Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Wszystkie.zabawki zakupione, A wiec zabawe z pierwsza fotorelacja czas zaczac.  Ogólnie kilka upraw za mną ( około 5) ale pierwsza która chce się podzielić. 

Growbox 180x60x120

Donice 5x 14l

Lampa Spider Farmer G4500 LED Grow Light 320 W

Nasiona zakupione na Royal queen seeds:

- Royal kush automat 

- White widow automat

- Corkscrew automat 

- North thunderfuck automat

- Titan f1 automat 

Wentylator td 250-100 

Nawoz Biobizz starter pack :

- bio grow

- bio bloom 

- top max 

- calmag

- root juice

Ziemia bio bizz light mix

Warunki uprawy piwnica. 

Dzien 1 kielkowanie 

Od 20 godzin nasionka moczone w wodzie. 

20250207_131700.heic

Edytowane przez szczepan01935555

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zupełnie się nie zgodzę, ja liczę czas od wrzucenia nasion do wody, to jak szybko wypuści liście, też ma znaczenie moim zdaniem. Najbardziej obiektywną metodą jest liczenie czasu właśnie od tego momentu, owszem później przechodzisz w następny etap, i liczysz sobie długość Wega, ale całkowity czas projektu zaczyna się od wrzucenia do wody, i jest to jedyna metoda gdzie można później porównać statystykę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jednego raz zaczynałem liczyć jak roślina tydzień miała albo lepiej.... żeby dopasować się do harmonogramu nawożenia BioBizz 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liczysz jak ci się podoba, każdy ma swoje metody, ale nie rozumiem krytyki liczenia od wrzucenia do wody, jak rozumiem w okresie kiełkowania się nie liczy? zdążyły mi się pestki co po 7 dniach dopiero kieł wypuściły, przecież 2 tygodnie opóźnienia to nie jest nic. Jak później się zastanawiasz jaką odmianę wybrać to nie pominiesz tego czasu, tak jak napisałem wyżej, ja liczę od wrzucenia do wody, następny etap, sadzonka, później, weg na koniec kwitnienie, i każdy okres liczę oddzielnie i sumarycznie dodaje do dnia wrzucenia pestki. Wydaje mi się to najrozsądniejszą metodą, ale chętnie usłyszę argumenty świadczące na niekorzyść tej metody. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkowity czas projektu liczymy od zamówienia kuriera z nasionami, chyba że masz już kupione to od momentu wrzucenia do wody 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szamayo haha 🙂 no właśnie u mnie to na następne 4 uprawy są, ale i tak napewno coś wymienię przed następną. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Bubble napisał:

zdążyły mi się pestki co po 7 dniach dopiero kieł wypuściły, przecież 2 tygodnie opóźnienia to nie jest nic. Jak później się zastanawiasz jaką odmianę wybrać to nie pominiesz tego czasu

To może wina wieku pestek, ich przechowywania lub jeszcze czegoś innego? Odmiana raczej nie ma tu znaczenia. U mnie precrushing często musi wjeżdżać, jak po 2-3 dniach nic się samo nie dzieje to nie czekam dłużej tylko działam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lady Green Szczerze, nie mam pojęcia, znaczy oczywiście jest to czynnik, który ma wpływ , ale moim zdaniem geny też mają znaczenie. No ja nie pomagam wypierdalam i wrzucam następne. Później hełm to zrzucę, ale na kiełku to się nie zastanawiam, lipa to do kosza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

300 ppfd nawet mniej, jak się będą wyciągać to troszkę zwiększyć, spider farmer podaję 12 cali wysokość na 20 -25 % tylko to jest na 18h światła więc będziesz musiał u siebie to wykombinować chyba że masz 18 h światła 

Screenshot_20250215-093008.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi