby wypowiedziały się doświadczone osoby, które mają wiedzę bo nie chcę czegoś zjebać 😂😂 Nie na tym forum chłopie 😂🫣😅 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hulk 308 Napisano 27 Lutego Udało się wszystko ustawić ale kombinowałem do nocy 😂 Wypiłem przy tym dwa czteropaki ale się udało 😂 Nawilżacz skręcony na minimum pracuję 45 min a dwie godziny wyłączony.. W spoczynku temperatura w boxie 22 st i wilgotność 70% podczas pracy dobija do prawie 90% a później spokojnie schodzi.. Z 9 szt już tylko jedna ma jeszcze kapelusz.. Później wrzucę fotkę 😁💪 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cholender 3,958 Napisano 27 Lutego 15 godzin temu, JarzynaSWDN napisał: Nie na tym forum chłopie 😂🫣😅 No rzeczywiście to trzeba by zapytać na takim forum od nawilzaczy 🤔 @Hulk jak miales 70 czy tam 60% rh bez niczego, to ja bym się nie bawił w jakies nawilzacze jeszcze @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hulk 308 Napisano 27 Lutego @Cholender Do 70 schodziło jak się wyłączał ale mam box nieszczelny i jak by dłużej się nie włączał to bym miał na poziomie 45-50% bo tak mi się utrzymuje.. Na późniejszy etap będzie lala ale teraz siewki potrzebują około 80% więc niech chodzi.. Nie będę im żałował jeśli ma być lepiej później 😈 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach